Şempanze virüsünden Hepatit C aşısı üretildi

Şempanzeden alınarak genetik değişimden geçirilen nezle virüsü, insanın bağışıklık sistemini Hepatit C etkenine karşı savunması için uyarıyor. Yeni aşı maddesinin sağlıklı insanlarda denenmesi olumlu sonuçlar verdi ("Science Translational Medicine).

Şempanze virüsünden Hepatit C aşısı üretildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.01.2012 - 07:16

Kanla bulaşan Hepatit C virüsü birçok durumda uzun süreli enfeksiyonlara neden olmakta. Dünya genelinde yaklaşık olarak 160 milyon kişi bu virüsü taşıyor. Vakaların yüzde yirmisinde siroz gelişiyor ve karaciğerin doku yapısı değişiyor. Ayrıca karaciğer kanseri riski de doğuyor diye açıklıyor Cenevre Çocuk ve Genç Alerji Kliniği Merkezi’nden Daniel Lavanchy “Clinical Microbiology and Infection” dergisinde.

Dünya Sağlık Organizasyonu WHO’nun verilerine göre yılda 350.000 kişi kadar Hepatit C’ye bağlı karaciğer bozuklukları yüzünden yaşamını yitirmekte. Virüs her şeyden önce uyuşturucu araç gereci, korumasız seks veya steril olmayan dövme ve bedene takı uygulamaları sırasında bulaşmakta. Yine WHO’nun verilerine göre dünya nüfusunun yüzde ikisi ila üçü en az bir kez Hepatit C virüsüyle temas etmiş. Mısır’da bu oran yüzde 20, Afrika ve Batı Pasifik’te bu sayılar Kuzey Amerika ve Avrupa’ya kıyasla çok daha yüksek.

Her ne kadar FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) kısa bir süre önce Hepatit C’de yüzde yetmişlik bir tedavi sunan Victrelis (etki maddesi Boceprevir) ilacını onaylamış olsa da önlem için aşının önemi büyük. Yeni elde edilen sonuçlardan biri Roma’daki biyoteknik firması Okairos’tan Alfredo Nicosia diğeriyse Oxford Üniversitesi’nden Paul Klenerman’a ait. Birinci grup, şempanzede görülen Adeno (nezle) virüsünü gen taşıyıcısı olarak kullanmış. Adenovirüslere çok yakın olan virüsleri bularak bunların büyük bir kısmını şempanze salgılarından yalıtmış. Bu virüsler insana ait virüslere çok benziyor.

Klenerman ve ekibi ise, bazı Hepatit C virüs proteinlerini sağlıklı insanlara aşılayıp, bağışıklık sistemini harekete geçirebilmek için CHAd3 virüs varyantından yararlanmış. İlk klinik araştırma evresinde aşı maddesinin güvenilir ve iyi tolere edilebildiği ortaya çıkmış. Önemli yan etkiler de görülmemiş. Sonuç olarak aşı maddesi, aşılanan kişilerde interferon- gamma sinyal proteinini üretmiş ki bu da bedenin hastalık etkeniyle savaştığı anlamına gelmekte. Ayrıca bağışıklık sisteminin aşılanan virüs proteinlerine karşı uyarıldığını gösteren kanıtlar da söz konusu. Ancak yanıtsız kalan soru şu: Yeni aşı maddesi aşılanan insanlarda virüsün bulaşmasını önleyecek mi?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler