Ölümlere sebep olduğu için toplanan ilaç yine raflarda
7 yıl önce 3 genç kadının ölümüne sebep olduğu için toplatılan ‘Pepper Time’ (kırmızıbiber) adlı zayıflama hapı, Sağlık Bakanlığı’nın yasaklamasına rağmen yine sanal raflarda.
Tok tuttuğu iddia edilen ama toksik olan ‘sibutramin’ adlı molekülü Çin’den alan sahteciler, sahte ürünü Türkiye’de kapsüllere doldurup satıyor. Ebru Atabeyoğlu (24), Nilay Dinçer (23) ve Hülya Işıkçı (40), 2010’da ART arda öldü. 3’ünün de bilinen bir rahatsızlığı yoktu. Ortak noktaları, hızlı zayıflama iddiasındaki bir hap kullanmalarıydı.
Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre; genç kadınların ölümüne neden olduğu belirlenen “Pepper Time” ile “Formula 7” adlı ürünler, 7 yıl önce sağlık Bakanlığı’nca toplatmıldı. Ancak ürün yasaklı olmasına ve hayati tehlikesi bulunmasına rağmen yeniden sanal raflara çıktı. Habertürk’ün araştırmasına göre, internette onlarca sitede “Pepper Time”, bitkisel zayıflama hapı olarak pazarlanıyor. Kapsül olarak satışı yapılan üründe, reçeteli satılması gereken ve tok tutma iddiasındaki “sibutramin” bulunuyor. Ancak bu, toksik bir madde. Ve şimdi daha da büyük risk içeriyor. Zira internette farklı fiyatlarla satılan ürünlerin, üretim ve satış aşamalarında sahtecilik devreye giriyor. Sahteciler, obeziteye karşı önerdikleri ancak vücutta tahribata yol açabilen “sibutramin” maddesinin toz molekülünü, Çin kaynaklı internet sitelerinden kilosunu 500 dolara satın alıyor, Türkiye’de merdivenaltı ortamlarda kapsüllere dolduruyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yapılan başvurulardaysa “sibutramin” molekülü taşımayan ürün içerikleri sunup onay alıyorlar.
Bakanlığa sorduğumuzda, “Pepper Time adı altında ürünün gıda onayı bulunmamaktadır. Pepper Time, RedPepper, Antakya Biberi vb. ürünlerin satıldığı tespit edilen muhtelif internet siteleri, gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bildirilmiştir” denildi.
5 KUTU 345 TL
Sanal ortamda onlarca “Pepper Time” adlı site, sayfa ya da blog var. Ürünü satan sanal sitelerin hepsi orijinal “Pepper Time” sattığını savunuyor. Kutusu 49-69 TL’den başlıyor, 5 kutu fiyatı 345 TL’ye kadar çıkıyor. Ödemeler internet üzerinden. Siparişlerse en geç 2 günde teslim ediliyor. Ürünü satan sitelerden birini arayıp Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olup olmadığını, fiyat farklarını sorduğumuzda, satış temsilcisinin yanıtı şöyle oldu: “Serbest piyasa olduğu için herkes satabiliyor. Ürünlerimiz orijinal. Çin’den geliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kapsamına giriyor. Ürün ilk çıktığı zaman (2010) bildirim yapılmıştı. Şu anda ürün bildirimsiz. Ama yasaklama olmadı. Barkod sisteminden orijinal olduğunu sorgulatabilirsiniz.” “Kilo verdiren sibutramin mi?” sorusuna ise satış temsilcisinin yanıtı “Evet” oldu. “Kalp kapakçığımda sorun var. Kullanabilir miyim?” sorusuna “Çarpıntı yapabilir. Yağ yakımı nabzı yükseltiyor. 2010’da ölen kişilerin hiç- biri otopsi raporuyla kanıtlanmadı. Kilo verdiren ‘sibutramin’ Pepper Time’ın içinde var. Türkiye’de sibutramin içeren ilaçlar reçete ile yazılıyor” yanıtını verdi.
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği Başkanı Samet Serttaş, “İçeriklerde ‘sibutramin’ olması yasak. Sorun, lisanssız olarak Türkiye’ye getirilmeye çalışılan ürünler ile sahtecilerin ürettiği ürünlerde. Bu ürünler bavulla bile getiriliyor. 3-4 kapsül firması var. Sahteciler de bu firmalardan kapsülleri alıyor. Ürünlere sonradan da müdahale ediyorlar” dedi.
63 KİLOYA DÜŞTÜ, ÖLDÜ
Önce Nisan 2010’da Bursa’da Ebru Atabeyoğlu’nun (24) ölüm haberi geldi. Kullandığı haplarla önce 63 kiloya düşen Atabeyoğlu, kasıkları Ağrımaya başlayınca hastaneye götürüldü. Ağrı kesici iğne yapıldı. Aynı akşam çenesi kilitlendi, hastanede öldü. Ölüm raporuna, zayıflama ilacı aldığı ve aynı gün ağrı kesici iğne yaptırdığı notu düşüldü. Atabeyoğ- lu’nun babası, hapları Sağlık Bakanlığı’na teslim etti. Adli Tıp’ta 2 uzman, ölüm nedeni olarak zayıflama hapını gösterdi. Aile, kızlarının içtiği hapın “Formula 7” olduğunu öne sürdü.
BAĞIRSAKTA AĞIR TAHRİBAT
Ebru’nun ölümünden 2 ay sonra, 1 çocuk annesi Nilay Dinçer (23) bir arkadaşı vasıtasıyla Pepper Time ile tanıştı. 2 ay kullandı. O da Atabeyoğlu gibi kasık ve karın ağrısı yüzünden hastaneye kaldırıldı. Bağırsaklarında ağır tahribat olduğu anlaşıldı. Hastanede 3 kez kalbi durdu ve ardından öldü. Dinçer’in Pepper Time kullandığının anlaşılması üzerine, Sağlık Bakanlığı ürünü piyasadan toplattı.
RAHATSIZLIĞI YOKTU
Bursalı Hülya Işıkçı (40) da hızlı zayıflamak istedi. Annesinin uyarısına rağmen Pepper Time sipariş etti. İkinci kutuyu yeni açtığı gün, annesi onu odasında baygın şekilde buldu. Diğer 2 genç kadın gibi bilinen rahatsızlığı yoktu. Kurtarılamadı. Kesin ölüm nedeni belirlenemedi ama kanında aynı etken maddeye rastlandı.
SAĞLIK BAKANLIĞI: BU ÜRÜNLERİ ALMAYIN
Sağlık Bakanlığı, 'kırmızıbiber hapı’ adı altında satılan ürünlerin Bakanlık tarafından onaylı/izinli bir ürün veya ilaç olmadığını açıkladı.
"Bakanlığımızdan onaylı/izinli bir ürün ve/veya ilaç değildir"
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kilo vermeyi sağladığı yönünde etkileri olduğu belirtilerek özellikle internet siteleri veya sosyal medya platformlarında tüketiciyi aldatıcı-yanıltıcı şekilde tanıtımı ve satışı yapıldığı görülen ve ‘kırmızı biber hapı’ adı altında satılan ürünler Bakanlığımızdan onaylı/izinli bir ürün ve/veya ilaç değildir. Bakanlığımız tarafından gerekli klinik çalışmaları yapılmamış, tedavide etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış bu ve benzeri ürünlere izin/onay verilmemektedir. Söz konusu ürünler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen izin doğrultusunda takviye edici gıda olarak veya hiçbir yetkili makamdan izin alınmaksızın piyasada yer alabilmektedir. Takviye edici gıdalarla ilgili izin ve denetim süreçleri ile ürünlerin içerik analizleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görev alanında yer almakta olup bu minvalde iş ve işlemler yürütülmektedir" ifadelerine yer verildi.
"Bu ve benzeri ürünlerin tanıtımlarına kesinlikle itibar etmeyin"
Diğer taraftan Bakanlık tarafından, ürünlerin mevzuata aykırı sağlık beyanı ifadeleri ile tanıtım ve/veya satışının yapıldığı internet sitelerinin erişime tamamen engellenmesi talebiyle Erişim Sağlayıcıları Birliğine, yapılan Reklamların aldatıcı ve yanıltıcı olmaları sebebiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirildiği belirtilerek, "Ürünlerin içerik analizleri sonucunda ilaç etken maddesi kullanıldığının tespiti halinde ise Kurumumuzca TCK ve 1262 sayılı Kanunların ilgili maddeleri gereğince adli işlem tesisi için Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından internet sitelerinde yer alan tüketicileri aldatıcı ve mevzuata aykırı beyanlarla tanıtımı yapılan ürünlerin tanıtım ve satışlarıyla mücadele faaliyetleri sürdürülmektedir. 2016 ve 2017 yıllarında toplam 7 bin 800 internet sitesi erişime tamamen engellenmiştir. Ancak her geçen gün bu sitelere bir yenisi eklenmektedir. Tarafımızca yürütülen mücadelenin yanında vatandaşlarımızca tedavide etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış olan, Bakanlığımızca ruhsatlandırılmamış, ilaç olmadığı halde ilaç izlenimi verilerek reklam ve tanıtımları yapılan bu ve benzeri ürünlerin tanıtımlarına kesinlikle itibar edilmemesi, internet gibi mecralardan bu ürünlerin alınmaması hususu önem arz etmektedir" açıklamasına yer verildi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!