Sandıktan çıkan sonuç: Tek adama devam

16 Nisan seçimlerinde yürürlüğe giren anayasa uyarınca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimi ilk turda alarak, Türkiye’nin ilk “başkanı” oldu. Erdoğan'ın seçimlerden önceki "Bana oy verip AK Parti'ye oy vermeyecek münafıklar var" tahmini de doğru çıktı. Partisi, Erdoğan'dan 10 puan daha az aldı.

Sandıktan çıkan sonuç: Tek adama devam
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.06.2018 - 02:06

CHP adayı Muharrem İnce, partisinin oy oranına yaklaşık 8 puan üstünde fark atarak, 2002 seçimlerinden sonra sol bir adayın ulaşabileceği en yüksek oyu aldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, cezaevinde seçime giren ilk aday olan Selahattin Demirtaş, SP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu, partilerinin altında, Doğu Perinçek, partisiyle paralel oy aldılar. Türkiye, dün parlamento seçimiyle birlikte “sistem değişikliği”nin de yürürlüğe girdiği başkanlık sistemine göre yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gitti. Bu seçimle parlamenter sistem resmen sona ererken, Türkiye yeni rejimle de tanışmış oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüzde 52’nin üstündeki oy oranıyla, ilk kez halkoyuyla cumhurbaşkanı seçildiği 2014 ve 16 Nisan referandumundaki “evet” oylarının da üzerinde bir oyla “başkan” seçildi. Erdoğan, genel başkanı olduğu AKP’ye ise yaklaşık 10 puan fark atttı. Bu sonuca göre Erdoğan’ın, parlamentoda da desteğine muhtaç olduğu MHP oylarıyla ancak seçimi göğüsleyebildiği ortaya çıktı.

İnce de 8 puan fark attı

Partisi ile oy çıtasını açan ikinci isim ise CHP adayı Muharrem İnce oldu. Muharrem İnce de partisi CHP’den yaklaşık yüzde 8 daha fazla oy aldı. İnce’nin aldığı oy oranı, 2002 seçimlerinden sonra soldan bir ismin aldığı en yüksek oy oranı oldu. HDP, İYİ Parti adaylarının oylarının, partilerinin oylarının altında kaldığı dikkate alındığında İnce’nin HDP ve İYİ Parti seçmeninden oy aldığı görülüyor. 2014’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP’nin “çatı adayı” Ekmeleddin İhsanoğlu, yüzde 38.5 dolayında oy almıştı. CHP adayı İnce ve muhalefet adayı olarak dünkü seçimlerde MHP’nin yerini alan Meral Akşener ve SP adayı Temel Karamollaoğlu’nun oy oranı dikkate alındığında Millet İttifakı adaylarının toplam oy oranı da aşağı yukarı aynı oranda çıkıyor. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde 9.74 oy alan ve ilk kez cezaevinden cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş’ın oyları da yaklaşık 1.5 puan geriledi.

Akşener umduğunu bulamadı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti’yi kurduğu geçen ekim ayından, erken seçim kararının alındığı tarihe kadar oyları partisinin çok daha önünde görünüyordu. Ancak, Muharrem İnce’nin adaylığının en çok Meral Akşener’i olumsuz etkilediği görülüyor. Partisini parlamentoya taşıyan Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olarak oyu ise yüzde 8’i aşamadı. SP Adayı Temel Karamollaoğlu da oyu, partisinin altında yer alan isim oldu. SP’nin 1.4 oranındaki oy oranına karşın, 0.9 oyda kalırken, Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek, aşağı yukarı partisiyle aynı oranda oy aldı.

Parlamento dışı kaldılar

Yeni sisteme göre cumhurbaşkanı adayı olup seçilemeyen, Muharrem İnce ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener parlamento dışında kaldılar. Parlamentoda 1 milletvekili ile temsil edilmesi beklenen SP Genel Başkanı ve adayı Temel Karamollaoğlu da parlamento dışı kalan isim oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler