Radyasyondan korkan kaktüse saldırdı

Japonya'da yaşanan depremin ardından nükleer santrallerdeki radyasyon sızıntısı haberleri sonrasında, ''radyasyonu emen çiçek'' olarak gündeme gelen kaktüs satışlarında artış olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 01.04.2011 - 10:20
Abone Ol google-news

İnterflora Çiçekçiler Derneği Türkiye Başkanı Recep Gedik, satışlarda artış olmasına rağmen, bunun fiyatlara yansıtılmadığını söyledi.

Gedik, Japonya'daki deprem öncesinden başlayan kaktüsün hızlı yükselişinin depremin ardından nükleer santrallerdeki sızıntı haberleriyle daha da arttığını ifade ederek şunları kaydetti:

''Kaktüsün radyasyonun etkilerini azalttığı bazı açıklamalarla sabitlenirken, bazı kesimler bunu çiçekçilerin yarattığı bir hava şeklinde yorumluyorlar. Bu noktada, çiçekçiler sadece talebi karşılamaya yöneliyorlar, onun dışında yaratılan bir hava yok. Zaten, Japonya'daki depremin öncesinde de kaktüsün popülaritesi artışa geçmişti, (bilgisayar ve cep telefonu kullanımının artmasıyla bu zararlı etkileri kaktüs en aza indiriyor) haberleriyle kaktüs popülerleşmişti.

Deprem sonrası haberler, kaktüse ilgiyi daha da artırdı. Kaktüs satmayan çiçekçiler bile kaktüs satmaya başladı. Bu ilgiyle Türkiye'ye kaktüs girişi önemli ölçüde arttı. Kaktüs de ciddi bir patlama var ama fiyatlarda yükselme yok. Küçük bir kaktüsü 3-10 liraya elde edebilirsiniz.

Türkiye'de İzmir'de kaktüs üretimi yapıldığını ancak Hollanda'dan kaktüsün ithalinin devam ettiğini belirten Gedik, ''En büyük kaktüs üreticimiz İzmir'de, burada üretimi yapılıyor fakat, kaktüsün fabrikasyon hale gelmesi, kaktüsün üzerine çiçek montajı, kaktüsün aşılanması gibi olaylar Kostarika'dan Hollanda'ya giden kaktüslere yapılıyor. Biz de tüm dünya gibi Hollanda'dan ithal kaktüs alıyoruz'' dedi.

Çiçekçi Yıldız Sabırma da, yıllardır çiçekçilik sektöründe olmasına rağmen kaktüs çiçeğinin son 5-6 aydır gördüğü ilgiye ilk kez şahit olduğunu söyledi.

 

Kaktüs bakımı nasıl yapılır?

Sabırma, büyüme ve çiçeklenme döneminde sıcağı seven kaktüsün, kışın dahi 6- 10 derece sıcaklığa ihtiyaç duyduğunu, çiçeklenmesi için kışın fazla su verilmemesi gerektiğini ifade ederek, dikenli çiçek kaktüsün, aydınlık ve güneşli ortamları sevdiğini bildirdi.

Yavaş büyüyen özelliğe sahip kaktüslerin saksılarının 3 yılda, hızlı büyüyen cinslerin ise 2 yılda bir saksılarının değiştirilmesi öneren Sabırma, kaktüsün bakımıyla ilgili şu bilgileri aktardı:
''Saksısı değiştirilecek kaktüslerin, kökünün zarar görmemesi için, değişimden 2-3 gün önce sulanıp, saksıdan kolay ayrılması sağlanmalıdır. Kışın çok fazla su istemeyen kaktüs bitkisi, yazın ise 4-5 günde bir bolca sulanması gereken bir çiçektir. Püskürtme sulamanın daha makbul bir sulama yöntemi olduğu kaktüste, sonbaharda sulamada azaltmaya gidilmelidir.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler