Saray haşerelerle mücadele ediyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürlüğü, Topkapı Sarayı ve içinde barındırdığı tarihi eserlerin korunması için kemirgen ve haşereler ile mücadele çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, geçen yıl Temmuz ayında Topkapı Sarayı'nda kemirgen ve haşere mücadelesine başlandığı ve kemirgen ilaçlamasına halen devam edildiği belirtildi.
Topkapı Sarayı'nda yapılan mücadelenin, iç ve dış alan olarak iki farklı sahada gerçekleştirildiği, yapılan çalışmada 450 bin metrekarelik Saray'ın tamamının ilaçlanmadan önce kemirgen ve haşere mücadelesi için gerekenlerin tespit edildiği, söz konusu projede, kemirgen istasyonlarının konumlandırılacağı yerlerin Topkapı Sarayı vaziyet planı üzerinde tespit edilerek, Saray geneline 169 kemirgen istasyonunun yeterli olduğunun saptandığı kaydedildi.
Bu çalışma sonucunda istasyonlara yemleme için gereken kemirgen ilacı miktarlarının saptandığı ifade edilen açıklamada, tüm kemirgen mücadelesinde sadece 19 bin 760 kilogram pasta formunda ilaç uygulamasının ilk etapta yeterli olduğu, sonuçta ise düzenli kontroller yapıldığı takdirde kemirgen aktivitesinin yüzde 5'in altına düşmesinin hesaplandığı ifade edildi.
Açıklamada, kemirgen mücadelesinde üreme olabilecek yuvaların tespit edilerek, bu noktalara yeterli miktarda jel uygulandığı, çalışma süresince, kemirgen aktivitesinin yüzde 5'in altına düştüğü noktalarda mücadele yoğunluğunun düşürülerek, istasyon sayılarının kademeli olarak azaltıldığı kaydedildi.
Açık ve kapalı alanlarda 24 ilaçlama işçisi, 4 uzman, 1 ekip sorumlusunun katılımı ile kapsamlı bir haşere mücadelesi ve ilaçlamanın bu ay içinde gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, çalışmada karasinek, kene, pire, akrep, hamam böceği, kırkayak, karınca, yaban arısına karşı ilaçlamalar yapıldığı, Saray'ın, harem, arşiv, depo ve sergi (kutsal emanetler, padişah portreleri vs) ile Bağdat, Mecidiye, Revan ve Sofa köşkleri gibi kapalı alan bölümleri ile 1, 2, 3. avlular ve Fil Bahçesi gibi açık alan kısımlarında da haşerelere karşı ilaçlama gerçekleştirildiği bildirildi.
Açıklamada, Çevre Koruma Müdürlüğünce, Topkapı Sarayı'nın, tarihi miras içindeki yeri ve önemi dolayısıyla gelecek nesillere zarar görmeden iletilmesi amacıyla her türlü haşereye karşı aralıksız mücadele çalışmaları ve gerekli durumlarda ilaçlama yapılması kararının alındığı ve bu kapsamda uzman gözetimindeki ekiplerle çalışmaların düzenli aralıklarla devam edeceği belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı