Organları 5 kişiye hayat verdi

Konya'da beyin ölümü gerçekleşen 42 yaşındaki Doğan Ovalı'nın kalbi, karaciğeri, pankreası ve böbrekleri, organ bekleyen beş hastaya nakledilmek üzere Antalya'ya gönderildi.

Yayınlanma: 04.09.2010 - 12:02
Abone Ol google-news

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ameliyatın ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Doğan Ovalı'nın hastaneye 3 gün önce baş ağrısı şikayetiyle geldiğini ifade eden Erikoğlu, yapılan tetkikler sonucunda beyin damarlarının tıkalı olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Erikoğlu, hastaneye geldikten 3 gün sonra Ovalı'nın beyin ölümünün gerçekleştiğini, ailenin organları bağışlamayı kabul ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Az önce biten operasyonla organlar başarıyla alındı. Bu organlar Antalya'da beş hastaya nakledilecek. Organ naklinde son yıllarda ciddi ilerlemeler yaşanıyor. Konya organ nakli konusunda ileriye doğru gidiyor. Yıl başından bugüne kadar beyin ölümü gerçekleşen 9 kişinin organları alınarak organ bekleyen hastalara nakledildi. Kalbi, karaciğeri, pankreası ve iki böbreği çıkarılan Ovalı'nın organları da Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Antalya Medikal Hastanesinde organ nakli bekleyen beş hastaya hayat verecek.''

Organları alınan Doğan Ovalı'nın babası Murat Ovalı, Organ Nakli Koordinasyon Merkezi'nin kendilerine organ bağışlaması yönünde talepte bulunduğunu, bu talebi ''Bir can kurtarabilir miyiz?'' diye düşünüp organların bağışlanmasına karar verdiklerini söyledi. Baba Ovalı, oğlunun yokluk yüzünden çocuklarını okutamadığını, ancak beş hastaya hayat verdiğini söyledi. Oğlunun beyin ölümü gerçekleşmeden bir hafta önce hastaneye başvurduğunu vurgulayan Ovalı, ''Oğlum bir hafta önce hastalanmıştı. Hastaneye gittik tahliller sonucunda tansiyonunun düştüğünü, kolesterolünün de yükseldiği söylendi. Doktorlar oruç tutmaması için uyardılar, ancak oğlum birkaç gün sonra yine oruç tutmaya başlamıştı. Birkaç gün sonra baş ağrısı ile hastaneye başvurduk. Hastaneden bir daha çıkamadı'' dedi. Döküm ustası olan Ovalı'nın Şerife (23), Hasibe (17), Sümeyye (15) ve Murat (13) isimli 4 çocuğu olduğu öğrenildi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler