Ocak ayında öne çıkanlar

Türkiye yeni yılın ilk ayında, Türk doktorlarının başarılı yüz nakli operasyonuyla sesini dünyaya duyurdu.

Yayınlanma: 17.12.2012 - 13:23
Abone Ol google-news

Türkiye'deki ilk yüz nakli, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından gerçekleştirildi. Operasyonla beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi. Özkan başkanlığındaki ekip, ayrıca dünyada ilk kez uygulanan bir hastaya iki kol ve bir bacak nakline imza attı. Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacak, 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ'un da tutuklanarak Silivri Cezaevine konulduğu Ocak ayında, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Hrant Dink kararını da açıkladı. Mahkeme, tutuklu sanık Yasin Hayal'e ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi, ancak bütün sanıkların ''Silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beraatını kararlaştırdı.

Ocak ayının önemli gelişmeleri şöyle:

2 Ocak
- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davası kapsamında, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında soruşturma başlattı.

- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyon kapsamında ifade verdi. Kocaoğlu, adliyeden ayrılırken, ''Bildiklerimizi cevapladık. Şimdi belediye gidiyoruz çalışmaya devam edeceğiz. Umuyorum, diliyorum biran önce iddianame hazırlanır, tutuklu arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşur.'' dedi.

3 Ocak
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü Ergenekon soruşturması kapsamında, Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Danıştay saldırısıyla ilgili görüntülerin silindiği iddiasıyla ilgili OYAK Genel Müdürlüğünün de aralarında bulunduğu 19 noktada arama yaptı. Bazı, OYAK personeli ile Danıştay Bilgi İşlem Dairesi'ndeki bir personel gözaltına alındı.

5 Ocak
- Hakkında başlatılan soruşturma kapsamında, ''şüpheli'' sıfatıyla ifadesi alınan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ''örgüt yöneticiliği'' ve ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs'' suçlarından tutuklanması istemiyle İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi. İlker Başbuğ'un savcılık ifadesi yaklaşık 7 saat sürdü.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 21 Aralık'ta Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atanan Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.


6 Ocak
- Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklandı. Başbuğ, adliyeden çıkarılırken, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı, terör örgütü kurmaktan ve yönetmekten tutuklandı. Takdir yüce Türk milletinindir'' dedi. Başbuğ, Silivri cezaevine konuldu.

- Sanatçı Azer Bülbül, Antalya'da kaldığı otelde ölü bulundu. Şarampol Caddesinde konakladığı otel odasında, kendisini cep telefonuyla arayan ve ulaşamadığı için otele gelen menajeri tarafından ölü bulunan Bülbül'ün solunum yetmezliğine bağlı olarak vefat ettiği belirlendi. Bülbül'ün cenazesi, Esenyurt Gülbahçe Mezarlığı'nda toprağa verildi.

7 ocak
- Irak'ın Şırnak Uludere sınırında, 28 Aralık gecesi düzenlenen operasyonda öldürülen 35 kişi için Gülyazı köyünde kurulan taziye çadırını ziyaretinde Uludere Kaymakamı Naif Yavuz'a saldırıda bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişi tutuklandı.
- Türkiye Bölgesel Amatör Lig 11'inci Grup'ta mücadele eden Keşanspor'u taşıyan otobüs Antalya'nın Korkuteli ilçesinde uçuruma yuvarlandı. Kazada, futbolcu Can Çetinkaya öldü, 21 kişi yaralandı.

- Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde Kargıcık Çayı'nın taşması nedeniyle yaşanan selde 100'den fazla evi su bastı, narenciye bahçeleri sular altında kaldı. Yağış nedeniyle çok sayıda ev ve iş yerinin yanı sıra tarım alanları zarar gördü. Sel nedeniyle bazı hayvanlar telef oldu, ulaşımda aksamalar yaşandı. Bölgeye, son 30 saatte metrekareye 170 kilogramın üzerinde yağış düştüğü belirtildi.

10 ocak
- Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın şüpheli olarak yer aldığı iddianameyi kabul etti. İddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın, ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları istendi.

- İkinci ''Ergenekon'' davası kapsamında tutuksuz yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon tutuklandı.


11 Ocak
- MİT Müsteşarlığının 85'inci kuruluş yıl dönümünü kapsamında, MİT'in Yenimahalle'deki kampüsünde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar, askeri erkan ve yüksek yargı organlarının başkanlarının katıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, devlet erkanına, teşkilatın yürüttüğü halkla ilişkiler çalışmalarını anlattı, iç ve dış istihbarat alanındaki yeniden yapılandırmaya ilişkin süreç ve yürütülen projelerle ilgili bilgi verdi.

12 Ocak
- Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının başkent dışında stadyumlarda değil, sadece okullarda öğrencilerle kutlanmasını öngören genelge yayımladı.

13 Ocak
- İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yürütülen PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'ya yönelik operasyonda, BDP eski Milletvekili Fatma Kurtulan ve DEHAP eski Genel Başkanı Tuncer Bakırhan gözaltına alındı. Operasyon kapsamında, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana'nın kaldığı Çankaya'daki evde de arama yapıldı.

- Somalili korsanlar tarafından yaklaşık 16 ay önce kaçırılan Malta bandıralı Yunan firmasına ait ''MV Olib-G'' geminin 3'ü Türk, 15'i Gürcistan uyruklu mürettebatı, kurtarıldıktan sonra İstanbul'a getirildi. Somalili korsanların 8 Eylül 2010 tarihinde kaçırdığı geminin mürettebatı, Somali'den havalanan Air Zena Havayolları'na ait uçakla geldiği Atatürk Havalimanı'nda Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.

16 Ocak
- Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait T-37 tipi uçak, İzmir'in Foça ilçesinde eğitim uçuşu yaptığı sırada ''bilinmeyen bir nedenle'' düştü. Türkiye İle Pakistan arasında imzalanan ''Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması'' çerçevesinde Türkiye'de görev yapan Pilot Binbaşı Masood Hussain Chhachhar'ın cesedine uzun aramaların ardından 20 Ocak'ta, pilot adayı Teğmen Serkan Sağır'ın cesedine ise 24 Ocak'ta ulaşılabildi.


17 Ocak
- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada, tutuklu sanık Yasin Hayal'e ''Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bütün sanıkların ''Silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, Erhan Tuncel'i Mc Donalds'ın bombalanması eylemine ilişkin 10 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti. Tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alan heyet, Tuncel'in tahliyesini kararlaştırdı.

18 Ocak
- Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararda, tutuksuz sanıklardan Coşkun İğci hakkında hüküm kurulmadığı ortaya çıktı. İğci hakkındaki kararın yazılmasının sehven unutulduğu, mahkeme heyetinin toplanıp bu konuda ek karar vereceği öğrenildi.

19 Ocak
- Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Dink'in öldürülmesine ilişkin dava dosyasına, kararı temyiz edeceğini belirten dilekçe sundu. Savcı Hikmet Usta, ''Basına yansıyan, mahkemeden yapılan 'örgüt var, delil yok' açıklamasına karşı biz, 'örgüt de var, delil de var, hem de fazlasıyla var olduğunu' belirtmek istiyoruz'' dedi.

- Dink davasını karara bağlayan Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ise ''Verilen karar beni de tatmin etmedi. Örgüt yok diyemem ama delil durumuna göre karar verdik'' ifadelerini kullandı.


21 Ocak
- Türkiye'de ilk yüz nakli, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Operasyonla, Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya'dan alınan yüz, Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar'a nakledildi. Özkan başkanlığındaki ekip, ayrıca dünyada ilk kez uygulanan bir hastaya iki kol ve bir bacak nakline imza attı. Kaya'dan alınan iki kol ve sağ bacak, Kepez ilçesine bağlı Varsak Altıayak Mahallesi'nde yaşayan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'a nakledildi.

22 Ocak
- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ayşe Paşalı'nın katil zanlısı olarak hakkında dava açılan boşandığı eşi İstikbal Yetkin hakkında verdiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

23 Ocak
- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Ogün Samast'ın tahliye talebini reddetti.

- Baskın Oran, Ahmet İnsel ve Gençay Gürsoy'un aralarında bulunduğu 5 kişi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hakkında, ''siyasi amaçla demeç vermek'' ve ''yargı görevini yapanı etkilemek'' iddiasıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

24 Ocak
- Erdoğan, partisinin grup toplantısında, CHP'ye, ''Siz bu imam hatiplerden neden rahatsız oluyorsunuz. Meslek liselerinden neden rahatsız oluyorsunuz. Bu okullarda okuyan çocuklar bu ülkenin evlatları değil mi'' diye sordu. Erdoğan, ''Kazanıp da üniversitelerde herhangi bir yere devam ediyorsa, bu, bunları rahatsız ediyor. Niye dindar bir nesil gelmesin'' dedi.

26 Ocak
- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini ve seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını öngören Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

27 Ocak
- Öldürülen Yazar Musa Anter'in oğlu Anter Anter, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel izniyle geldiği Türkiye'de, babasının Nusaybin'deki kabrini ziyaret etti.

28 Ocak
- Türkiye'nin ilk ''Dünya Güzeli'' Keriman Halis Ece Tamer (99), ''kalp yetmezliği'' nedeniyle İstanbul'da kızının evinde hayatını kaybetti. 3 Temmuz 1932'de Türkiye'de yapılan güzellik yarışmasında ''Türkiye Güzeli'', 31 Temmuz 1932'de Belçika'da yapılan ve 28 ülkenin katıldığı yarışmada da ''Dünya Güzellik Kraliçesi'' seçilen Keriman Halis'e, 1934'te çıkan Soyadı Kanunu sonrası Atatürk tarafından kraliçe anlamına gelen ''Ece'' soyadı verilmişti. Keriman Halis Ece, İstanbul'da toprağa verildi.

31 Ocak
- Sendikal hayata 50 yılını harcayan, 16. Dönem Ankara Milletvekilliği, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in başdanışmanlığı görevlerinde bulunan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikasının eski Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, 79 yaşında solunum yetmezliği nedeniyle Ankara'da hayatını kaybetti.

- Kırıkkale'de askeriyeye ait Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi'nde patlama meydana geldi. Yahşihan ilçesindeki tesislerdeki patlamanın ardından başlayan yangın, MKE fabrikası, Kırıkkale ve ilçe itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu söndürüldü. Patlamada 4 işçi hayatını kaybetti.

- Yaklaşık bir ay önce faaliyetlerini durdurma kararı alan Suriye'nin Gaziantep Başkonsolosluğu, binasını boşalttı. Geçen yıl Aralık ayı başında 5 gün kapalı kaldıktan sonra yeniden açılan ve 26 Aralık 2011 günü hizmetlerini tamamen durduran Başkonsolosluğun hizmet binasındaki eşyalar toplandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler