Protestolar iki ülkeyi sallıyor
Kiev’de hükümet binaları abluka altında. Bangkok’taki gösterilerde polisin attığı biber gazından etkilenen Taylandlılara Budist rahipler yardım etti.
Ukrayna’da hükümetin Avrupa Birliği ile ortaklıkve serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını askıya almasını protesto eden gruplara polisin geride bıraktığımız cumartesi sabahı sert şekilde müdahale etmesinin ardından muhalefet genel grev ilan etti. Protestocuların başkent Kiev’de hükümet binalarını kuşatması sürüyor.
Rusya karşıtı ve Batı yanlısı eğilimlerin merkezi durumunda olan Batı Ukrayna’da il meclisleri ve belediyeler muhaliflerin iş bırakma çağrısına destek verirken Rusya yanlısı eğilimlerin en güçlü olduğuKırım Özerk Cumhuriyeti’nin parlamentosu ise Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’e ülkede olağanüstü hal ilan etme çağrısında bulundu. Başkent Kiev’in merkezinde bulunan Kiev Belediye Sarayı’nın ve Kiev Sendikalar Federasyonu binasının önceki gün radikal milliyetçi Özgürlük Partisi taraftarlarınca ele geçirilmesinin ardından bu binalar, muhalif grupların üssü olarak kullanılıyor. Muhalefetpartilerinin ortaklaşa oluşturdukları platformdan yapılan açıklamada, Ukrayna hükümetinin yılbaşınakadar istifa etmesi ve 2015 yılı ocak ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar geçici hükümetin kurulması talebi dile getirildi. Ukrayna yönetiminin uyarılarına karşılık muhalifler, binaları boşaltmıyor ve bu binalarda, çevre illerden Kiev’e getirtilen göstericiler barınıyor. Muhalif eğilimlerin güçlü olduğu başkent Kiev’de pek çok alışveriş merkezi ve pazar yerinde çalışanlar genel grev çağrısına olumlu yanıt verip iş bırakırken Batı Ukrayna’daki Lvov, İvano Frankovsk ve Ternopol kentlerinin il ve belediye meclisleri de genel greve katılma kararı aldı. Diğer taraftan, Doğu Ukrayna illerinin il meclisleri, cumhurbaşkanına destek açıklamaları yapıyor. Diğer taraftan, Avrupa Birliği’ningenişlemeden sorumlu komiserliğinin basın sözcülüğünden yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin, Belarus yönetimine uygulanan yaptırımlara benzer şekilde Ukrayna Cumhurbaşkanı’na ve hükümetineyönelik bir yaptırım uygulamasının söz konusu olmadığı bildirildi ve taraflar, sorunu barışçı yoldan çözmeye davet edildi.
FOTOGALERİ
Muhalefetten ultimatom
Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra ülkede günlerdir gösteri yapan protestocuların istifa etmesi yolundaki çağrılarını reddetti. Şinavatra protestocuların
istifa talep etmekle kendisinden ülkenin yasalarını çiğnemesini istediklerini belirterek “Halkımın mutluluğu için her şeyi yapabilirim, ama başbakan olarak yapabileceklerim anayasa çerçevesinde olabilir” dedi. Başbakan’a “gücü yeniden halka vermesi” için dün itibariyle 48 saat süre tanıyan muhalefet lideri Suthep Thaugsuban hakkında ise tutuklama kararı çıkarıldı. Ayaklanma çıkarmakla suçlanan Thaugsuban hakkında ölüm ya da müebbet hapis cezası istenebilecek. Hükümet karşıtı protestoların lideri olan Thaugsuban, Başbakan Şinavatra ile ordunun gözetiminde bir araya geldiğini söyleyerek bir kez daha istifa çağrısı yaparken, bununla da yetinmeyerek “Başbakan ve ekibinin istifası da protestocuları tatmin etmeyecektir” dedi. Eski milletvekili olan Thaugsuban’ın, önceki gün deniz, hava ve kara kuvvetleri komutanlarının da bulunduğu gizli bir toplantıda Başbakan Şinavatra ile görüştüğü öğrenildi. Bu arada başkent Bangkok’ta okullar ve resmi kurumlar geçici olarak tatil edilirken Budist rahiplerin de çatışmalarda göz yaşartıcı bombadan etkilenen göstericilere yardım ettikleri görüldü. Televizyondan halka seslenen Başbakan Yardımcısı Surapong Toviçakçaykul, göstericilere ülke ekonomisine ve imajına daha fazla zarar vermemeleri çağrısında bulunarak “Hükümetimiz, sabırlı olmaya ve şiddet karşıtı ilkelerini uygulamaya devam edecek. Sabrımızın ve ilkelerimizin Tayland’da barışın yeniden sağlanmasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.
Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip Bangkok’taki merkez ofisinin kapılarını kapatan Birleşmiş Milletler de çalışanlarına gönderdiği e-postada, gösterilerin devam ettiği başkentte şiddet olayları yaşanabileceğine dikkat çekerek, hükümet binalarından uzak durmalarını istedi. Yingluck Şinavatra’nın ağabeyi olan eski başbakan Thaksin Şinavatra hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunuyor. Başbakan, yurtdışında olan Thaksin Şinavatra’yı aklamaya yönelik af yasasını çıkaramamıştı. Muhalefet Thaksin Şinavatra’nın perde arkasından ülkeyi yönettiğini öne sürüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama