Paket kabul edildi, referandum yolu gözüktü
Anayasa Mahkemesi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören anayasa değişiklik paketinin tümü, dün gece 72 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu, 2. tur görüşmelere 2 Mayıs Pazar günü başladı ve gece yarısına kadar sürdü. İlk günkü görüşmeler 10 saat 45 dakika sürdü ve teklifin ilk 6 maddesi kabul edildi.
İkinci gün görüşmeleri ise 3 Mayıs Pazartesi günü başladı ve 11 saat 30 dakika süren görüşmelerde toplam 7 madde görüşüldü.
Bu görüşmelerde, teklifin, siyasi partiler hakkında kapatma davası açılmasını TBMM'nin iznine bağlayan 8. maddesine ilişkin gizli oylamada 327 kabul oyuyla öngörülen beşte üç çoğunluğun (330) altında kalarak düştü.
Teklif üzerindeki 2. tur görüşmelerin üçüncü gününde (4 Mayıs) ise Genel Kurulu'nun toplam 8,5 saatlik çalışmasıyla 4 maddeye ilişkin gizli oylama süreci tamamlandı.
Dördüncü gün görüşmeler 5 Mayıs Çarşamba günü başladı ve gece yarısını biraz geçe tamamlandı. Bu çalışmalarda teklifin 6 maddesine ilişkin gizli oylama yapıldı. Genel Kuruldaki dördüncü gün görüşmeleri 13 saat sürdü.
Teklifin 2. tur görüşmelerinin son günündeki görüşmelere 24. maddeden başlandı. Teklifin reddedilen 8. maddesine bağlı düzenlemeler içeren Geçici 18. maddesi de öngörülen yeterli kabul oyunu alamayarak, reddedildi. Geçici 18. maddenin gizli oylamasına 282 milletvekili katıldı. Oylamada 203 kabul, 72 ret oyu kullanıldı; 3 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy boş çıktı ve 3 oy da geçersiz sayıldı.
Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerine ilişkin süreçte yaklaşık 58 saat mesai yaptı.
TBMM Genel Kurulu'nun Anayasa değişikliği teklifinin 1. turundaki mesaisi, 19 Nisan Pazartesi günü başlamış ve 23 Nisan günü yapılan özel gündemli toplantı dışında aralıksız 9 gün sürmüştü. Genel Kurul'daki 1. tur görüşmeleri yaklaşık 134 saat süren çalışmaların ardından 29 Nisan'ın ilk saatlerinde tamamlanmıştı.
Genel Kurulun, anayasa değişikliği teklifinin 1. ve 2. turlarındaki görüşmelerinin süresi toplam 192 saate ulaştı.
Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmelere ilişkin süreçte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlar çalışmalarını TBMM'de sürdürdüler.
Görüşmeler sırasında zaman zaman yaşanan tartışmalar Genel Kurul'da gerginliğe yol açtı. Muhalefet partileri her madde üzerinde değişiklik önergesi verip, görüşlerini açıklamak üzere kürsüye gelerek İçtüzüğün verdiği engelleme haklarını kullandılar.
Süreç
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylaması halinde, 330-367 aralığında kabul edildiği için, teklif halkoyuna sunulacak.
Teklif, halkoylamasında bütün halinde oylanacak. Oyların yarısından bir fazla olması durumunda teklif kabul edilmiş olocak ve sonuçların Resmi Gazetede yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Aksi durumda teklif reddedilmiş olacak.
Cumhurbaşkanı Gül'ün teklifin tümünü ya da bazı maddelerini bir kez daha görüşülmek üzere TBMM geri gönderme yetkisi de bulunuyor. Bu durumda, görüşme sürecinin yenilenmesi gerekecek.
Erdoğan: Başımızı bugün yastığa huzurla koyacağız, aydınlık bir güne uyanacağız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'nda anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinin ardından AKP grubunu topladı. Yaklaşık 30 dakika süren grup toplantısında Başbakan Erdoğan milletvekillerine teşekkür etti, muhalefeti eleştirdi ve milletvekillerinin teklif konusunda halkı bilgilendirmelerini istedi.
"Tarih yazdınız"
Edinilen bilgilere göre Başbakan Erdoğan, basına kapalı yapılan toplantıda milletvekillerine şöyle hitap etti:
"Başımızı öne eğmedik. Kula kul olmadık. O kadar hakaret yedik ama sabrettiniz. En demokratik çalışmalarımızdan biri nihayete erdi. Başımızı bugün yastığa huzurla koyacağız. Aydınlık bir güne uyanacağız. Onlar kendi oy tabanlarıyla yüzleşemeyecekler. Biz vazifemizi yerine getirdik. İki haftadır muhalefeti, basınıyla bize yönelik saldırılara karşı var olan dayanışmamız karşısında hayret ve hayranlıklarını gizleyemez hale geldiler. Çetelerle mücadelemizde bugün gücümüze güç kattık. Şimdi mühür gerçek sahibinde. Bir kez daha tarih yazdık. Tarihe adınız altın harflerle yazılacak. Şükranlarımı sunuyorum. Allah sizden razı olsun. Muhalefetin takındığı tavır milletin hür iradesine nasıl ipotek koyduklarını ortaya koydu. Karanlık odaklar, niyet okuyucuları, felaket tellalları ve karanlık senaryo yazanlar bugün bir kez daha hayal kırıklığına uğradı."
"Vatandaşı bilgilendirin"
Başbakan Erdoğan, CHP, MHP ve BDP'nin teklif görüşmelerinde izlediği tavırdan da şikayet ederken, Tunceli bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in muhalefet tarafından koruma altına alındığını söyledi. Başbakan milletvekillerinden Meclis'e verilen 10 günlük arada seçim bölgelerinde, yaşanan süreci vatandaşa anlatmalarını ve teklifle ilgili halkı bilgilendirmelerini istedi.
İlgili haberler için tıklayınız:
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NELER İÇERİYOR?
82 ANAYASASI'NDA BUGÜNE KADAR YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
En Çok Okunan Haberler
- 15 yıllık birikimini yarım saatte kaybetti
- İmamoğlu'ndan Melih Gökçek'e 'Dilek İmamoğlu' yanıtı
- Kılıçdaroğlu çifti trafik kazası geçirdi
- Askeri helikopter düştü: 6 asker şehit!
- İşte AKP'nin asgari ücret ve emekli maaşı beklentisi
- 'Yüzde 90 oy alsanız ne olur?'
- Suriye'nin yeni 'başbakanı' belli oldu
- İnci İnci intihalde birinci
- Putin-Esad bir araya gelecek mi?
- 'Devlet Memurları Kanunu' değişiyor