Ortadoğu ve Afrika susuz

Petrol üreten Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin en çok su sıkıntısı bulunan ülkeler olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 22.03.2011 - 08:23
Abone Ol google-news

İngiliz risk analizi grubu Maplecroft'un raporunda Moritanya, Kuveyt ve Ürdün'ün su kaynağı en az ülkelerin başında yer aldığı belirtildi.

Dünya Su Gününde yayımlanan raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki petrol üreten ülkelerin çektiği su sıkıntısının, gelecekte petrol fiyatlarının artmasına ve siyasi gerginliklerin tırmanmasına yol açabileceğine işaret edildi.

Bu bölgelerde artan nüfus ve iklim değişikliğinin etkilerinin, yatırım kararlarında su konusunun daha çok gözönünde tutulmasını gerektirdiği vurgulandı.

Maplecroft'un 160 dolayında ülkeyi kapsayan Su Güvencesi Riski Endeksinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde bulunan 18 ülke "en yüksek risk"i taşıyan ülkeler arasında yer aldı. Endekste Moritanya, Kuveyt ile Ürdün'ü, Mısır, İsrail, Nijer, Irak, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Suudi Arabistan izledi.

Libya, Cibuti, Tunus ve Cezayir'de ilk 18'deki ülkeler arasında yer aldı. Maplecroft'un risk analizi uzmanı Tom Styles, petrolün telafisi ve basıncı artırmak için petrol depolarına yer altı kaynaklarında su enjekte edildiğini, yer altı kaynaklarında suyun azalmasının da petrol fiyatlarını artırabileceğini belirtti.

 Styles, su arıtma tesislerinden ya da deniz suyundan suyun pompalanmasının ise daha da pahalı olacağını ifade etti.

Türkiye'nin orta seviyede yer aldığı risk endeksinde su sıkıntısının en az olduğu ülkelerin başında İsveç bulunuyor. Guyana, Kanada ve Rusya da su sıkıntısını az olduğu ülkeler arasında yer alıyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler