Öldürülen zanlılar Bingöl’e gitmemiş

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve yanındaki polislere yönelik suikasta karıştığı gerekçesiyle, önceki gece tutuklanan Erhan Şenyuva’nın ifadeleri de polislere yönelik saldırıdaki kuşkuları artırdı.

Yayınlanma: 06.11.2014 - 10:16
Abone Ol google-news

Şenyuva’nın ifadelerine göre, 9 Ekim gecesi düzenlenen suikastın ardından Genç ilçesi girişinde öldürülen ve saldırının failleri oldukları açıklanan PKK’liler Bingöl merkezine hiç girmemişler. Daha önce tutuklanan Ali Kılıçgedik de benzer ifadeler vermişti. Önceki gün ortaya çıkan HTS kayıtları da şüphelilerin ifadelerini doğrularken PKK’lilerden ele geçirilen silahların kriminal incelemesinde de polislere yönelik saldırıda kullanılmadığı anlaşılmıştı. Genç’teki operasyondan sonra ilk önce öldüğü açıklanan ancak daha sonra firari olduğu anlaşılan Şenyuva geçen pazar gecesi saklandığı
evde yakalanmıştı. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilen Erhan Şenyuva ifadelerinde, polislere yönelik suikastla bağlantılarının olmadığını belirterek, üç PKK’linin Lice kırsalına gitmelerine yardım ettiklerini ancak Bingöl şehir merkezine hiç girmediklerini söyledi. Şenyuva, polislere suikast olduğunu da yolda oldukları sırada telefon açan bir akrabasının söylemesi üzerine öğrendiklerini söyledi.

Polisteki sorgusunda ve mahkeme savunmasında daha önce olayla bağlantısı olduğu iddiasıyla tutuklanan Ali Kılıçgedik’inkilere benzer bir ifade veren Şenyuva, Yayladere kırsalından aldıkları 3 PKK’liyi Lice kırsalına götürmek üzere yola çıktıklarını anlattı. Önden gidecek olan Kılıçgedik’in yolda herhangi bir arama ya da kontrol noktası yoksa “Gelin çorba ısmarlayayım” diye şifreli konuşarak kendilerine haber vereceğini belirten Şenyuva, geçtikleri güzergâhı da tek tek anlattı.

Aralarında yaklaşık 3 kilometre mesafe bırakarak yola çıktıklarını belirten Şenyuva’nın anlatımlarına göre grup Kiğı baraj gölü köprüsünü geçtikten 5-6 kilometre sonra Adaklı’ya doğru giden stabilize yoldan devam etti. Bu yolda 3-5 kilometre gittikten sonra Horhor köyü yolu üzerinden devam ederek birkaç köy daha geçen grup Sancak ilçe merkezine ulaştı. Şenyuva, buradan da köy yolları üzerinden devam ederek Kervansaray tesislerinde Kılıçgedik’le buluşacaklarını söyledi.
Kılıçgedik’in yarım saat sonra arayarak şifreli olarak yolun temiz olduğunu söylemesi üzerine Şenyuva, kendilerinin de Kervansaray tesislerinin bulunduğu bölgeye doğru gittiklerini anlattı. Bingöl merkeze 9 kilometre uzaklıktaki Kervansaray’dan sonra Sarıçiçek köyü yolu üzerinden devam ettiklerini belirten Şenyuva, “Bu esnada amcamın oğlu beni ısrarla aradı; cevap vermeyince beni ara diye mesaj attı. Geri aradığımda Bingöl’de BDP’liler ile Hizbullah arasında çatışma çıktığını söyledi. Bende olayı öğren dedim. Daha sonra Ali Bozan’a 19-20 günlük yürüyüş mesafesini
araçla getirdik bundan sonra 3 saatlik yol var deyip, yürümelerini istedim. Daha sonra amcam oğlu tekrar aradı, Emniyet müdürünü vurduklarını söylediler aracı durdurdum, götürmeyeceğimi söyledim. Ali Bozan ‘Bir şey olmaz Ali önden gidiyor bir şey olursa arar’ dedi. Bir müddet sonra Ali mesaj atarak Genç Köprüsü girişinde 2 askeri aracın durduğunu söyledi.  Ali Bozan’ın ısrarıyla yola devam ettim” dedi.

Genç Köprüsü’ne vardıklarında yolda kontrol olduğunu ve aracı durdurduğunu ifade eden Şenyuva, “İki polis geldi, biri cama yaklaşarak kimliğimi istedi. Bunlar özel harekât polisleriydi ve yüzlerinde kar maskesi vardı. Kimliğimi verdim. Diğer polis arkadakileri sordu, Ali Bozan ’inşaat işçileri’ dedi. Polis deyince Ali Bozan arka koltuktaki örgüt mensuplarına Kürtçe ‘teslim olalım’ dedi. Onlar da ‘olmaz’ yanıtını verdi. Araçtan inerken arka koltuktaki örgüt mensubu silahın kurma kolunu çekti daha sonra polisler ateş açtı. Ben polislerin arasından Bingöl istikametine gelen araçların içine attım kendimi. Polis ‘Herkes yere yatsın’ dedi, bende bunların arasına yattım. Çatışma 10-15 dakika sürdü. Daha sonra Genç ilçesine doğru gittim kimliğim poliste, telefonum ise Ali Bozan’da kaldı” dedi. Genç ilçesine girdiğinde Emniyet Müdürlüğü’ne teslim olmayı düşündüğünü ancak korkudan teslim olmaktan vazgeçtiğini ifade eden Şenyuva, Bingöl merkeze gelmeden önce kırsalda kaldığını, yaşam malzemelerini ise civar köylerden bazı gerekçelerle temin ettiğini söyledi. Hastalandığı için Bingöl’e geldiğini belirten Şenyuva, saklandığı evde yakalandığını söyledi. Polislere yönelik suikastla ilgisinin olmadığını söyleyen Şenyuva, “Olayı Genç ilçesine giderken amcamın oğlundan öğrendim. O gün 13.30’dan itibaren hep il dışındaydım ve şehir merkezine kesinlikle girmedik” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler