Obezler tehlikede
Amerika'da yapılan ve dünyanın en eski ve en prestijli dergisi ''New England Journal of Medicine''de yayınlanan araştırmada, domuz gribinin gençlerde ve obezlerde daha ölümcül seyrettiği belirtildi.
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği'nce (KLİMİK) İstanbul'da düzenlenen, ''H1N1 gribi ve el yıkama'' toplantısında, domuz gribi ve alınması gereken önlemler masaya yatırıldı. Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Timurkaynak, toplantıda domuz gribinden dolayı tedavi altına alınan ve yaşamını yitiren hastaları kapsayan bir araştırmanın ele alındığını ve çarpıcı sonuçların paylaşıldığını söyledi.
Araştırmanın, dünyanın en eski ve en prestijli dergisi, ''New England Journal of Medicine''de yayınlandığını belirten Timurkaynak, araştırma sonuçlarına göre domuz gribinin etkisinin en sık gençlerde ve obezlerde görüldüğüne dikkati çekti. Timurkaynak, ''Araştırmaya göre, hastaların yaklaşık yüzde 40'ını 20-49 yaş aralığındaki kişiler oluşturuyor'' dedi.
Hastalığın gençlerde daha ölümcül seyretmesinin de araştırmada vurgulandığını belirten Timurkaynak, ''Bunda 60 yaş üstü hastaların, şu an dolaşan virüse kısmı bağışıklığının olması ile açıklanabileceği belirtilmektedir. Ayrıca gençlerin okul gibi ortamlarda virüsle daha sık karşılaşması, yaşlıların klinik bulgularında ateş olmaması nedeniyle daha az test edilmesinin de bu oranların farklı olmasında rolü olabileceği kaydedilmektedir'' diye konuştu.
"Şişman farelerin savunma hücreleri yetersiz"
Timurkaynak, ayrıca araştırmada obezitenin domuz gribine bağlı ölüm için bir risk faktörü olarak ortaya çıktığını ve bunun yeni bir bulgu olduğunu ifade ederek, ''Araştırmaya göre, hastaların yaklaşık yüzde 30'unu vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olan hastalar oluşturuyor'' dedi.
Araştırmanın, domuz gribi nedeniyle yaşamını yitiren 574 hastayı kapsadığını dile getiren Timurkaynak, şunları kaydetti: ''Çalışma henüz 4-5 aylık bir dönemi kapsıyor. Çalışma, ilk ölen hastaları kapsadığı için kesin olarak kabul edilemez ancak yeni ve önemli bir bulgudur. İlerleyen dönemde araştırmanın kapsamının genişletilmesiyle birlikte daha kesin sonuçlara varılabilir. Obezite, domuz gribi dışında zaten birçok hastalığın oluşması için önemli bir risk faktörüdür. Diyabet ve kalp hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlamaktadır, bunlar da diğer hastalıkların görülebilirliğini artırabilmektedir. Bu nedenle, obezite domuz gribi açısında da bir risk faktörü olabilir. Araştırmacılar, obezitenin ölüm için risk faktörü olarak ortaya çıkmasında, kalp ve diyabet hastalığına yol açmasının mı yoksa, vücut direncini baskılamasının mı rol oynadığını inceliyor.''
Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Timurkaynak, yurt dışında bu konuda hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, ''Şişman farelerin savunma hücrelerinin, sağlıklı farelere oranla daha yetersiz'' olduğunun saptandığını anlatarak, bilim insanlarınca bunun insanlarda da bir etken olup olamayacağının yorumlandığını bildirdi.
Kilolu insanların olası risk faktörlerini artırmamak için vakit kaybetmeden kilo kontrolünü sağlamaya çalışması gerektiğini vurgulayan Timurkaynak, obezitenin birçok hastalık için risk faktörü olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı. Öte yandan Timurkaynak, araştırmaya göre hastaneye yatan genç yaş grubunun büyük çoğunluğunda, astım gibi hastalıkların saptandığını da belirterek, ''Aynı zamanda hastaneye yatan tüm hastaların yaklaşık yüzde 30'unda kronik solunum yolu hastalıkları ve astımın görüldüğü belirlenmiştir'' diye konuştu.
"Hastalığın iyi seyretmesi aşı yaptırmamak için sebep değil"
Funda Timurkaynak, ''Hastalığın iyi seyretmesinin aşı yaptırmamak için bir sebep olamayacağını''da dile getirerek, ''Aşı ile ilgili medyada dolaşan bazı yanlış bilgiler toplumun yanlış yönlendirilmesine yol açıyor. Oysa aşı bir hastalığın önlenmesinde en önemli korunma yolu. Sanıldığının aksine Amerika ve Avrupa ülkeleri aşıyı kendi toplumuna uygulamaya başladı'' değerlendirmesinde bulundu.
Domuz gribinden korunmak için hijyenin çok önemli olduğunun altını çizen Timurkaynak, şu önerilerde bulundu: ''Ellerinizi bileklerinize kadar bir iki dakika sık sık sabunlu su ile yıkayın. Öksürük, hapşırık sırasında ağzınızı mendille ya da kolunuzun iç kısmı ile kapatın. Kullanılan mendilleri derhal çöpe atın. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız 'bu domuz gribi de olabilir' evde dinlenin. Hastaysanız kalabalık ortamlara girmeyin, girmek zorundaysanız ağzınızı maske ile kapatın.''
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev