Öğretmenler kadro istiyor

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), vekil ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesini, mevcut sözleşmelilerin de kadroya geçirilmesini istedi.

Yayınlanma: 11.06.2009 - 10:54
Abone Ol google-news

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sona ermesi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ''eğitim çalışanlarının biriken sorunları çözülmeden, bunlara yenilerinin eklendiği'' belirtildi.

Sorunsuz bir eğitim için ''öncelikle bireyi merkeze alan, demokratik, insan haklarına saygılı yeni bir anayasa ve mesleki saygınlık sağlayan bir kamu personel sistemi gerektiği'' kaydedilen açıklamada, ''Yeni anayasada eğitim hakkı, fırsat ve imkan eşitliği, hayat boyu öğrenme, din eğitimi ve öğretimi konuları sorun olmaktan çıkarılacak şekilde düzenlenmeli, eğitim ve öğrenim hakkı konusunda bireylerin her dönem ve her yöne doğru tercih değişikliği yapmalarına imkan veren bir kurguyu içererek, eğitimde imkan ve fırsat eşitliğinin fiili olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır'' denildi.

Kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılmasının ''21. yüzyıla yakışmayan uygulamalarla engellendiği'' iddia edilen açıklamada, ''İnancının gereğini, düşüncesi ve yaşayışı yanında giyimine yansıtan kızlarımızın özgürlüklerinin okul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir utanç resmidir'' ifadesine yer verildi.

''Binlerce öğrenciyi mağdur ettiği'' iddia edilen katsayı uygulamasına da değinilen açıklamada, uygulamaya son verilmesi istendi. Katsayısı uygulamasının meslek liselerinin öğrenci sayısını düşürdüğü, düz liselerin de kapasitesini sağlıksız şekilde artırdığı belirtilen açıklamada, ilave puanlarla meslek liselerinin cazip hale getirilebileceği vurgulandı.

''Öğrencilerin bu kadar çok sınava tabi tutulmasının doğru olmadığı'' ifade edilen açıklamada, bu sistem içinde büyüyen öğrencilerin, gelecekte stresle mücadele eden ve sosyal yönü olmayan bireyler olacağı ileri sürüldü.


"Öğretmen ihtiyacı karşılanmalı"

Eğitim fakültelerinden ve atanmayı bekleyen 200 bin öğretmen adayına rağmen, eğitim kurumlarında hâlâ 100 binin üzerinde öğretmene ihtiyaç bulunduğu savunulan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen açığını, ''sözleşmeli, vekil, ücretli öğretmen alımıyla kapatmaya çalıştığı'' kaydedildi.

Aidiyet duygusunun en fazla hissedildiği mesleklerden biri olan öğretmenlik için bu uygulamanın kaldırılması istenen açıklamada, ''Bu sebeple vekil ve ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, mevcut sözleşmeliler de kadroya geçirilmeli, 100 bini aşan öğretmen ihtiyacı bu şekilde giderilmelidir'' denildi.

Açıklamada, ''Kariyer Basamakları Uygulaması''yla binlerce öğretmenin mağdur edildiği de ileri sürülerek, uzman öğretmenlik sınavını kazandığı halde kontenjan dışında kalan 10 binden fazla öğretmenin unvanlarının verilmesi talep edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler