Opera’da ‘tayt’ ve topuk yasağı
Devlet Opera ve Balesi sanatçıları, genelgenin kendilerini de kapsadığını ileri sürdüler. Genel Müdür Ada ise “Genelge sanatçılar için değil, memurlar için. Yanlış yorumlanıyor” dedi.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOB), genel müdürlükte ve genel müdürlüğe bağlı il müdürlüklerinde görev yapan ve 657 sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamına dahil olan personele kurum içinde “sporcu atleti, kolsuz penye, şort, tayt, streç kot, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı ve abiye” giyme yasağı getirdi.
Genel müdürlüğün yayımladığı genelge sanatçılar arasında tartışma yaratırken DOB Genel Müdürü Selman Ada, “Söz konusu genelge rutin bir uygulama ve kesinlikle sanatçıları kapsamıyor. Sanatın kendi içinde çalışma koşulları vardır. Sanatçılar tayt giyerek çalışmak zorundalarsa tayt giyerler ya da farklı biçimlerde, yalınayak, kostümle vs... Bu nedenle genelgeyi yanlış anlamak ve bunun üzerinden tartışma yürütmek kadar yanlış bir durum olamaz” açıklamasında bulundu.
Kurumda çalışan sanatçılar, söz konusu genelgenin kendilerini de kapsadığını iddia ederken Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan DOB Genel Müdürü Ada, “Her şeyden önce ben de bir sanat insanıyım ve sanatçıların çalışma ortamlarını da gayet iyi bilirim. Ancak ne yazık ki bu tartışma yanlış bir yerden gidiyor. Altını çizerek belirtmeliyim ki bu genelge kesinlikle sanatçıları kapsayan bir genelge değildir. Kurumun idari personelini etkileyen bir genelgedir” dedi.
“Genelgede yer alan ‘sözleşmeli personel’ ifadesi ile genel müdürlüğümüzde ve bağlı il müdürlüklerimizde 1309 sayılı yasanın 4. maddesi kapsamında görev yapan sanatkâr memurlar, uygulatıcı uzman memurlar ve uzman memurlar kast edilmemiştir” diyen Ada, kendisinden önce dönemin genel müdür yardımcısı Şadi Erdoğan imzasıyla 4 Ekim 2012 tarihli benzer genelgeyi örnek gösterdi.
Ada, “Bu genelgede de kadın personel için ‘Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez. Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile streç kot ve benzeri pantolonlar giyilmez’ denilmektedir. Erkek personel için de ‘Her gün sakal traşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır vs..’ gibi kurallar getirilmekte. Tüm bunlar da 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda memurların kılık kıyafetine dair hazırlanan yönetmelik çerçevesinde yayımlanmış genelgelerdir. Şimdi bunları ‘yasak’ olarak kamuoyuna nakletmek ne kadar etiktir?” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'