Rasmussen Ankara'da
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Ankara'ya geldi. Havaalanında kısa bir açıklama yapan Rasmussen, "Türkiye ile daha yakın bir işbirliğini sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.
Rasmussen, Esenboğa havaalanında Ankara Valisi Kemal Önal ile diğer yetkililer tarafından karşılandı.
Rasmussen havaalanında yaptığı kısa açıklamada, Ankara'ya NATO'nun yeni genel sekreteri olarak geldiğini hatırlatarak, ziyareti çerçevesinde Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerde ittifakın geleceği ve geliştirilme yollarını ele alacaklarını, bu konulara ilişkin önceliklerini söyleyeceklerini kaydetti.
"Türkiye ile daha yakın bir işbirliğini sabırsızlıkla bekliyorum" diyen Rasmussen, yeni görevine başlamasından sonraki ilk ziyaretlerinden birini Türkiye'ye yapmasının Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini belirtti.
Gelişi sırasında Esenboğa'daki güvenlik tedbirleri artırılan Genel Sekreter Rasmussen, Vali Önal'dan Ankara'ya ilişkin bilgi de aldı.
Rasmussen'in temasları
İki günlük resmi ziyaret için, Atina'dan Ankara'ya gelen Rasmussen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte AKP tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılacak.
Rasmussen yarın da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek ve bu görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek. NATO Genel Sekreteri, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile de bir araya gelmesinin ardından Türkiye'den ayrılacak.
Rasmussen, Atina ile birleştirdiği Ankara ziyaretinden önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan arasındaki görüş ayrılıklarının ittifak açısından kimi sorunlar yarattığını ileri sürerek, "daha iyi bir işbirliği" önerisini gündeme getireceğini ifade etmişti. Bu çerçevede görüşmelerde bu konunun yanı sıra Afganistan ve terörle mücadele gibi NATO'nun gündemindeki sıcak konuların ele alınması bekleniyor.
Gül, Rasmussen'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve beraberindeki heyeti kabul etti. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 50 dakika sürdü.
Erdoğan ile Rasmussen iftarda bir araya geldi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''demokratik açılım'' sürecine, bütün sivil toplum örgütlerinin, bütün siyasi partilerin, akademisyenlerin, tüm yazılı ve görsel medyanın, ''benim de söyleyecek bir şeylerim var'' diyen herkesin, tüm iş dünyasının, hep birlikte katkı vermesini istedi.
Erdoğan, ''Bedeli ne olursa olsun, biz bu süreçten geri adım atmayacağız. Riski üstlenerek yola çıktık ve gereğini yapacağız'' dedi.
Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile Ankara Rixos Oteli'ndeki iftarda bir araya geldi.
İftarda konuşan Erdoğan, ''milli birlik projesi'' aldı altında hazırlıklarını yaptıkları, ''demokratik açılım'' süreciyle Türkiye'nin kronikleşen bir sorunu daha geride bırakarak, aydınlık bir gelecek yolculuğuna her zamankinden daha güçlü devam edeceğini söyledi.
''Bunun adı terör sorunu. Türkiye'nin son 25 yılına, en önemlisi de çok sayıda can kaybına neden olan bu terör sorunu, geniş bir toplumsal mutabakatın desteğiyle köklü ve kalıcı bir çözümün eşiğine gelmiş durumdadır.
Her zaman söylüyorum; bedeli ne olursa olsun, biz bu süreçten geri adım atmayacağız. Partimiz oy kaybedebilir, siyaset risktir, ekonomi risktir, daha ileri gidiyorum, yaşam risktir. Biz bu riski üstlenerek yola çıktık ve gereğini yapacağız. Çünkü biz, kardeşliğimizi pekiştirecek, ülkemizin huzuru, refahı, ortak idealleri için bir kez daha sımsıkı kenetlenmeyi sağlayacak yeni bir adımı atıyoruz.''
Ramazan'ın, rahmet, bereket, sevgi ve barış ayı olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Ramazan'ın bereket ve dayanışma ikliminde milli birlik ve bütünlüğün eskisinden çok daha güçlü şekilde aydınlık geleceğe kapı aralayacağını umduğunu'' dile getirdi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bütün sivil toplum örgütlerinin, bütün siyasi partilerin,akademisyenlerin, tüm yazılı ve görsel medyanın, 'benim de söyleyecek bir şeylerim var' diyen herkesin, tüm iş dünyasının, hep birlikte bu sürece, bir Başbakan olarak katkı vermesini istiyorum, bir Parti Lideri olarak değil, bir Başbakan olarak. Bu ülkede bu mesuliyeti üstlenen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak bunu istiyorum. Milletim adına istiyorum, 71.5 milyonun, barış, kardeşlik, huzur içinde yaşaması için bunu istiyoruz, bunu yapmamız lazım. Burada 'ben' yok, burada 'biz' var. Bunu beraber yapmamız lazım.''
Rasmussen: Burada bulunma sebebim İslamiyet'e duyduğum saygıdır
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ziyareti çerçevesinde iftar yemeğine katılmasının "dünyanın büyük dinlerinden biri olan İslamiyete duyduğu saygının açık bir göstergesi olduğunu" söyledi.
Rasmussen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldığı AK Parti Ankara İl Başkanlığı'nın iftar yemeğinde bir konuşma yaptı.
Konuşmasının başında iftar daveti için teşekkür eden Rasmussen, bu davete katılmanın kendisi için bir ayrıcalık olduğunu ve Türkiye'nin öneminin bir işareti olduğunu kaydetti.
Rasmussen, "Benim burada bulunmamı lütfen, dünyanın büyük dinlerinden biri olan İslamiyete duyduğum saygının açık bir göstergesi olarak da kabul edin" diye konuştu.
Rasmussen, kişilerin inançlarına da büyük saygı duyduğunu belirterek, birçok insanın inançlarında güç ve huzur bulduğunu söyleyerek, "Oruç tutmak da insanlara sabrı, mütevaziliği, kendini eğitmeyi ve ayrıca daha az şanslı olanları anlayabilmeyi öğretir" dedi. Rasmussen, bunların dinleri aşan, küresel ve temel insanlık değerleri olduğunu da kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama