OMÜ Arkeoloji Bölümü TÜBİTAK Bilim Şenliği’nde çocukları eğitti

Samsun’un Tekkeköy ilçesindeki çocuklar, TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği kapsamında, OMÜ öğretim üyesi olan arkeologlarla birlikte kazı çalışması yaptı.

Yayınlanma: 29.11.2019 - 09:39
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a çıkarak Millî Mücadele’yi başlatmasının 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Tekkeköy İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği, kentin farklı noktalarında gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Gözlemevi Planetaryum, Tekkeköy Belediyesi Konferans Salonu, Tekkeköy Arkeoloji Vadisi ile Engiz Havaalanı ve Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği’nin adresleri oldu. Bilim Şenliği’nde; farklı alanlara ait atölye, panel, seminer, söyleşi, sergi, gösteri, gözlem, yarışma, tiyatro ve sahne şovu, deneysel çalışma, doğa ve bilim oyunu gibi birbirinden zengin etkinlikler öğrencilerle buluşurken, 52 eğitimci de görev aldı.


Arkeoloji Atölyesi’nde 360 öğrenci

Şenlikte OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa başkanlığında 8 uzman arkeolog da “9-14 Yaş Grubu Çocuklarla Arkeoloji ve Kültürel Miras Çalışması (Çocuk Arkeoloji Atölyesi) ile çocukların bilimsel ve kültürel donanımlarının gelişmesine katkıda bulundu. Çocuk Arkeoloji Atölyesi’nde 6 atölye çalışmasında toplam 360 öğrenci eğitildi.

Çocuk Arkeoloji Atölyesi’nin kazanımlarına ilişkin Cumhuriyet’e konuşan Yiğitpaşa, seminerlerde çocuklara, arkeolojinin amaç ve yöntemlerinin anlatıldığına dikkat çekerek, “Tarihsel emanetleri sahiplenme ve koruma bilincinin oluşturulmasını amaçladık. Ayrıca seminer sonrasında yapılan kazı ve atölye çalışmalarıyla çocukların öğrenme sürecine aktif olarak katılmaları ve el becerilerini geliştirmelerini sağladık” dedi. Yiğitpaşa, kazı atölyesinde önceden hazırlanmış ve içine imitasyon malzemelerin gömüldüğü (kırık çömlek ve boncuk gibi materyaller) kazı alanında, arkeologlar gözetiminde kazı yapan çocukların arkeoloji bilimiyle tanıştığını vurguladı. Yiğitpaşa, atölye çalışmasında Anadolu uygarlıklarına ve Samsun’a ait desenlerin kullanıldığı rölyef, kil, resim, afiş çalışmalarına da yer verdiklerini de sözlerine ekledi. SAMSUN


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler