Savcılar ağırlaştırılmış müebbet istedi

Savcılar, CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal hakkında hükümeti darbeye teşebbüs suçlamasıyla "Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" istedi. Balbay hakkında ayrıca "gizli belge bulundurmak ve yaymak" suçlamalarından da 14.5 yıldan 33 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Savcılar ağırlaştırılmış müebbet istedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.03.2013 - 11:04

Ergenekon davasında 5 yıl ve 600’e yakın duruşma sonunda savcılar esas hakkındaki mütaasını açıkladı. Savcılar, CHP İzmir Milletvekili ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay hakkında hükümeti darbeye teşebbüs suçlamasıyla “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istedi. Savcılar, Balbay hakkında ayrıca “gizli belge bulundurmak ve yaymak” suçlamalarından da 14.5 yıldan 33 yıla kadar hapis cezası talep ettiler. Savcılar, tutuklu bulunan CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal’a ve CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün’e de “hükümete karşı darbeye teşebbüs” suçlamasıyla “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası verilmesini istediler. Savcılar, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, eski Jandarma Genel Komutanı emekli orgeneral tutuksuz sanık Şener Erguyur emekli orgeneraller Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu 64 sanık hakkında da TCK 312-1 maddesinde düzenlenen “darbeye teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Gazeteci Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sanıklar hakkında da aynı suçlamalarla “Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istedi. Savcılar, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedikleri tutuksuz sanıklardan Cumhuriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Manisalı hakkında da “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası istediler. Mütaalada eski rektörler Prof. Dr. Abbas Yurtkuran ve Rıza Ferit Bernay’ın da aralarında bulduğu 20 kişi hakkında yakalama emri çıkarılmasını istedi. Mütalaada, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkında darbeye teşebbüs suçlamasın yanı sıra Danıştay saldırısını azmettirmekten 6 kez ağırlaştırılmış müebbet, Emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin’in de darbeye teşebbüsün yanısıra Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’e bomba atılmasını azmettirmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu öne sürülen mütalaada Yargıtay içtihatları gereği bu sanıklara ayrıca “örgüt yöneticiliğinden” ceza vermeye yer olmadığı kaydedildi.

20 dakikalık duruşma

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen 67’si tutuklu 275 sanıklı dava, 281. duruşmasında dava mütalaa aşamasına geldi. Duruşmada mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin söz verdiği savcı Mehmet Ali Pekgüzel, iddia makamının tevsi-i tahkikat talebi olmadığını ve esas hakkındaki mütalaanın hazır olduğunu belirtti. Pekgüzel, mütaaanın 2 bin 271 sayfa olduğunu belirterek özetinin okunacağını söyledi.

Ergenekon’un varlığı

Üç savcı, esas hakkındaki mütalaayı saat 14.00’ten itibaren okumaya başladı. “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” ifadesiyle başlayan mütalaada sanıklar ve haklarında iddia makamının istediği cezalar sıralandı.

Savcıların mütaaladaki değerlendirmeleri isim sırasına göre okumaları nedeniyle Balbay’ın bölümü saat 17.30 sıralarında okundu. Mütalaada Balbay’a TCK 312-1 gereği “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası öngörülürken TCK 314’te belirlenen “örgüt yöneticiliğinden” Yargıtay içtihatlarına ceza vermeye gerek olmadığı kaydedildi. Savcılar ayrıca Balbay hakkında “yasaklanan bilgileri temin ve yayma” suçlarını düzenleyen TCK 326-1 327-1 ve 334-1maddelerinden ceza yaklaşık 14.5-33 yıla kadar ceza istedi.

Generallere müebbet hapis

Mütalaada İnternet Andıcı dosyasının 16 sanığı hakkında müebbet hapis cezası istenildi. Mütaalada İnternet Andıcı sanıkları emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli orgeneraller Hasan Iğsız, emekli Korgamiral Alaettin Sevim, Korgeneraller İsmail Hakkı Pekin, Mehmet Eröz, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, tümgeneral Hıfzı Çubuklu, emekli Albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Cemal Gökçeoğlu, Hulusi Gülbahar, Ziya İlker Göktaş hakkında TCK’nin 312/1 maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi. Mütaalada Yargıtay içtihadına gönderme yapılarak TCK 312-1 maddesinden ceza verilenlere ayrıca TCK 314’te belirlenen “örgüt yöneticiğinden” ceza vermeye yer olmadığı kaydedildi.

Manisalı’ya müebbet istendi

Gazetemiz yazarı ve tutuksuz yargılanan Erol Manisalı hakkında “hükümeti darbeye teşebbüs”ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilirken hakkında yakalama kararı çıkarılması istendi. Tutuklu sanık gazeteci Tuncay Özkan, tutuksuz sanık Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Eski YÖK Başkanı ve 28 Şubat soruşturmasında da tutuklu Prof. Dr. Kemal Gürüz, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İnönü Üniversitesi rektörü Fatih Hilmioğlu, Oda Tv davasından tutuklu olan Prof. Dr. Yalçın Küçük ve tutuksuz sanık Doç.Dr. Ümit Sayın’ın da TCK’nın 312/1 maddesi gereğince “Hükümeti, cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen ya da tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

Yakalama kararı

Haklarında “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istenen aralarında Doç. Dr. Emin Gurses, Prof. Dr. Erol Manisalı, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever, Prof.Dr. Kemal Gürüz, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay, albay Mustafa Koç, Türk Metal Sendikası eski genel başkanı Mustafa Özbek’in de aralarında bulunduğu 20 kişi hakkında yakalam kararı çıkarılmasını istedi.

Ağırlaştırılmış ceza alan diğer sanıklar

TCK 312-1 gereği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenenler şöyle: Emekli tuğgeneral Levent Ersöz, eski avukat Kemal Kerinçsiz, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine bomba atılması sanığı Erhan Timuroğlu.

Alparslan Arslan’a 4 kez müebbet

Mütaalada Danıştay baskını tetikçisi Alparslan Aslan’ın 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Mütalaada Arslan hakkında 4 Danıştay üyesine yönelik “adam öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan 4 kez, 13 yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası, Danıştay hakimi Yücel Özbilgin’i kasten öldürmek suçundan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan da ayrıca bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi.

Danıştay sanıklarına beraat

Savcılar Sanık Alparslan Arslan’ın kendisine Cumhuriyet’e atılan bombaları verdiğini iddia ettiğini süylediği avukat Süleyman Esen’in beraatini istedi. Esen, Ankara 10. Ağır Ceza MAhkemesi’nde görülen davada müebbet hapsi çarptırılmıştı. Tarikat lideri olduğu öne sürelen Alparslan Arslan’ın kendisine ruh çıkarma seansı yaptıdığını söylediği ‘Şeyh Salih’ adıyla tanınan Salih Kurter’in de beraati istendi.

Küçük’e 6 kez

Emekli tümgeneral Veli Küçük hakkında “darbeye teşebbüs”ün yanı sıra Danıştay hakimi Mustafa Özbilgin ve 4 hakimin yaralanmasına neden olan saldırıyı azmettirmekten 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin hakkında ise 312-1 uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Tekin hakkında ayrıca Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi’ne bomba atılmasını azmettirmekten 4 kez ağırlaştırılmış müebebet hapis cezası istenildi.

Gönüllü vazgeçmiş

Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi’ne bombalı saldırı dosyasının Ergenekon ile birleştirilmesine neden olan tutuklu sanık Osman Yıldırım hakkında “Danıştay saldırısına ilişkin ‘adam öldürmeye iştirak’ suçundan “gönüllü olarak vazgeçtiği” gerekçesiyle ceza istenilmedi. Yıldırım hakkında, darbeye teşebbüsten 312-1’e göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Osman Yıldırım’ın gazetemize bomba atılması olayıyla ilgili olarak da diğer sanıkları vazgeçirmeye çalıştığı ve eyleme katıldığına dair yeterli kanıt bulunmadığından beraati istendi.

İbrahim Şahin’e indirim

Eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin hakkında 312-1’e göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörüldü. Ancak ağır hastalığı nedeniyle cezasının 37. yıla indirilmesi talep edildi.

Firari sanıklar

Davanın firari sanıklarından eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, eski AKP milletvekili Turan Çömez, emekli tümgeneral Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci, ve Saipir Debzlelvidze’nin de firari sanık olması nedeniyle haklarındaki dosyasının ayrılması istendi.

Bedrettin Dalan’ın uyararak kaçmasına neden olduğu iddia edilen Eski İstanbul MİT Bölge müdürü Özel Yılmaz’ın dosyası “MİT yasasına göre MİT personelinin yargılanması ve soruşturmasının Başbakanlık’ın iznine bağlı olduğu” gerekçesiyle ayrılması istendi.

Beraati istenenler

12 Haziran 2007’de Ümraniye’de 27 adet bombanın ele geçirildiği gecekonduda kiracı olan ve babası Şevki Yiğit iddianamede ihbarcı olarak yer alan Ali Yiğit’in beraati istendi.

Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamanı yitiren gazetemiz eski İmtiyaz Sahibi ve yazarı İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan’ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi.

Tahliye talebi

Savcılar tutuklu samklardan Fatma Cengiz, Bülent Sarıkahya, emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk, İbrahim Özcan, eski Sıvas Ülkü Ocakları Oğuz Bulut, Başkanı İbrahim Özcan ve TİKKO itirafçısı Şile kazısı dosyası sanığı Ulaş Özel’in tahiliyesini talep etti.

Balbay’dan tepki

Balbay’ın tepkisi Savcılar esas hakkındaki mütalaanın 90 sayfalık özetini okumaya saat 14.00’te başlayıp saat 18.30’da tamamladılar. Sanıklar müaalaya büyük tepki gösterdi. Mustafa Balbay izleyicilere “Burada mahkeme bütün suçlamaları ‘hükümete karşı suçlara’ indirgemiştir. Burası artık hükümet güvenlik mahkemesidir” diye seslendi. Balbay “5 yıldır sanıkların ve avukatalrın talepleri reddedildi. Böyle yargılama olmaz. Buradan hukuk çkımaz. Mütalaayı reddediyoruz” diye konuştu.

Duruşmadan notlar

Ergenekon davasının bugünkü duruşmasının 3 saat gecikmesi mütalaa beklentisine neden oldu. Salon kapıları saat 11.40 sıralarında açıldığında iddia makamında cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş’un önlerinde bilgisayarları açık olduğu halde hazır bulundukları görüldü. Üç savcının da salonda bulunması “mütalaa” beklentisini güçlendirdi. Özese’nin oturuma açması, salonda bir anda hiç olmadığı kadar bir sessizlik içinde beklendi. Gazeteci Tuncay Özkan izleyicileri “Ne olacağı belli gerilmeyin” diye seslendi.Mütalaanın okunmaya başlaması üzerine avukatların çoğu itiraz etti. Ancak Başkan Özese “Yerinize oturun, dışarı çıkarırım” gibi uyarılarda bulundu. Bazı sanıklar ve avukatlar salondan çıktı. Ancak daha sonra tekrar içeri geldi.

Oktay Ekşi geldi

Ergenekon davasının mütaalası, az sayıda izleyicinin olduğu ortamda açıklandı. Ancak mütaalanın açıklandığının duyulması üzerine yurttaşlar Silivri’ye gelmeye başladı.

Tepkiler

Avukat Celal Ülgen, iddianamede yasama organı ile hükümeti devirmeye karşı ve örgüt üyeliği suçlarından ayrı ayrı dava açıldığını ifade ederek “Geldiğimiz noktada sadece ‘Hükümeti cebir ve şiddet kullanarak devirme kapsamlı’ genel ve toptan bir mahkumiyet isteniyor. Bu konuda Alparslan Arslan da eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, işledikleri iddia edilen suç açısından eşitlenmiş oldular. Yani Alparslan Arslan’ın işlediği suç, hükemeti devirme cebir ve şiddet olarak sayılıyor” dedi.

Avukatlardan ret

Sanık avukatları, kendilerine söz verilmeden savcıya mütaala için söz vermesi üzerine reddi hakim talebinde bulundu. Avukatlar mahkemeye sundukları dilekçede “Belgeler henüz tarafımıza verilmemişken, hukuken ve uygulamaya göre mümkün değilken tevsii tahkikat taleplerimiz ve birçok taleplerimez hakkında olumlu olumsuz hiçbir karar verilmemişken mütaala 3 klasör halinde sunulmuştur. Yasaya ve usule tamamen aykırı suretle savcılığa esas hakkında mütalaa okutulması ve yargılamada bu aşamaya gelinmediğini belirtmemize ve mütalaanını ne için bu aşamada okunamayacağını arz etmemize müsaade edilmediğinden heyetininizin tarafsız ve adil yargılama yapamayacağına inancı bizlerde oluştu” dediler.

Tahliye taleplerine ret

Mahkeme heyeti, savcıların 20 kişi hakkında yakalama emri çıkarılması talebine bu aşamada reddetti. Ancak mahkeme, yurtdışına çıkış yasağı olmayanlara yasak konulmasını kararlaştırdı. Mahkeme Avukat Dilek Helvacı ve diğer sanık avukatlarının reddi hakim taleplerini “davayı uzatma amaçlı” olduğu gerekçesiyle reddetti. Mahkeme, Balbay, Prof.Dr. Haberal ve Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un aralarında bulunduğu 67 sanığın “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

Sanık ve avukatlarına “esas hakkında mütalaa, tanık beyanları ve dosyadaki tüm delillerle” ilgili son savunmaları için süre verilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı 8 Nisan 2013 tarihine erteledi.

“Miting yapmayı, bre oyun mu sandın?”

Ergenekon Davası’nda savcının mütalaasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen gazeteci Tuncay Özkan’ın kızı Nazlıcan Özkan, Twitter’daki hesabından istenen cezaya tepki gösterdi. Nazlıcan Özkan hesabından “Ergenekon’da mütalaa okunmaya başlandı. Bizim payımıza da ağırlaştırılmış müebbet düştü hayatta. Miting yapmayı, bre Tuncay, sen oyun mu sandın?” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler