Ortaklık bitti, dosya açıldı

Ankara Başsavcılığı daha önce takipsizlik kararı vererek kapattığı avukatlıktan hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavında kopya iddiasına ilişkin soruşturma dosyasını 17 Aralık operasyonundan sonra yeniden açtı.

Yayınlanma: 18.02.2014 - 10:47
Abone Ol google-news

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce takipsizlik kararı vererek kapattığı 6 Mayıs 2012 tarihli avukatlıktan hâkim ve savcı adaylığına geçiş sınavında kopya iddiasına ilişkin soruşturma dosyasını yeniden açtı. Kopya olayında cemaat üyelerinin suçlandığı belirtilirken soruşturma hamlesinin 17 Aralık operasyonundan sonra gelmesi dikkat çekti.

Avukatlıktan hâkim ve savcı adaylığına ilişkin sınav, 6 Mayıs 2012 tarihinde yapıldı. Sonuçların açıklanması ile kopya iddiaları ortaya atıldı. Sınava giren 4 evli çiftin birbirine yakın yüksek puanlar alması kopya iddiasını güçlendirdi. CHP Milletvekili Atilla Kart, soruların belli bir gruba servis edildiğini belirterek suç duyurusunda bulundu. Kopya iddiasına hak veren ÖSYM, 10 adayın isimlerini ve durumlarını savcılığa bildirdi. “Bu kişilerin soruları önceden aldığını” belirten ÖSYM; bazı adayların kitapçıklar üzerinde hiçbir işlem yapmadan matematik sorularını yüzde yüz doğru yaptığını kaydetti. Ankara Memur Suçları Savcısı Ömer Faruk Tezel, somut tespitlere karşın takipsizlik kararı verdi. Kararda, ÖSYM’nin iddiaları varsayım olarak nitelendirilirken eşlerin aynı puanı almalarına ise sınava beraber hazırlanmaları gerekçe gösterildi.

Bu karar alındığında başsavcı İbrahim Ethem Kuriş’ti. Yeni Ankara Başsavcısı Fethi Şimşek, Mart 2012’de verilen takipsizlik kararının kaldırılması için geçen hafta sürpriz bir talimat verdi. Bunun üzerine Memur Suçları Soruşturma Bürosu, kopya iddialarına ilişkin yeni bir soruşturma başlattı. Soruşturmanın yeniden açılmasında savcılığa gelen yeni bilgi ve belgeler gerekçe gösterildi.

Atilla Kart sordu savcılık doğruladı

Konunun medyaya yansıması üzerine CHP’li Kart, Ankara Başsavcılığı’na dilekçe vererek, böyle bir soruşturma olup olmadığını sordu ve varsa dosyanın örneğinin kendisine gönderilmesini istedi. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ramazan Kaya da Kart’a aynı gün yanıt göndererek kopya soruşturmasını doğruladı.

Takipsizlik kararı verilen dosyadaki mevcut bilgi ve belgelerden hareketle başsavcılığın resen soruşturmaya devam ettiğini açıklayan Kaya, soruşturma evrakının iki klasör olması sebebiyle bizzat adliyeye gelinmesi halinde örneğinin verileceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler