Randevusuz İmralı

Çözüm sürecinin müzakere aşamasının İmralı merkezli yapılacak yoğun görüşme trafiğiyle yürütülmesi konusunda taraflar arasında uzlaşı sağlanırken, HDP heyetinin yanı sıra Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) bünyesinde oluşturulacak teknik ekipler de sürece aktif olarak dahil olacak.

Yayınlanma: 23.12.2014 - 05:00
Abone Ol google-news

Bu kapsamda İmralı’ya daha sık ve farklı heyetlerin ziyaretleri gündeme gelecek. Taraflar uzlaşı sağlanmayan başlıklar üzerinde kamuoyunda değerlendirme yapmayacak. Hükümet temsilcileriyle görüşme trafiğini artıracak HDP heyeti önce Kandil’e sonra da İmralı’ya giderek
süreçte müzakereye geçişin ilk adımları atılacak. KDGM bünyesinde oluşturulacak heyet, izleme heyeti gibi yeni yapılar da İmralı’nın yanı sıra Kandil’e gidip gelecek.

HDP kanadında müzakere taslağı kapsamında “demokratik özerklik” konusunda yapılan açıklamaların hükümet cephesinde tepki çekmesinin ardından taraflar dün yeni bir görüşme gerçekleştirdi. Kamuoyuna herhangi bir duyuru yapılmadan 17 Aralık’ta gerçekleştirilen İmralı ziyaretinin ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyeti dün bir araya geldi. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in katıldığı toplantıda İmralı’ya yapılan son ziyarette; hükümetin itiraz ettiği takvim ve atılacak adımların sıralaması konularıyla ilgili revizyon yapılması konusunda Öcalan’ın görüşleri ele alınırken; müzakere oluşturulacak yeni yapılar konusunda uzlaşı sağlandı.

 

Süreç İmralı merkezli yürütülecek

Çözüm sürecinin başından bu yana HDP heyetinin yaptığı İmralı ziyaretleri müzakere aşamasına geçişle birlikte daha da ağırlık kazanacak. Süreçte ortalama haftada bir kere yapılan İmralı ziyareti müzakere aşamasına geçişle birlikte haftada birkaç kez gerçekleştirilecek. HDP heyeti önceki ziyarette olduğu gibi herhangi bir duyuru yapmadan adaya gidip gelecek. HDP heyetinin yanı sıra KDGM bünyesinde oluşturulacak heyetler de İmralı’ya gitmeye başlayacak. Çözüm sürecinin müzakere aşaması İmralı görüşmelerinin artırıldığı ve İmralı merkezli bir yapıda yürütülecek.

 

Ankara’da da yoğun trafik işleyecek

İmralı’ya yapılacak yoğun trafiğin yanı sıra HDP heyeti, hükümet temsilcileriyle de randevu mekanizmasını işletmeksizin sık sık görüşmeler yapacak. Bu görüşmeler kamuoyuna duyurulmadan da yapılabilecek. Taraflar müzakere kapsamında ele alınacak başlıklar üzerinde uzlaşı sağlanmadan
olumsuz algı yaratılmaması ve olası yanlış anlamaları engellemek amacıyla yapmayacak. Tartışılan
başlık üzerinde uzlaşı sağlanması ve tartışmanın belli bir olgunluğa gelmesinin ardından sürecin ruhuna zarar vermeyen mesajlar verilecek.

 

Kandil temasları da artırılacak

Süreç kapsamında İmralı ve Ankara’daki yoğun trafiğin yanı sıra Kandil’e yapılacak temaslar da artırılacak. HDP heyetinin yanı sıra KDGM bünyesinde oluşturulacak heyet, izleme heyeti gibi yeni yapılar da İmralı’nın yanı sıra Kandil’e gidip gelecek. Buna göre süreçte ele alınacak başlıklar İmralı, Kandil ve Ankara’da yapılacak yoğun görüşme trafiği çerçevesinde müzakere edilecek. Müzakere aşamasında sürece dahil olacak ve süreci bağımsız bir şekilde denetleyecek İzleme Kurulu’nda görev yapacak isimler yeni yılın ilk ayında netlik kazanacak. İzleme heyeti ocak ayından itibaren kurularak sürece dahil olacak. KDGM’de süreç kapsamında uzmanlardan oluşan komisyonlarla teknik çalışmalar yürütülecek.

 

Önce Kandil, sonra İmralı

HDP’nin hükümet ile yaptığı görüşme sonrasında kendi organlarında yapacağı değerlendirmelerin ardından Kandil’e gitmesi bekleniyor. Kandil heyetinde Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana da yer alacak.

 

Taraflardan olumlu mesajlar

Görüşmenin ardından hem HDP heyetinden hem de Başbakan Yardımcısı Akdoğan’dan olumlu mesajlar geldi. Takvim ve atılacak adımların sıralamasıyla ilgili tartışmanın yanı sıra hükümetin “kamu düzeni” ve “silahsızlanma” konularında bir uzlaşı olmazken taraflar kamuoyuna süreçle ilgili olumlu bir hava sundu. Akdoğan “Süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyi niyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda” açıklamasını yaptı. Önder de Kobani olaylarıyla başlayan kriz sürecinin geride kaldığını kaydetti. Önder, bu aşamadan sonra ağırlıklı olarak İmralı’nın etkin olacağı yeni bir sürece girildiğini belirterek “Süreçte, diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıkları tartışarak ve hangi yöntemi kullanarak ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belirli mutabakatlar oluştu” diye konuştu. Medya üzerinden yapılan tartışmanın sürece zarar verdiğini belirten Önder, bundan sonra ortak, tek bir açıklama şeklinde kamuoyunun bilgilendirileceğini belirterek, “Bilgilendirme artık biraz netice aldıkça ya da yol katettikçe sürecin ruhuna hizmet edecek bir şekilde yapılacak. Bir iletişim ortaklaşması diyebiliriz” dedi. Önder, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nın (KDGM) yasal olarak yetkilendirilen bir kurum olduğunu ve KDGM’nin yoğun bir çalışma içerisine gireceğini ifade etti. Özerklik konusundaki sorular üzerine de Önder, özerklikle halkın karar alma süreçlerine katılması ve demokrasiye işaret ettiğini belirterek, “Bu bir coğrafi, bölgesel, etnisite tabanlı bir şey değil. Sadece bir bölge için de değil” yanıtını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler