Şili Devlet Başkanı Pinera İsrail'de

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, bağımsız ve demokratik bir devlete sahip olmanın Filistinlilerin de hakkı olduğunu belirterek, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "Barış şansını kaçırmamalısınız" dedi.

Yayınlanma: 06.03.2011 - 13:39
Abone Ol google-news

Pinera, dün Ramallah'ta Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştükten sonra bugün Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Pinera, Şili'nin Filistin devletini tanıdığını ifade ederek, "Çünkü daima İsrail'in uluslararası toplam tarafından tanınmış, daimi sınırları olan bir ülke içinde yaşama hakkı olduğunu düşündüğümüz gibi, Filistinlilerin de bağımsız ve demokratik bir ülkeye sahip olma hakları var" diye konuştu.

Barış için en iyi yolun müzakereler olduğunu söyleyen Pinera, "barış anlaşmasının kuma değil, taşa yazılmasını istediklerini" söyledi. Sınırlar, mülteciler, güvenlik gibi zor konuların bulunduğu kaydeden Pinera, "Benim size tavsiyem, bu şansı kaçırmayın" dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu da Şili Devlet Başkanı ile bölgedeki, İsrail ve Filistinliler arasındaki konuları, barış çabalarını ele aldıklarını söyledi. Netanyahu, "Biz de (Filistinlilerle) oturup konuşmaya hazırız. Ancak Filistinliler, böyle yapmamak için çeşitli bahanelerle geliyorlar" ifadesini kullandı.

Netanyahu, barışın doğrudan yüz yüze görüşmelerle olması, dışarıdan zorlanmaması gerektiğini de kaydederek, "Biz hazırız, onların da buna zamanında karşılık vereceğini umuyoruz" diye konuştu. İsrail Başbakanı, göreve geldiği ilk günden itibaren doğrudan görüşmeler için çağrı yaptığını, Batı Şeria'da 400 askeri kontrol noktası ve bariyeri kaldırarak, Filistin ekonomisinin gelişmesine kolaylık sağladıklarını, ardından Batı Şeria'da 10 aylık bir inşaat yasağı getirdiklerini ve bu yasağı 3 ay daha uzatmakta mutabık kaldıklarını hatırlatarak, "Tüm bu yaptıklarımıza Filistin tarafından bir karşılık alamadık. Tüm yaptıkları müzakerelere engel olmak. Niye? Çünkü barış zor bir olaydır. Benim için de zor. Ama Filistin tarafının ilerleme sağlamakla ilgilendiğini sanmıyorum" ifadesini kullandı.

Bölgesel gelişmelere de değinen İsrail Başbakanı, "Etrafımızdaki dünya değişiyor. Afganistan'dan Cebelitarık'a bir deprem ve kum fırtınası varken, ortadaki tek istikrarlı ülke İsrail'dir. Arap dünyasının da istikrarlı demokrasilere dönüştüğünü görmek isteriz. Bunlar barış için iyidir" dedi. Netanyahu, dünya ülkelerinin Libya konusunda gösterdikleri kararlılığı İran konusunda da göstermelerini isteyerek, İran'ın nükleer programının durdurulmasının bütün dünyanın istikrarı için gerekli olduğu görüşünü savundu. Şili, geçen Ocak ayında 1967 sınırlarına dayalı Filistin devletini tanıdığını açıklamıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler