Rusya'nın enerji kaynakları
Georgetown Üniversitesi'nin "Avrasya'da Enerjinin Güç ve İlişkiler Üzerindeki Etkisi" konulu paneline katılan Doç. Dr. Barnes, "Türkiye, Hazar bölgesi enerji alanında merkezi bir yere sahip" dedi. Türkiye'nin, Rusya'nın çıkarları açısından önemli bir ülke olduğunun vurgulayan Barnes, Rusya dışında enerji zengini tüm ülkelerin bu gücü bir silah olarak kullandığını savundu.
Kent State Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. Andrew Barnes, Türkiye'nin enerji boru hatları bakımından Hazar bölgesi enerji alanında merkezi bir yere sahip olduğunu söyledi.
Georgetown Üniversitesi'nin "Avrasya'da Araştırma ve Güvenliğe Yeni Yaklaşımlar Programı"nın ilk yıllık siyaset konferansı çerçevesinde düzenlenen "Avrasya'da Enerjinin Güç ve İlişkiler Üzerindeki Etkisi" konulu panele katılan Doç. Dr. Barnes,Türkiye'nin enerji boru hatları çerçevesindeki önemine ilişkin soruyu yanıtlarken, "Türkiye Hazar bölgesi enerji alanında merkezi bir yere sahip" dedi.
Barnes, Türkiye'nin, Rusya'nın enerji konusundaki çıkarları açısından da öneminin süreceğinin altını çizdi. Diğer yandan Doç Dr. Barnes, AB'nin desteklediği Nabucco projesine alternatif olarak geliştirilen Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesinin Türkiye'nin baskı gücünü azaltabileceğini savundu.
Barnes, panelde "Büyük Servet'in Yükleri ve Onlarla Baş Etme Gücü" başlıklı bir de konuşma yaparak, Rusya'nın enerji kaynaklarına sahip olmasının ülkeye avantajların yanında dezavantajlar da getirdiğini anlattı. Barnes, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in bu çerçevede eskiye oranla daha ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu savunarak, Rusya'nın bazı komşularının artık daha güçlü ve güçlenmeye de devam eden ülkeler olduğunu söyledi. Andrew Barnes, "uzun vadede, enerji alıcılarının başka enerji tedarikçileriyle de bağlarını geliştirebileceğini ve bunun da Rusya'nın enerjiyi dış politika müzakerelerinde kullanabilme yeteneğini azaltacağını" dile getirdi.
Rusya'nın enerji üretimi ve ihracatında dünya lideri olduğunu anlatan Barnes, enerji konusunun ülke siyasetini şekillendirmeye devam edeceğini de vurguladı.
Kafkasya'daki gelişmeler çerçevesinde yaptığı yorumda ise Barnes, Gürcistan'ın enerji boru hatları bağlamında bir geçiş ülkesi olduğuna işaret ederek, Rusya'nın bölgede dolaylı etki kurma isteğinin gelişmelerin bir nedeni olabileceğini savundu.
Moskova'daki Yeni Ekonomi Okulu öğretim üyesi Vladimir Popov ise yaptığı konuşmada enerji kaynakları açısından zengin ülkelerin, ekonomik boyutta dezavantajlarına ilişkin olarak, bu ülkelerde büyümeyi engelleyen bazı eksiklikler yaşandığını anlattı. Popov öncelikle bu ülkelerin kurumlarının diğer ülkelere göre iyi gelişemediğini belirterek, Rus ekonomisinin de enerji zengini ülkelerin tipik eksiklikleriyle karşılaştığını kaydetti.
Popov, Rusya'nın enerji kaynaklarını silah olarak kullanıp kullanmadığına ilişkin bir soru üzerine ise "Rusya dışında enerji zengini tüm ülkelerin bu gücü bir silah olarak kullandığını" savundu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması