Onlar parasız eğitim, savcı 15 yıl hapis istedi

Erdoğan, "Harçları protesto ettiği için içerde olan yok" dedi ancak parasız eğitim isteyen Ezgi Özgün ve Nuriye Gülmen ile birlikte 7 öğrenci hakkında 'silahlı örgüt üyeliği'nden 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Yayınlanma: 13.11.2012 - 07:14
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Harçları protesto etti diye kimse içerde değil” açıklamasına karşın; Kütahya’da parasız eğitim talebiyle basın açıklaması ve açlık grevi yapan, 1 Mayıs kutlamalarına katılan, Kürecik’teki radar üssünü protesto eden 7 öğrenci hakkında “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasından 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianameyi kabul eden TMK’nin 10. maddesiyle görevli Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturma kapsamında 4 aydır tutuklu bulunan iki kız öğrenciyi tahliye etti. İddianamede bir öğrencinin evinde “ele geçirilen” Marx’ın Komünist Parti Manifestosu adlı kitabının “müsaderesini” istendi. Davanın ilk duruşması bugün görülecek. TMK’nin 10. maddesi ile görevli Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede soruşturma kapsamında tutuklanan Ezgi Özgün ve Nuriye Gülmen dahil 7 öğrenci hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak” suçlarından dava açıldı. İddianameyi kabul eden Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi, yaklaşık 4 aydır tutuklu olan Ezgi Özgün ve Nuriye Gülmen’in tahliyesine karar verirken, Kütahya il sınırını terk etmeleri ve yurtdışına çıkmaları yasaklandı. İddianamede, öğrencilerin şu eylemleri “örgütsel amaçla” yaptığı savunuldu:

■ Kütahya Gençlik Derneği tarafından düzenlenen “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” başlığıyla yapılan basın açıklamasına katılmak. Bu amaçla çadır kurmak ve açlık grevi yapmak. “Amerika def ol. Bu vatan bizim. İncirlik Üssü kapatılsın. Parasız eğitim istiyoruz” sloganlarını atmak.

■ 1 Mayıs İşçi Bayramı için Taksim’de yapılacak mitinge katılım için çağrıda bulunmak ve kutlamalara katılmak.

■ Kütahya Eğitim-Sen binasında düzenlenen ve Hayata Dönüş Operasyonu’nda hayatını kaybeden 30 kişinin hayatının anlatıldığı toplantıya katılmak ve konuşma yapmak. Yine Kütahya Eğitim-Sen’de düzenlenen “Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve 12 Mart Gazi olaylarının anılması” programına katılmak.

■ THKP-C lideri Mahir Çayan ve arkadaşlarını Kızıldere’de anmak.

■ Malatya’daki Soykan Parkı’nda Kürecik’teki füze savunma sistemini protesto etmek için düzenlenen “Füze kalkanı değil, bağımsız Türkiye istiyoruz” konulu eyleme katılmak. Eylemde kırmızı renkli önlük giymek.

İddianamede, şüphelilerin parasız eğitim eylemlerine destek için Eskişehir ve Kocaeli’ne gitmelerinin “örgütsel amaçla” yapıldığı belirtildi. Ezgi Özgün’ün Fransa’dan okumaya geldiği Eskişehir’deki operasyonda tutuklanan ve sonrasında 3 ay sonra tahliye edilen Sevil Sevimli ile yaptığı telefon görüşmeleri de delil olarak iddianameye girdi.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılmanın ve parasız eğitim istemenin demokratik bir hak olduğu belirtilen iddianamede, buna karşın şüphelilerin bu konularda yaptıkları basın açıklamalarını “örgütsel amaçla faaliyet gösteren Gençlik Derneği adı altında yapmasının” “DHKP-C terör örgütü ile olan bağlantılarını gösterdiği” savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler