SGK'den ‘hamal’ tarifesi

Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı’ndan (SGK), hamal olarak çalışanlardan herhangi bir işveren yanında ücretlendirilmeyenlerin “gelir vergisinden muaf olduğunu” belirtildi. Esnaf sanatkâr siciline kayıtlı olanlarının ise 2017 yılında ödeyeceği asgari prim tutarının 613.24 TL olduğu kaydedildi.

Yayınlanma: 10.08.2017 - 23:21
Abone Ol google-news

H.Ç adlı bir vatandaş, “primler yüksek olduğu gerekçesiyle hamalların Bağ-Kur’a prim yatıramadığı” gerekçesiyle TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurdu. H.Ç, “bu nedenle sosyal güvenceden mahrum kaldığına” da dikkat çekerek, komisyondan “hamalların sosyal güvenceye kavuşturulmasını” istedi. Dilekçeyi incelemeye alan komisyon ise H.Ç’nin talebini SGK’ye iletti. SGK Emeklilik Genel Müdürlüğü’nden gönderilen yazıda da hamalların sosyal güvencesiyle ilgili olarak şunlar dile getirildi: “Hamal olarak çalışanlardan herhangi bir işveren yanında ücretle çalışmayanların gelir vergisinden muaf olmaları nedeniyle esnaf sanatkâr siciline kayıtlı olmaları halinde 5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılmakta, muafiyet belgelerinin olması yada esnaf sanatkar siciline kayıtlı olmamaları halinde ise sigortalı sayılmamaları gerekmektedir.”

Esnaf sanatkâr siciline kayıtlı olanlarının da 1 Ocak 2017 - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında ödeyeceği asgari prim tutarının “59.25 x yüzde 34.5 x 30 = 613.24 TL olduğu belirtilerek, “Sigortalının prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması halinde 88.88 TL indirim yapılarak, 524.36 TL aylık prim ödemektedir” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler