'Piyasa fiyatları seviyesinde anlaşabiliriz'

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Ukrayna'ya yeniden Rus doğal gazı verebilmelerinin ancak, Kiev'in 2009 yılı gaz ücretini piyasa fiyatları seviyesinde öngören anlaşmaya imza atmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Yayınlanma: 07.01.2009 - 21:34
Abone Ol google-news

Rus İtar-Tass ajansı, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun bugün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i telefonla arayarak gaz krizini çözme yollarını ele aldığını duyurdu. Ajansa haberine göre Medvedev görüşmede, ''Ukrayna gaz şirketi Naftogaz ve Gazprom'un Avrupa piyasası fiyatlarından herhangi bir ayrıcalık ve indirimin olmadığı anlaşmayı imzalaması halinde Ukraynalı tüketicilere yeniden gaz gönderilebilir'' ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın borç sorununun henüz çözüme kavuşturulamadığını ve bu sorunun bir an önce kesin bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirten Medvedev, ''Avrupalı tüketicilerin Rus gazını Ukrayna tarafının uygunsuz davranışı yüzünden alamaması kabul edilemez bir durum'' dedi. Rusya, yılbaşından önce Ukrayna ile görüşmelerinde 2009 yılı gaz fiyatı olarak bin metre küp için 250 dolar istemiş ancak Ukrayna tarafının kabul etmeyip görüşmelerden ayrılması üzerine, fiyatı önce 418 dolara, ardından da doğu Avrupa ülkelerine verdiği fiyat olan 450 dolara yükseltmişti.

Rusya batı Avrupa ülkelerine bin metre küplük gazı 500 dolar civarında bir fiyata satarken, Medvedev'in özelikle Avrupa fiyatları vurgusunu yaparak Rusya'nın Ukrayna için gaz fiyatını 500 dolara yükseltiği mesajını vermiş olabileceğine dikkat çekiliyor.
 

Gazprom ve Naftogaz Brüksel'de buluşacak

Ukrayna petrol ve gaz şirketi Naftogaz Başkanı Oleh Dubina ve Rus Gazprom Başkanı Aleksiy Miller'ın yarın Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geleceği bildirildi.
Naftogas Basın Sözcüsü Valentin Zemlianskiy, Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Dubina'nın yarın Miller ile Moskova'da değil, Brüksel'de bir araya gelmeyi planladığını söyledi. Dubina daha önce yaptığı açıklamada, Rusya ile gaz krizinin çözümü için yarın Moskova'ya gideceğini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler