Orman yaratmak

Good4Trust platformu daha yaşanabilir bir dünya için iyilik ekseninde ekolojik hayatı teşvik ediyor.

Yayınlanma: 28.02.2019 - 23:05
Abone Ol google-news

Good4Trust platformunun temelleri adil, etik ticareti teşvik etme amacıyla 2012 yılında atıldı. Sistem üretici ve türetici üzerinden çalışıyor. Üretici ve türeticiler Good4Trust sitesindeki çarşı bölümünde buluşuyor. Sistemi ve nasıl çalıştığını platformun sözcüsü Uygar Özesmi ile konuştuk. Özesmi “Good4Trust.org bir koruluk. Orman olmaya aday. Hep birlikte ektiğimiz fidanları çoğaltarak bir orman yaratmaya çalışıyoruz” diyor.

Kendinizden söz eder misiniz?
Uzun yıllardır doğa ile barışık bir geleceği nasıl yaratırız diye çalışıyorum. Doğa Derneği’ni ve Türkiye’nin ilk vatandaş bilimi projesini, yani ilk kitle kaynak projesi olan kusbank.org’u kurdum. Erciyes Üniversitesi’nde Çevre Mühendisliği Bölümü’nü kurduktan sonra New York’ta Birleşmiş Milletler’de çevre uzmanı, daha sonra TEMA Vakfı Genel Müdürü ve Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü görevlerini yürüttüm. change.org Türkiye’yi kurdum ve genel direktörlüğünü yapıyorum.
Nasıl doğdu?

Platformdan söz eder misiniz?
Küresel iklim değişikliğine ve biyolojik çeşitlilik krizine karşı sivil toplum kuruluşlarında yaptıklarımın yetmediğini görünce bunun başka bir yolu olmalı dedim. Arkadaşlarımla bu krizin nedeninin ekonomi olduğu teşhisine varınca, ekonomiyi değiştirmek üzere yola çıktım. Mevcut insan odaklı Marksist veya kapitalist ekonomik sistemlerin, tüketimi ve büyümeyi körüklediği düşünülürse yapacak tek şey kavramsal olarak doğaya ekolojiye dönmekti.. İşte buradan yola çıkarak Türetim Ekonomisi’ni kurguladım ve bunun yazılım ayağında Good4Trust doğdu. Good4Trust.org bir koruluk. Orman olmaya aday. Hep birlikte ektiğimiz fidanları çoğaltarak bir orman yaratmaya çalışıyoruz. Bir orman ekosistemi hem sürdürülebilir, hem üretken.

Good4Trust.org Türetim Ekonomisi olarak tanımlanan, aynen bir orman gibi olan bir ekosistem. Her şeyi döngüsel kurguluyor. İyilikleri teşvik eden sistem, ekolojik ve sosyal açıdan adil üretimi, güvene dayalı alışverişi hedefliyor. Good4Trust.org’da tüketimi değil, insana ve doğaya dost üreticilerin sunduğu ürün ve hizmetleri kullanarak dönüştürmeyi benimseyen türeticiler bir araya geliyor, iyiliği odağına alan bir topluluk.

Herkes üye olabilir

Good4Trust nasıl çalışıyor?
Sisteme herkes türetici olarak üye olabilir. Good4Trust’a kabul edilen üreticiler Good4Trust’ın online çarşısında ürün ve hizmetlerini türeticilerle buluştururlar. Good4Trust, kâr amacı gütmeyen sosyal girişim olduğundan, bu satışlardan sadece çok düşük bir katkı payı alır ki varlığını sürdürebilsin. Good4Trust üzerinden alışveriş yapan türeticiler, üreticileri 7 farklı kriterle değerlendirirler.

TÜRETİM EKONOMİSİ  KAÇINILMAZ OLACAK

Bu oluşum kapsamında geleceğe dair hayalleriniz var mı?
Good4Trust.org üretici ve türeticileriyle birlikte giderek büyüyor. Türkiye’de Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar programına seçilen Good4Trust.org, uluslararası alanda yaygınlaşmayı hedefliyor. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ortak programı Switch-Med’de “dönüştürücü” seçildi, ayrıca yine bir Birleşmiş Milletler programı olan SEED tarafından programa alınarak Sahra Altı Afrika Ülkeleri’ne çevresel sürdürülebilirlik için tekrarlanabilecek örnek proje olarak sunuldu. Gelecek yıl Güney Afrika, Almanya ve Fransa’da birer Good4Trust açma niyetimiz var. Bizim uzgörümüz, ortaya koyduğumuz modelin veya varyasyonlarının 10-20 yıl içinde dünyaya ekonomik açıdan hâkim olacağı. 

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Önümüzde en fazla 20-30 yıl var, bu süre içinde ekonomiyi dönüştürmek ve doğa ile uyumlu hale getirmek zorundayız. Şayet insanlık çok yakında karşılaşacağı iklim felaketinden kurtulamayacaksa zaten var olan ekonomi uygarlıkla birlikte yok olacak, kurtuluşumuz için ekonomiyi dönüştüreceksek, o zaman türetim ekonomisi kaçınılmaz.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler