Partiler seçim hazırlığında

Başbakan Davutoğlu görevi alalı 17 gün oldu, “koalisyon” için somut sonuç yok

Yayınlanma: 27.07.2015 - 06:12
Abone Ol google-news

Basına kapalı basın toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde bazı basın yayın organlarının genel yayın yönetmenleriyle bir araya geldi. Toplantıya Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan ile AKP Ankara Milletvekili Ertan Aydın da katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve içeriğiyle ilgili açıklama yapılmayan toplantı 3 saat sürdü. Toplantıya katılanlar çıkışta açıklama yapmadı. Toplantıya gazetemiz ve Zaman, Sözcü ile Evrensel davet edilmedi.

Hükümeti kurma görevi almasının üzerinden 17 gün geçen Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerini zamana yayarak sürdürürken, AKP’nin “nafile koalisyon turlarından erken seçim çıkarma” planını dikkate alan muhalefet partileri erken seçim hazırlıklarına ağırlık vermeye başladı. Başkentte “koalisyon protokolü”nün ayrıntıları değil, “yeni milletvekillerinin özlük haklarını garanti altına alma, baraj, AKP’nin üç dönem, CHP’nin önseçim sıkıntısı” gibi erken seçim hazırlıkları konuşuluyor.

Masadan kalkan olmak istemiyorlar

Süreç, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yaşananları çağrıştırıyor. Hiçbir parti “masadan kalkan taraf” olmak istemediği için süreç uzatılmış, ancak masanın dağılması engellenememişti. Koalisyon görüşmelerinde de iki parti “masadan kalkan” olmak istemiyor. Görüşmeler bu atmosferde sürerken, 25. dönemin “en kısa dönem” olarak tarihe geçebileceği beklentisi yaygınlaşıyor. Bu durumda, 25. dönem milletvekilleri hiç vekillik yapamadan, TBMM kürsüsüne çıkmadan “eski” vekil sıfatı kazanabilir. Başkentte, AKP’nin “B planı”nı esas alan kulis ve hazırlıklar şöyle:

Kasımda seçim hazırlığı: Kulislerde “koalisyon”dan çok “Kasım’da seçim” hazırlıkları konuşuluyor. 45 günlük sürenin dolacağı 23 Ağustos günü öncesinde, örneğin 21 Ağustos’ta TBMM erken seçim kararı alırsa -YSK’nin seçim hazırlıkları için 90 gün gerektiği varsayılırsa- 22 Kasım’da seçime gidilebilir. YSK bu süreleri kısaltarak uygulayabileceğinden, 8 ya da 15 Kasım’da erken seçim yapılması da gündeme gelebilir.

CHP tüzük kurultayı toplayabilir: CHP tüzüğünde adayların yüzde 85’inin önseçimle belirlenmesi öngörülüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, olası bir erken seçimde “özellikle önseçimle gelen milletvekillerinin listelerdeki yerlerine dokunulmamasını” istiyor. Bu konuda YSK’ye danışılacak. Sonuç alınamazsa bu zorunluğu ortadan kaldırmak için hemen olağanüstü tüzük kurultayına gidilmesi gündemde.

CHP kurultayına erteleme: Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle bir yıl ertelenen CHP kurultayının Aralık ayında toplanması öngörülüyor. Kasım’da seçime gidilmesi durumunda, CHP kurultayının bir kez daha ertelenmesi gündeme gelebilir.

AKP’de “üç dönem” sıkıntısı: AKP’nin 71 milletvekili “üç döneme” takıldığı için aday olamamıştı. Bu dönem parlamentoya giren 25 milletvekili de “üç dönemlik” olacak. AKP içinde “25. dönem bitmeden 26. döneme geçilecek. Üç dönem yasağı sürer” değerlendirmesi yapanlar olduğu gibi, farklı düşünenler de var.

HDP’yi baraj altına itme planı: Erken seçim kararıyla birlikte yasa çıkarılarak baraj düşürülebilir. Bunun bir yıl geçmeden önce yapılan seçimlerde uygulanabilmesi için anayasa değişikliği de yapılması gerekiyor. AKP, CHP ve HDP oyları bunun için yeterli. Başbakan Davutoğlu barajın düşmesinden yana olduğunu açıkladı. Ancak son gelişmeler esas alındığında, “HDP’yi barajın altına itme” planı yapan AKP’nin barajı düşürmeye yanaşmayacağı beklentisi öne çıkıyor.

Seçimin maliyeti: Yeni bir seçimin maliyetinin 2 milyar lirayı aşacağı değerlendirmeleri yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler