Rumların başvurları devam ediyor

Kıbrıslı Rumların, 1974 öncesinde Kuzey Kıbrıs'ta kalan malları için, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na takas, tazminat ve iade için başvuruları artarak sürüyor.

Yayınlanma: 06.11.2009 - 12:35
Abone Ol google-news

KKTC Cumhuriyet Meclisinin, Taşınmaz Mal Komisyonu'na mali kaynak sağlamayı amaçlayan ''2009 Mali Yılı Bütçesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı''nı 28 Eylül'de kabul etmesinin ardından, yaklaşık son bir ayda 19 Rum daha Komisyona başvuru yaptı ve bu sürede 12 başvuru dostane anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmaların çoğunluğunun tazminatla sonuçlandığı gözlendi. Son bir ayda 14 milyon sterlini aşkın tazminat ödendi.

Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet sorununa ''iç hukuk'' oluşturma amacıyla KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonuna, resmen faaliyete geçtiği 17 Mart 2006'dan 4 Kasım 2009'a kadar 432 Rum başvurdu.

Komisyonun web sayfasından derlenen bilgilere göre, yabancıların da görev aldığı mahkeme statüsündeki Komisyon, 4 Kasım itibariyle, başvuru dosyalarından 81'ini karşılıklı anlaşmayla sonuçlandırdı. Başvurulardan dördü de duruşma yoluyla sonuçlandı.

Komisyon, başvuranlara, mallarının bedeli olarak 37 milyon 660 bin 600 sterlin tazminat ödedi.

İki başvuru için takas ve tazminat, dört başvuru için iade ve tazminat kararı veren Komisyon, bir başvuru için çözümden sonra iade ve bir başvuruda da kısmi iade doğrultusunda karar verdi.

30 Eylül 2009'da 413 olan başvurudan 69'u karşılıklı anlaşmayla sonuçlandırılmış ve toplam 23 milyon 391 sterlin tazminat ödenmişti.

 

Komisyon

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kıbrıslı Rum Xenides-Arestis davasında verdiği hüküm uyarınca yasayla oluşturulan ve yasadaki kurallara bağlı olarak Cumhurbaşkanı tarafından önerilen kişiler arasından atanan Komisyon, Sümer Erkmen başkanlığında Güngör Günkan, Ayfer Erkmen, Hans C. Kruger, Romans Mapolar ve Daniel Tarschys'ten oluşuyor.

KKTC Anayasası'nın 159'uncu maddesine göre hazırlanan ve 19 Aralık 2005'te yürürlüğe giren ''Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi'' adlı yasayla oluşturulan Komisyon, Kuzey Kıbrıs'ta kalan Rum malları için tazminat, takas ve mal iadesi öngören yasayı uygulamakla yükümlü bulunuyor.

İlgili yasa uyarınca, mülkiyet veya kullanım hakkı gerçek veya tüzel kişiye ait olmayan; konumu ve niteliği uyarınca ulusal güvenliği, kamu düzenini ve kamu yararını tehlikeye düşürmeyecek taşınmaz mallar hemen iade kapsamında. Tahsisten kullanımda olan veya inkişaf edilmiş malların iadesi yönünde karar alınması halinde, iade yasayla çözüm sonrasına erteleniyor. Eşdeğer karşılığı mallar ise iade kapsamı dışında.

Aynı yasaya göre tazminata karar verilmesi halinde, bu miktar devlet adına İçişleri Bakanlığı tarafından ödeniyor. Tazminat alan Rum'un mülkiyet hakkı da ortadan kalkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler