‘Şehir Hastaneleri: Yalanlar / Gerçekler’ sempozyumu: ‘Belgeler halktan gizleniyor’

İstanbul Tabip Odası ile Türk Tabipler Birliği tarafından düzenlenen sempozyumda konuşan hekimler, şehir hastanelerinde hizmet kalitesinin düştüğünü, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını ve dünyanın bu sistemi terk ettiğini söylediler

Yayınlanma: 10.11.2019 - 12:08
Abone Ol google-news

İstanbul Tabip Odası Başkan Prof. Dr. Pınar Saip, şehir hastaneleri ile ilgili belgelerin kamuoyundan saklandığını belirterek “İhale ile ilgili bilgi edinme ‘ticari sır’ gerekçesiyle sınırlıdır. Oysa devletin ticari sırrı olmaz” dedi.

İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) dün Şişli’de bulunan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde “Şehir Hastaneleri Hakkındaki Yalanlar ve Gerçekler” isimli sempozyum düzenledi. Sempozyuma, CHP Milletvekilleri Dr. Ali Şeker ve Op. Dr. Fikret Şahin, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, Başkent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uğur Emek, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Kayıhan Pala, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi eski Başkanı Uzm. Dr. Bayazıt İlhan ile çok sayıda hekim katıldı.

‘DÜNYA TERK EDİYOR’

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sinan Adıyaman, şehir hastaneleri deneyiminin ilk olarak 1990’lı yıllarda İngiltere’de başladığını ancak sistemin kamuda büyük zararla yol açması nedeniyle terk edildiğini anlattı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise şehir hastanelerinin kurulduğu şehirlerde büyük hastanelerin kapatıldığını özellikle Ankara’da hastanelerin kapatılmasından sonra aynı uygulamanın İstanbul’dada gerçekleştirilmek istendiğini söyledi. Saip “İstanbul’da Haseki, Şişli Etfal, Taksim İlkyardım gibi hastanelerin bölünmesi parçalanmasının ardında şehir hastanelerinin gerçekleşmesini alt yapısı hazırlanıyor” diye konuştu.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç da özetle şunları kaydetti:“Şehir hastaneleri ile ilgili ulaşım sorunu olmadığı, çalışanların, hastaların ve hasta yakınlarının memnun olduğu, hastanelerin maliyetinin yüksek olmadığı yönündeki iddiaları yalandır. Şehir hastaneleri yeni yatırım yeri değil, yatak yenileme faaliyetidir. Şehir hastanelerinde karşılaşılan sorunlar israf nedeniyle bu hastanelerin verimlilikten uzak olduğunu, coğrafi olarak makul bir yerde olmamaları yüzünden hasta ve yakınlarının erişim sorunu yaşadıklarını, hasta merkezli hizmet sunumunun söz konusu olmadığını ve hastalara yönelik risk ve zararı en aza indirgeyecek biçimde sağlık hizmeti sunumunun aksayabileceği açık olarak ortaya koymaktadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler