Roboski için tabutlarla yürüdüler

HDP Mersin İl Örgütü, 3 yıl önce Şırnak’ın Uludere ilçesi Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı altında can veren 34 kişiyi yürüyüş düzenleyerek andı. Yürüyüşte, katliamda yaşamını kaybedenlerin adlarının ve yaşlarının yazılı olduğu temsili tabutlar taşındı.

Yayınlanma: 28.12.2014 - 16:46
Abone Ol google-news

HDP’nin öncülük ettiği ve çeşitli siyasi partiler ve derneklerin destek verdiği yürüyüş, öğle saatlerinde İstasyon Meydanı’nda başladı. Burada ‘Maraş’tan Roboski’ye hep aynı hikaye, aynı katliam’, ‘Makul şüphe, makul katliam’ yazılı pankartlar açıldı, katliamdan sağ kurtulan tanıkların anlatımları okundu.

Göstericiler daha sonra İstiklal Caddesi’ni trafiğe kapatarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında bir grup kadın katliamda yaşamını yitirenlerin adlarının ve yaşlarının yazılı olduğu temsili tabutlar taşıdı. Yürüyüşe katılanlar ‘Roboski’nin hesabı sorulacak’, ‘Roboski’yi unutma unutturma’, ‘Katil IŞİD işbirlikçi AKP’ şeklinde sloganlar attı.

Göstericiler, Özgür Çocuk Parkı önüne geldiklerinde, temsili tabutları caddenin ortasına dizdiler ve üzerlerine karanfil bıraktılar.

Burada bir açıklama yapan HDP İl Eş Başkanı Selman Günbat, geçmişte köy bombalatan başbakanların tarih sahnesinden silinmesi gibi, sivil yurttaşları bombalatanların da er geç tarihten silineceğini söyledi.



HDP İl Eş Başkanı Didar Gül de, devletin 3 yıl önce, geçimini kaçakçılık yaparak kazanan sivil yurttaşları jetlerle bombalattığını ve katliamda 34 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı ve “Katliamın üzerinden 3 yıl geçti ama sorumlular yargı karşısına çıkarılmadı. Roboskili Kürt ailelerin payına ise suçlanmak, azarlanmak, soruşturulmak, tutuklanmak düştü. Katliamda yakınlarını kaybedenlere bir özür bile çok görüldü” dedi.

Katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasi sorumluları hakkında idari soruşturma açılmadığı gibi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın şüphelilerin adlarını bile tespit edemeden dosyayı kapattığını kaydeden Gül, TBMM bünyesinde kurulan araştırma komisyonunun da, katliamın üzerini kapatmaya çalıştığını ileri sürdü.

Gül, “Roboski katliamı Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının sonucudur. Son derece planlı vee bilinçli yapılmıştır. Katliamın planlayıcısı ve karar vericisi siyasi iktidardır. Bu nedenle aradan 3 yıl geçmesine rağmen sorumlu hiç kimse soruşturmaya uğramadı” dedi.

Açıklamaların ardından göstericiler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı ve gösteriye son verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler