Sigarayı bırakmaya karar veren kişi ne yapmalı?
Sigara bağımlılığının hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nihal Başay, “Tıbbi destek muhakkak alınmalı. Sigarayı bırakmak için alternatif yöntemlere başvuranların tekrar sigaraya başlama oranları tıbbi destek alanlara göre daha yüksek” dedi. Başay, sigarayı bırakmak isteyen kişiler için önerilerde bulundu.

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara ve tütün ürünleri kullanımı. Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kabul edildi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Nihal Başay sigarayı bırakmanın insanın kendisi için verebileceği en önemli karar olduğuna dikkat çekti. Sigarayı bırakmada en önemli adımın karar vermek olduğunu belirten Başay, bu kararı verdikten sonra destek almak gerektiğini, bu desteğin motivasyon yada ilaç desteği olabileceğini ifade etti.
SİGARA AZALTILARAK BIRAKILMAZ
Başay, sigarayı bırakmaya karar veren kişinin mutlaka doktora başvurması gerektiğini söyledi.
Sigaranın azaltılarak bırakılamayacağını dile getiren Uzm. Dr. Başay, “Sigaradan kurtulmanın tek çözümü birden bırakmaktır. Sigara bağımlılığı bir hastalık olarak kabul edilmeli ve tıbbi destek mutlaka alınmalıdır. Alternatif yöntemlere başvuranların tekrar sigaraya başlama oranları tıbbi destek alanlara göre daha yüksektir. Kaliteli yaşam, sağlıklı nefes ve pek çok hastalık riskini yok etmek için sigarayı bırakmak şarttır” ifadelerini kullandı.
BU MALZEMELERDEN UZAK DURMALI
Sigarayı bırakmaya karar veren kişinin etrafında içmeyi motive eden kül tablası, çakmak, sigara paketi gibi malzemelerden uzak durması gerektiğine dikkat çeken Başay, “Sigarayı bırakma sürecine giren kişi bol su içmeli, diyet ve spor yapmalı. Özellikle de sigarayı bırakmaktan vazgeçiren etken kilo alımı olduğu için kişinin sağlığına daha dikkat etmesi gerekir. Sigarayı bırakan kişilerin içme isteği akıllarına gelince farklı aktiviteleri yapmaları oyalanmaları açısından faydalıdır. Örneğin eli meşgul etmek için kalemle oyalanmak, bulmaca çözmek gibi bir şeylerle uğraşmak kişiyi oyalayabilir” diye konuştu.
Video Haberler
-
TRT dizisinden dikkat çeken sahne
-
İstanbul'da kısıtlamasız ilk cumartesi
-
Korkutan görüntü! Sürü halinde sahile yaklaştılar
-
Dikkat çeken paylaşım! CHP bu video ile seslendi
-
CHP'li Başarır'dan Milli Eğitim Bakanlığı'na çağrı
-
Kadıköy'de psikoloğa yapılan saldırıda önemli gelişme
-
Bodrum’da 3 bin yıllık antik kent satılığa çıkarıldı
-
Koronavirüste baş ağrısı! Belirtileri tek tek sıraladı
-
CNN Türk muhabirine canlı yayında küfür
-
Naci Görür açıkladı! işte İstanbul'daki risk taşıyan yer
En Çok Okunan Haberler
-
Hazal Kaya'dan Bakan Koca'ya tepki
-
Sosyal medyada takip krizi: Selçuk istifa mı etti?
-
Genç oyuncu uyuşturucudan gözaltına alındı
-
Mezarlıkta çiçek satarak kızını Oxford'ta okutuyor
-
Rasim Öztekin kalp krizi geçirdi
-
İmamoğlu ve Yavaş arasında 'trend' değişimi
-
AKP'li Kadak'a tepki yağdı
-
Eski eşine şiddet uygulayan zanlı hakkında yeni karar
-
Psikoloji bilimine göre aşık olduğunuzun 9 kanıtı
-
Koca, en çok vaka artan ve azalan illeri açıkladı