Rusya’dan zirve çağrısı

ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşıması gerilimi sürerken Kremlin’den ‘Moskova’da barış görüşmesi’ teklifi geldi.

Yayınlanma: 16.05.2018 - 22:11
Abone Ol google-news

ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve İsrail askerinin ateşi sonucu 62 Filistinlinin yaşamını yitirmesiyle zirveye tırmanan gerilim önceki gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ele alınırken Rusya’dan bir arabuluculuk teklifi geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan da dün taraflara mesafeli bir açıklama geldi. Gazze’de yükselen tansiyon nedeniyle “alarm halinde” olduklarını söyleyen Lavrov, “Şiddet olaylarına dönüşebilecek İsrail karşıtı protestolarda radikallerin sivilleri kullanmasına karşı olduklarını” da sözlerine ekledi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dimitri Polyansky BMGK’deki açıklamasında İsrail ve Filistin’e Moskova’da barış zirvesi yapılmasını teklif etti. “Barış görüşmelerinin dört yıldır ertelenmesinin rakip politikacılar tarafından kendi çıkarları için sömürülen bir siyasi bir boşluk yarattığını, belirten Polyansky, “bu boşluğun da şiddet döngüsüne yol açtığını” söyledi. Rusya’nın hem Filistin hem İsrail’le verimli bir çalışma ilişkisinin olduğunu ifade eden Polyansky, Moskova’nın gelecekte bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya ve bu konuda arabuluculuğa hazır olduğunu açıkladı.

ABD’nin BMGK Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise İsrail’in tavrının “itidalli” olduğunu savundu.

New York’taki olağanüstü toplantının öncesinde şiddet olaylarında yaşamını yitiren Filistinliler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Toplantıya Kudüs’ten video konferans aracılığıyla katılan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Gazze’deki can kayıpları için hiçbir haklı gerekçenin bulunmadığını söyledi. Filistin’in BM Büyükelçisi Riyad Mansur konuşmasında İsrail’in saldrısından “iğrenç katliam” şeklinde söz etti. Olayların şeffaf bir uluslararası soruşturmada ele alınmasını isteyen Mansur, “Harekete geçmeniz için kaç Filistinli’nin ölmesi gerekiyor?” sözleriyle geçmişte soruşturma yapmayan BM’yi de eleştirdi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon ise Gazze-İsrail sınırında yaşanların “Şiddet dolu bir ayaklanma olduğunu” öne sürdü, Hamas’ın Gazze halkını “rehin aldığını” iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler