Sigara, bebeklerde yüksek tansiyon nedeni

Hamilelikte sigara kullanımının bebeklerde yüksek tansiyona yol açtığı saptandı.

Yayınlanma: 26.01.2010 - 13:02
Abone Ol google-news

Bebeklerde ani ölümlerin bir nedeninin sigara olabileceği bildirildi. İsveç'te gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, sigaraya maruz kalan bebeklerde beşiklerinde uyurken bile kan basınçlarında anormal yükselmeler oluyor.

İsveç'teki Karlinksa Enstitüsü'nde bir grup bilim adamı tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarını yayımlayan, sağlık konularıyla uzmanlaşmış "Hypertension" dergisi, anneleri sigara içen bebeklerdeki "Ani tansyon yükselmeleri, kalbi zorlayarak daha çok ve hızlı atmasın neden oluyor" diye yazdı.

BBC'nin bu konudaki haberine göre, araştırma, kan dolaşımının hasara uğraması da bebeklerin bilinmeyen nedenlerle aniden ölmeleri anlamına gelen Ani Bebek Ölümü Sendromunun nedeni olabileceğini gösterdi.

Araştırmayı gerçekleştiren Dr Gary Cohen ve ekibi, 17'si hamilelik döneminde annelerinin sigara içimine maruz kalmış 36 yeni doğmuş bebek üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda sigara içimine maruz kalan bebeklerin anormal kalp atış hızı ve kan basıncı yanıtına sahip olduklarını ortaya çıkarttı.

Bu anormal tepkilerinin, hayatlarının ilk yılı boyunca daha da kötüye gittiği belirtilirken, "Genelde bir insan ayakta durduğunda, kan basıncı, kan akışını kalbe ve beyne yetiştirmek için yavaş bir şekilde artarken, kalp atış hızı artar ve kan damarları daralır" denildi.

Aynı araştırmaya göre, bir haftalık bebekler yattıkları yerden kaldırıldığında anormal derecede fazla kan basıncı artışı gösteriyorlar. Dr Cohen de, hasarın kalıcı olup olmadığını görmek için bebekler üzerinde büyüdüklerinde de çalışmayı sürdürmeyi planlıyor.


"Hamile kadınların eşleri de sigara içmemeli"

Öte yandan, uzmanlar sadece annelerin değil, babaların da eşlerinin hamileliği sırasında sigara içmeyi bırakmasını ve kimsenin aynı odada sigara içmesine izin verilmemesi konusunda uyarıyorlar.

Bu arada, anne adayları sigara içmezse ani bebek ölümlerinin üçte birinin engellenebileceği vurgulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler