Selanik'te belgesel zamanı

18. Selanik Belgesel Film Festivali: 21. Yüzyılın Görüntüleri (11–20 Mart) bu akşam A Symphony of the Human Spirit adlı filmle başlıyor.

Selanik'te belgesel zamanı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2016 - 10:41

Selanik–Brad Allgood’la Graham Townsley’in ortaklaşa yönettiği A Symphony of the Human Spirit (ABD–Paraguay–Norveç–Brezilya/ 2015) müziğin dönüştürücü ve insanın gücünü kutlayan bir çalışma. Belgesel Güney Amerika’nın en geniş topraklarında yaşayan, Paraguaylı yoksul gençlerden oluşan Cateura Geridönüşüm Orkestrası’nın atıklardan, çöplerden ürettiği aletlerle müzik yapmalarını betimliyor.

İdealist şef Favio Chavez’in önderliğinde Cateura Orkestrası müzikle yaşamı güzelleştirmenin olasılığını kanıtlıyor.

186 uzun ve kısa belgeselin gösterileceği etkinlikte 8 filmin dünya, 7 filmin uluslararası, 148 filmin ulusal ilk gösterimler de yapılıyor. Belgeselleri kurguyla gerçeklik arasında gezinen, toplu gösterimi düzenlenen Danimarkalı Jon Bang Carlsen, “Gerçekliği Yaratmak” adlı ustalar sınıfında filmsel metodunu, gerçeğe yaklaşımını izleyiciye aktaracak. “Sığınma: Özgürlüğe Kaçış mı? “ başlıklı özel bir bölüm düzenleyen festival bu bölüme ek olarak “Sığınmacı Sorununu Belgelemek: Metodlar, Amaçlar, Meydan Okumalar, Ahlak” adlı bir panel de gerçekleştiriyor. “Ötekilerin Görüntüleri” adlı sergide evsizlerin, işsizlerin, sosyal ve ekonomik krizin dışladıklarının kent yaşamını irdeleyen sıradışı çalışmaları yer alıyor. Acımasız bir sosyo ekonomik çalkantının içine çekilmiş halk daha iyi bir gelecek için düşler ve umutlarla dolu savaşımını sürdürüyor.

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri jürisi (Fipresci), Melis Behlil (Jüri başkanı/ Türkiye), Sasja Koetsier (Hollanda), Anna Bielak (Polonya), Silvestar Mileta (Hırvatistan), Georgios Papadimitriou’dan (Yunanistan) oluşuyor. Seçici kurul, en iyi ulusal ve uluslararası belgeseli seçecek. Türkiye’den Binnur Karaevli ile Fatih Kaymak’ın İstanbul’un Gözü (2015) belgeseli Selanik’te Avrupa prömiyerini yapıyor. Gürcan Keltek’in Colony’si Türk–Hollanda, Güner Yasemin Balcı’nın The Virgin Obsession’ı ise Alman–Fransız ortak yapımı.

Usta belgeselcilerin en yeni çalışmaları da izleyiciyle buluşuyor: Barbara Kopple’ın Miss Sharon Jones’u (ABD), Arto Halonen’in White Rage’i (Finlandiya), Chantal Akerman’ın No Home Movie’si (Fransa), Simon Brook’un A Different American Dream’i (Fransa–ABD).

Belgesel Pazarı’nda 490 film yer alıyor. Avrupa, ABD ve Kanada’dan 60 alıcının pazara katılımı bekleniyor. Docs in Progress bölümüne Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz bölgesinden 12 proje ortak yapım olanakları bulmak için başvurdular.

2001’den beri EDN (Avrupa Belgesel Ağı) ile festivalin ortaklaşa düzenlediği Sunum Forumu 2016’da 21 proje var. Türkiye’den foruma From Turkey with Love (Türkiye’den Sevgilerle, Yönetmen: Başak Çallıoğlu, Yapımcılar: Başak Çallıoğlu, Robb Leech/ Vagabond Film) adlı proje katıldı.

Danimarkalı yapımcı Sigrid Dyekjaer, “Belgesel Diziler Yapmak” başlıklı bir ustalar sınıf yapacak. Ulusal Fransız Film Okulu Fémis, belgesel film proje merkezli 10 Avrupa film arşivinin sunumunu düzenliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon