Sağlık çalışanları yıpranma payı için hükümeti bekliyor
Hükümetin yıllardır sağlık çalışanlarına söz verdiği ancak her fırsatta ertelenen yıpranma payı düzenlemesinde sona gelindi.
Toplu Sözleşme hükümlerince 2016 sonuna kadar çalışmaları tamamlanması gereken komisyon çalışmalarının ardından sağlık çalışanlarının “fiili hizmet zammı”ndan yararlanmalarına ilişkin SGK’dan ‘olumlu’ rapor çıktı ve gözler TBMM’ye döndü. Düzenlemenin bir an önce yasalaşması beklediklerini ifade eden Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, “Çalışma barışının sağlanması için yasanın çalışan personele geçmişe dönük uygulanması da önemlidir” dedi.
Halka 24 saat sağlık hizmeti verebilmek için uzun saatler nöbet tutmaya zorlanan, radyasyon ve kanserojen alanların etkileri ile fiziksel etkenlerin yanı sıra uyku bozukluğundan kanser oluşumuna kadar pek çok mesleki hastalıkla karşı karşıya olan ve son dönemde kendilerine yönelik artan şiddet ile mücadele eden sağlık çalışanları için halk arasında “yıpranma payı” olarak bilinen düzenlenmesine ilişkin gözler Sağlık Bakanlığı ve TBMM’ye çevrildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminden itibaren sağlık çalışanlarına verilen sözler ve aradan geçen yıllara karşın yapılamayan düzenleme için harekete geçen Genel Sağlık İş Sendikası, verilen mücadelenin ardından SGK Başkanlığı’ndan yasa için hazırlıkların tamamlandığı yanıtını aldı.
Sendikadan ‘ne oldu’ sorusu
2016 – 2017 yıllarını kapsayan “Sağlık ve Soyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” kapsamında yıpranma payından hangi sağlık çalışanlarının faydalanacağına ilişkin çalışmaların bu yıl sonuna kadar tamamlanması gerekiyordu. Genel Sağlık-İş’in “Yıpranma payı hakkı ne oldu?” sorusuna ise SGK’dan yılın son günlerde ‘komisyonlar tamamlandı’ cevabı geldi. SGK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, toplu sözleşmeler kapsamındaki kamu çalışanlarının taleplerinden sağlık çalışanları ayrılarak süreç işletildi. Hazırlanan bilim kurulu raporlarında, sağlık çalışanlarının yıpranma payını hak ettikleri belirtilerek, ‘olumlu görüş’ içeren rapor, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde bakanlığa gönderilse de hükümet tarafından süreç işletilmedi.
Hükümetin taktiri
Sağlıkçıların yıpranma payında eş zamanlı olarak süreç TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 12 Nisan’dan beri görüşülmeyi bekliyor. MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı’nın imzası ile sunulan yıpranma payı ile ilgili yasa önerisi risk ve tehlikelere maruz kalan sağlık çalışanlarının hizmet sürelerine, görev yaptıkları her yıl için 90 gün fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) eklenmesi öngörülüyor. SGK yetkilileri ise sürecin ne zaman tamamlanacağına ilişkin olarak, “Biz toplu sözleşme ile belirtilen süreci işlettik. Sağlık çalışanlarında fiili hizmet zammı için ‘uygundur’ bilgisini içeren raporlar bakanlığa gönderildi. Bundan sonrası hükümetin taktiri” dedi.
Mağduriyetler engellenmeli
Yıpranma payı için yıllardır mücade eden Genel Sağlık-İş sendikasının Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, yasal sürecin bir an önce tamamlanması gerektiğini belirterek, “Tıpkı askeri ve emniyet teşkilatında olduğu gibi sağlık hizmeti sunumunda görev alan tüm çalışanların fili hizmet zammına dahil edilmesi ve her 5 yıla 1 yıl yıpranma payı hakkı verilmesi gerekiyor. Ayrıca halen görev yapan personele de yasanın geçmişe etkili olarak uygulanması çalışma barışının sağlanması ve oluşabilecek mağduriyetin engellenmesi açısından oldukça önemlidir” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama