Rusya Türkiye ilişkilerini ticaret belirliyor

Başta Suriye olmak üzere bölgeye ilişkin sorunlarda farklı politikalar izleyen iki ülke olan Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerinin kötüleşmesi, sanılanın aksine pek kolay olmayacak. Çünkü ili ülke arasında yabana atılmayacak önemde ekonomik ve ticari bir işbirliği sözkonusu.

Yayınlanma: 01.12.2014 - 15:03
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyaretinde elbette konuşulacak ciddi siyasi konular da var ama geziye damgasını bu ekonomik işbirliği damgasını vuracak. Herşeyden önce Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’dan gelecek olan gazın geçeceği Mavi Akım gaz hattını konuşacaklar. Bunun yanısıra 20 milyar dolara mal olması beklenen Mersin-Akkuyu’daki Nükleer Güç Santrali de konu edilecek tabii ki. 

Mavi Akım gaz hattı 2002’ de açılmıştı. Nükleer enerji de iki ülke arasındaki işbirliğinin önemli kalemlerinden. Türkiye Rusya’dan yüzde 65’e yakın oranda enerji ihraç ediyor. İki ülke 2010 yılında Mersin-Akkuyu nükleer güç Santrali’nin yapılması konusunda anlaşma da imzalamıştı.. Rus firması Rosatam tarafından yapılacak olan bu santral sayesinde Türkiye enerji güvenliği konusunda kendisini garantiye alacak. 
 
Putin, ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Rusya ekonomisi ve ticaretinde enerjinin çon önemli bir rol oynayacağını belirtmişti.  Bu çerçeveden bakında Türkiye’nin, Rusya’dan gaz satın alan, Almanya’dan sonraki ikinci ülke olmasının önemi de ortaya çıkıyor.  Putin, bir çok kez Rusya’nın Avrupa dışındaki en büyük stratejik partnerinin Türkiye olduğunu da vurgulamıştı. Gazprom’un verilerine göre 2014’de Rusya, Türkiye’ye 30 milyar metre küp gaz verdi. Bu rakam 2013’de 26.7 milyar metre küptü. “Siyasi alandaki bir çok soruna” rağmen Türkiye’nin gaz alımında bir yükseliş görülüyor. Özellikle kış aylarında gaza Türkiye’nin çok ihtiyacı var. Türkiye Enerji Bakanlığı’ın verilerine göre Türkiye pazarındaki Rusya gazının oranının yüzde 43’den yüzde 46’ya çıkması bekleniyor. 
 
Bu ziyarette herhalde Türkiye’nin 3 milyar metreküplük gaz alımında bir fiyat indirimi talebi de gündeme gelecek. Ekim ayında Enerji Bakanı Taner Yıldız Moskova’da Gazprom CEO’su Aleksey Miller ile yaptığı görüşmeden sonra bu konudaki isteği açıklamıştı. Şimdi Türkiye Rusya’nın bu konudaki önerisini bekliyor. Putin’in ziyaretinde bu konuda gündeme gelecek.  
 
Yani iki ülke arasındai ilişkileri “siyasi” konular deği, ekonomi ve ticaret belirliyor. İki ülke arasındaki ticaret 32.7 milyar dolar. Bu Türkiye’yi Rusya’nın en önemli ticari partnerleri arasına sokuyor. Rusya’nın Türkiye’deki doğrudan yatırımı 1.7 milyar doları yakaladı. Türkiye’nin de Rusya’daki yatrımları da 1 milyar dolara yaklaştı. 
 
Bölgedeki mevcut sorunlardan yola çıkarak iki ülke arasında ciddi sorunlar beklemek pek gerçekçi değil.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler