Paris'te son sansür

Gazetemize açıklamada bulunan sanatçı Diane Ducruet, eserine sansür uygulanmasının ardından, aralarında sanatçılar ve tarihçilerin de yer aldığı bir ekiple yarın Paris’te çocukların sanatta temsili ve sansür üzerine bir toplantı yapacaklarını iletti.

Yayınlanma: 05.11.2014 - 23:59
Abone Ol google-news

Fransız kadın fotoğraf sanatçısı Diane Ducruet’ye ait ‘Anne ve Kızı II’ adlı, 2014 tarihli renkli fotoğraf, kaynağı belirsiz yedi ayrı tepki mektubu alması üzerine, Paris’te ay boyunca kente yayılan ve üstelik, bu yılki teması ise ‘Mahremiyet’ olarak belirlenen ‘Le Mois de la Photo a Paris’ festivali eksenindeki ‘L’intime comme illusion’ sergisinden kaldırıldı.

Sanatçıyı öz kızıyla çırılçıplak betimleyen dört ayrı kompozisyonun soyut bileşimi niteliğindeki eserin, bir süre sergilendikten sonra Paris Avrupa Fotoğraf Kurumu ve sanatçının temsil edildiği Galerie Catherine Houard’a yollanan ensest suçlaması içeren ‘şikâyet dolu’ zarflar üzerine sergiden kaldırıldığı öğrenildi.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan sanatçı Diane Ducruet, eserine sansür uygulanmasının ardından, aralarında sanatçılar ve tarihçilerin de yer aldığı bir ekiple, yarın Paris’te çocukların sanatta temsili ve sansür üzerine bir toplantı yapacaklarını iletti. Toplantıya festivalin direktörü ile düzenlenen serginin küratörü de katılacak. Öte yandan, tanınmış Türk sanatçı Şükran Moral da Paris Photo’ya 13 ve 16 Kasım arasında Galeri Zilberman çatısı altında katılmaya hazırlanıyor. Moral, fuarın C42 numaralı standında, ‘Transistanbul (1998)’, ‘Married with Three (1994)’ serileri ve ‘The Artist’ isimli klasik işini sergileyecek.

Kariyeri boyu kimlik, beden ve özgürlük konularını kadın haklarından taraf bir cesaretle ortaya koyan performans sanatçısı Moral, sergi açmaya hazırlandığı Paris’te yaşanan son sansür vakası üzerine, Cumhuriyet’e de şu açıklamayı yaptı: “Kendim de sürekli sansüre maruz kaldığım ve hatta 2010’da yaptığım performansım AMEMUS yüzünden ölüm tehditleri aldığım için, kesinlikle sansüre karşıyım. Bu işte bahsettikleri ensest durumu göremedim. Demek ki ensest, bakanın kalbine ve yorumuna göre değişiyor. Sansürleyeceklerine, ensesti tartışsalar çok daha iyi olur bence. Sansür kadar insanlığın ilerlemesini engelleyen başka bir şey tanımıyorum.”

www.dianeducruet.com


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler