'Sağlık ve eğitim piyasalaştırıldı'
CHP Sağlık Komisyonu düzenlediği 6. Bölge Çalıştayı dün İstanbul’da yapıldı. Burada konuşan CHP İstanbul milletvekili Dr. Ali Şeker, Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çıkan yangınla ilgili olarak “İnşaatın yapımında da bir yangın çıkmıştı. Bu kez inşaat bittikten ve çalışmaya başladıktan sonra yaşadık. 3 kuruş kâr edecekler diye izolasyon malzemeleri, dış cephe kaplamalarını özensiz bir şekilde seçtiklerinde neler yaşanabileceğini gördük. Umut ediyoruz bu bir ders olur” dedi.
Cağaloğlu'ndaki İstanbul Tabip Odası'nda dün gerçekleşen çalıştaya CHP milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir, Dr. Ali Şeker, Dr. Niyazi Nefi Kara, Dr. Ceyhun İrgil, Dr. Çetin Arık, Dr. Hüseyin Çamak, Erkan Aydın, CHP PM üyesi Gamze Taşcıer ile İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya’dan tabip odaları, eczacı odaları, sendikal örgütler katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan CHP Muğla milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, çalıştaylarla özellikle 2019 sonrası sağlık sisteminin nasıl yönetilmesi gerektiği, sağlıktaki bu çöküşün nasıl düzeltileceği, halkın sağlığına kavuşturulacak noktaya nasıl getirileceği politikaları oluşturacaklarını anlattı.
‘Sağlık ve eğitim piyasalaştırıldı’
Sağlık ve eğitim sisteminin büyük sorunları olduğunu vurgulayan Demir, “Üniversitelerin içine düştükleri nokta, özellikle Eskişehir'deki öğretim üyelerinin nasıl katledildiğini, olayın nasıl adım adım geldiğini gördük. Türkiye’de önce eğitim sistemi, üniversiteler kanserleşti. Kanserleşen dokunun nasıl apseleştiğ, o apsenin Eskişehir'de nasıl patladığını gördük. Asıl bu, kanserin Türkiye'de eğitim ve sağlık sistemini nasıl saracağının bir belirtisi. Eğitim ve sağlığın nasıl piyasalaştırıldığını adım adım görüyoruz. Bugün genel sağlık primlerini ödeyemeyen 3,5 milyon insanımız var. Hiçbir şekilde bunlar sağlık hizmeti alamıyorlar. Tek ücretsiz alan acil servisler kaldı ve buralar tıka basa doldu. Hekimler ve sağlık çalışanları bunalım geçirir, intihar eder, şiddete uğrar noktaya geldi. Türkiye'de sizlerle birlikte sağlık sistemini rahatlatacağız. Halkımıza ücretsiz daha kaliteli sağlık hizmeti vermenin adımlarını atıyoruz” diye konuştu.
‘Sağlık sistemi buhranda’
CHP İstanbul milletvekili Dr. Ali Şeker ise yurttaşların sağlık hizmetine ulaşmakta gittikçe zorlandığın dile getirerek “Sağlık sistemi çok ciddi bir buhran ve sıkıntı yaşıyor” dedi. Şeker, “Bir yandan koruyucu sağlık hizmetleri aşı ile ilgili anti propagandalar, aile hekimliğinin içinde bulunduğu sorunlar, sağlık ocağı sisteminin çökertilmesi; görmediğimiz bir takım bulaşıcı hastalıkları yine Türkiye'de yaşamaya başladık. Bir yandan da şehir hastaneleri var. Şehir hastaneleri Türkiye'nin sağlık bütçesini değil, topyekün bütçesini çökertebilecek bir boyutta ve maliyette karşımıza çıkıyor. Bizim bugünden itibaren bu sisteme dair çözüm üretmemiz gerekiyor” dedi.
‘Umut ediyoruz bu ders olur’
Şeker, önceki gün Gaziosmanpaşa'daki Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çıkan yangın ile ilgili de şunları kaydetti:“İnşaatın yapımında bir yangın çıkmıştı. Bu kez inşaat bittikten ve çalışmaya başladıktan sonra yaşadık. Tek tesellimiz can kaybı olmaması. Ancak bu bize gösterdiki çalışanların da hastaların da canlarının, sağlıklarının hiçbir kıymeti yok. 3 kuruş kâr edecekler diye izolasyon malzemeleri, dış cephe kaplamalarını özensiz bir şekilde seçtiklerinde neler yaşanabileceğini gördük. İstanbul dikey yapılaşmadan dolayı yangın güvenliği olmayan bir şehir haline geldi. Daha büyük acılar yaşanmaması için bunlara denetimler getirilmesi gerekiyor.”
Şeker, Büyükçekmece'de TEM otoyolu kenarına hidrojen siyanürün dökülmesini anımsatarak “En büyük şehirde insanlar ortama siyanür dökebiliyorlar. Bu da insanların, hayvanların, canlıların yaşamına son verebiliyor. Bu konuda da yapılacak çok şeyler var” dedi.
‘Tıp eğitimi kötü’
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez de tıp eğitiminin giderek kötü hale geldiğine dikkat çekerek, özetle şunları kaydetti:“Akdeniz Üniversitesini birinci bitirmiş öğrenci açıklamasında ‘Arkadaşlarımız arasında anket yaptık. Annen, baban hastalanınca arkadaşlarına teslim eder misin? Yüzde 90’ı hayır’ dedi. Çünkü biz birşey bilmiyoruz.’ Burada öğrencilerin kabahati yok, yeterli eğitimi vermeyen sistem sorunlu.” Kocaeli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Aynur Karadenizli de hekimlerin mutsuz olduğunu anımsatarak “Mutsuz doktorlar ordusu var. Kamuda üye sayımız çok azaldı, birlik olamıyoruz. Bu mutsuzluk hasta ile iletişime yansıyor ve sorunlar ortaya çıkıyor” değerlendirmesini yaptı. İSTANBUL
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'