Polis 'denize' gönderiyor

Otogarda bekleyen Halepli Abdülkadir soruyor: Polis gazeteci yokken bize deniz yoluyla Yunanistan’a geçmemizi söylüyor. Boğulalım diye mi?

Yayınlanma: 20.09.2015 - 23:37
Abone Ol google-news

Esenler Otogar’nda Suriyeli mültecilerin tedirgin bekleyişi sürüyor. Suriyeli mülteciler, Facebook’ta kurdukları “Crossing no more” grubuyla teknelerle ölüm yerine karayoluya umuda yolculuklarını başlatmak istiyorlar.

Günlerdir otogarda bekleyen sığınmacılardan Halepli Abdülkadir, savaştan kaçmadan önce hukuk öğrencisiymiş. Burada klima tamirciliği yaparak Avrupa’ya yapacağı seyahat için para biriktirmiş. Polisler, etrafta çok fazla gazetecinin olmadığı zamanlarda, onlara Suriye’ye dönmeleri gerektiğini, ya da en azından İzmir ya da Bodrum’dan Yunanistan’a geçmeyi denemelerini, çünkü artık bunun bir problem olmadığını söylemiş. “Neden Mafya’ya git diyorlar bize? Boğulalım diye mi? Anlamıyorum” diyor. En şaşırtıcı olay ise, Mustafa isimli başka bir sığınmacının daha sonradan tüm detaylarıyla doğrulayacağı üzere, salı gecesi saat 04.00 sıralarında yaşanmış.

 

Kampa götürülmüşler

“Salı gecesi çok sayıda polis, bir çember oluşturarak camiiye sığınan insanları oradan uzaklaştırmaya çalıştı. İnsanların direnmesinin üzerine siyah bir araba, tepesindeki hoparlörlerden Arapça bir anons yaptı: ‘Şimdi otobüs gelecek ve sizi istediğiniz yere götürecek. Nereye isterseniz oraya, sadece size yardım etmek istiyoruz.’ Az evvelki polis müdahalesinden sonra, çoğu sığınmacı bu teklife şüpheyle yaklaştı” diye anlatıyor Mustafa, “Otobüse binenler de oldu” diyor.

İnsanları plastik şambrellerle, kucaklarında minik bebekleriyle çürük teknelere bindiren ‘çaresizlik’, 15 kadar kişiyi de, onları zorla kamplara geri götürecek otobüslere bindiriyor. Mustafa’nın arkadaşı, bu otobüse binenlerden biri. Mustafa ile en son konuştuğunda kandırıldığını, rızası dışında bir kampa götürüldüğünü söylemiş. Şimdi Mustafa ona ulaşamıyor. Sahte umut vaat eden otobüse binen birkaç aileden sonra kalabalık içinden bir kadın ayağa kalkıyor ve elindeki bıçağı aynı ‘çaresizlikle’ kendi çocuklarına doğrultarak bağırıyor: “Kimse bir yere gitmesin, polisler bizden uzak durun, yoksa çocuklarımı keserim!” Bunun üzerine herkes olduğu yerde kalıyor, mülteciler ellerindeki son umuda tutunmaya devam ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler