Sanatçılar köyde yaşayacak

''Sonsuz Şükran Köyü'' Projesiyle Konya'nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde kurulacak kültür sanat köyünde, toprak evlerde konaklayacak müzisyen, sinema yönetmenleri, ressam, modacı, arkeolog, gazeteci, heykeltıraş, sinema ve dizi oyuncularından oluşan çok sayıda yerli ve yabancı sanat insanı, ücretsiz dersler verecek.

Yayınlanma: 22.12.2009 - 08:48
Abone Ol google-news

Yönetmen Mehmet Taşdiken'in öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya İl Genel Meclisi'nin desteklediği ''Sonsuz Şükran Köyü'' Projesiyle, geçtiğimiz yıl yönetmen Atalay Taşdiken'in ''Mommo: Kız kardeşim'' adlı sinema filminin çekildiği mekan olarak bilinen Çavuş beldesinde, kültür ve sanat köyü kurulacak.

Aktepe ve Koru adı verilen tepelerin yamacında 150 bin metre karelik alanda oluşturulacak kültür ve sanat köyünde, bir kültür merkezi ile kültür ve sanat adamlarının konaklayacağı 160 toprak evin yanı sıra, rekreasyon alanları, özgün parklar, deneme bahçeleri, yerleşim için konutlar ve muhtelif sanat atölyeleri yer alacak.

Çavuş Belde Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem,yaptığı açıklamada, projeyle oluşturulacak kültür ve sanat köyünde, sanatçıların etkinlik, atölye ve yaşam mekanlarının oluşturulacağını söyledi.

 

'Mommo- Kız Kardeşim' filmi yönetmeni Atalay Taşdiken röportajı için tıklayınız


75 sanat ve kültür adamı destek veriyor

İstanbul'da tanıtımı yapılan projeye destek veren sanat ve kültür adamlarının sayılarının her geçen gün arttığını belirten Çiğdem, şunları kaydetti:
''Şu anda 75 sanatçı projemizi destekliyor, ancak sayı her geçen gün artıyor. Sadece alanında uzman olan sanatçıları projemize kabul ediyoruz. Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanı Ahmet Sever, Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, ressam Prof. Dr. Devrim Erbil, Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı, müzisyenler Yavuz Bingöl, Atilla Atasoy, modacı Cemil İpekçi, fotoğraf sanatçısı gazeteci Coşkun Aral, yönetmenler Yavuz Özkan, Atalay Taşdiken ve oyuncular Halil Ergün, Kerem Alışık, Tamer Yiğit, Bulut Aras projeye destek verenler arasında. Yurt dışından da müzisyen Yani Klimantakis ve opera sanatçısı Stephan Kuridimo projemize destek veriyor.''

Sanatçılar toprak evlerde yaşayacak

Projeye katılan sanatçıların yaz ayları boyunca proje kapsamında kurulacak toprak evlerde kalacaklarını ifade eden Çiğdem, şöyle konuştu:
''Sanatçılar burada eğitim verecek ve çalışmalarını burada yürütecek. Kültür ve sanat köyünde Çavuşlu beldesi ve civarındaki öğrencilerin yanı sıra dileyen herkes ücretsiz eğitim alabilecek. Burada öğrencilerin de konaklayabileceği toprak evler yapılacak. Yine proje kapsamında İngiltere Portsmouth Üniversitesi'nden 30 öğrenci de burada eğitim görecek. Bu öğrenciler aynı zamanda merkezin şantiyesinde de çalışacaklar'' diye konuştu.

4,5 milyon TL'ye mal olması bekleniyor

Proje kapsamında yerleşim alanında inşaat çalışmalarının gelecek yıl Mart veya Nisan ayında başlayacağını anlatan Çiğdem, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2010 yılı bütçesinden 3 milyon TL destek sözü aldıklarını söyledi.

Yerel kaynaklardan da projeye katkı sağlanacağını dile getiren Çiğdem, ''Projenin toplam 4,5 milyon TL'ye mal olmasını bekliyoruz. Yerleşim alanı içerisindeki toprak evleri Haziran, kültür merkezini ise Temmuzda tamamlamayı hedefliyoruz'' dedi.

Çiğdem, bölgenin kültürel ve ekonomik hayatına ciddi katkılar sağlayacak projenin, bu şekliyle dünyada tek olacağını da sözlerine ekledi.

 

Mommo- Kız Kardeşim fotoğrafları için tıklayınız


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler