‘Rehine’ değil ‘alıkonulmuş’larmış

Rehine krizi 6. gününe girerken artık aylar ve yıllar tartışılıyor

Yayınlanma: 16.06.2014 - 03:39
Abone Ol google-news

IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu’nu bastığı ilk gün, hükümetten “bırakılacaklar” şeklinde gelen iyimser açıklamalar, olayın 6. gününe girilirken yerini, “aylar, yıllar sürebilir” karamsarlığa bıraktı. Türkiye, Musul’da IŞİD’in elindeki 80 Türk vatandaşı için Türkiye artık aylar ve seneler alacak bir krizi değerlendirmeye başladı. IŞİD’in ilerleyişi çerçevesinde Bağdat’ın çevresinin kuşatıldığına işaret edilirken Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik olası tahliye hazırlıkları da yapılıyor. Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki mezhep çatışmasının diğer bölgelere sıçradığı ve istikrarsızlığın uzun süre devam edeceği görüşünde.

Karadeniz ziyaretinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan zirve toplarken Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru dün yaptığı bilgilendirme toplantısında, 80 rehinenin ‘1 ay veya 1 sene alıkonacağına’dair senaryoların değerlendirildiğini belirterek “Güvenlikle ilgili her konu konuşuluyor” dedi. Kriz merkezinden yapılan açıklamada da “Sahadaki gelişmeler çok hızlı değişim göstermekte, çatışmalar çok kısa sürede bir bölgeden diğerine sıçrayabilmektedir” denildi.

Operasyonu tartışmıyoruz

Koru, Türkiye’nin ABD’ye operasyon yapılmaması yönünde telkinde bulunduğu iddialarına ise şöyle yanıt verdi: “ABD de dahil yakın müttefiklerimizle temas halindeyiz. ABD ile operasyon içerecek bir şeyi tartışmıyoruz, ama güvenlik konularını görüşüyoruz. Maliki yönetimiyle de Büyükelçiliğimiz aracılığıyla temas halindeyiz. Ben size operasyona dair bir şey söylemedim.”

Koru, bugün (dün) Ankara’ya gelecek olan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de Irak’taki durumun ele alınacağını belirtti.

MİT Musul’da yardım dağıtıyor

Koru, özel statüye sahip olmasına karşın bugün Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin peşmergeleri tarafından korumaya alınan Kerkük’ün durumunu yakından takip ettiklerini belirtirken “Önceliğimiz vatandaşlarımızın oradan alınması” dedi. Koru, Musul’u terk edemeyen Türkmenlerin ve Türklerin güvenliğiyle ilgili de bir sorun olmadığını söyledi. Koru, Musul’daki Türkmenlere Erbil Konsolosluğu aracılığıyla yardım sağlandığını ve bu yardımın dağıtımının da “bölgedeki Türk güvenlik güçleri” aracılığıyla sağlandığını söyledi.

Bağdat’ta tahliye hazırlığı

“Ülkede kaos var oraya gidilmesin diye bir şey yok. Binlerce insan gidiyor, geliyor. Siyasi ve ekonomik ilişkimizin devam etmesinden yanayız” diyen Koru, Irak ile ilgili sorunun uzun süreceğini de belirterek şunları söyledi: “Bağdat’ın düşmesi söz konusu değil, ama tehlike var ve IŞİD tarafından kuşatılmış durumda. Irak’la ilgili sorunun çözümü uzun sürecek. Ne kadar zamanda barış sağlanabilir bilemeyiz. Bölgede mezhep çatışmasının büyümesinden endişe ediyoruz. Mezhep çatışması bizim önlemek istediğimiz bir şey. Şu an Bağdat Büyükelçiliğimize dönük bir risk yok, ama tahliye ile ilgili planlarımız yapılmış durumda.”

‘Alıkonulmuş’larmış

Koru, IŞİD’in elinde olan Türk vatandaşlarının statüsünde de farklı bir tanımlama yaptı ve ‘rehin’ tanımının kullanılamayacağını savunarak “Vatandaşlarımızın rehin alındığını düşünmüyoruz. Eğer rehin alınsalar, oturur pazarlık edersiniz. Karşılığında bir şey istenmiyor. Ben durumlarını ‘alıkonulmuş’ olarak tanımlıyorum” dedi.

Koru’nun verdiği bilgilere göre, tüm Türk vatandaşlarının sağlıkları iyi, sıkıntıları yok, üzerlerinde baskı yok. Ancak Koru, güvenlik nedeniyle 80 rehineyle son temasın ne zaman kurulduğunu söylemekten kaçındı ve “bölgedeki Türk güvenlik güçleri aracılığıyla” bilgi alındığını söyledi.

Bir şey bilmiyorsunuz

MİT ile iyi bir koordinasyon sağladıklarını söyleyen Koru, rehinelerin durumuyla ilgili de birkaç kişi dışında kimsenin bilgisinin olmadığını söyledi. Koru, krizle ilgili bilgilendirme toplantısında gazetecilere, “İletişime yönelik soru sormayın. Bunlar istihbari konular. Bilmeyi de istemeyin zaten. Süreç bitince çok veri elde edeceksiniz, ama şu an bir şey bilmiyorsunuz. Ayrıntılar serbest kaldıktan sonra ” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler