‘Sınav baskısı azalmıyor’

Ortaokullarda başlatılan yeni bir uygulama ile her ay bir deneme sınavı yapılıyor.

‘Sınav baskısı azalmıyor’
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.01.2019 - 22:43

Liselere geçişte,  “nitelikli” diye tanımlanan ve sınav puan sıralama esasına bakılarak öğrenci alan liselere yerleşmede, özellikle özel ortaokul ve imam hatip ortaokulunu bitirenlerin, diğer ortaokul türlerinden mezun olanlara oranla daha avantajlı olduğu belirtildi.

Eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, “Yapılan bütün açıklamalar sınavların çocuklar ve toplum üzerinde yarattığı sosyal, ekonomik ve psikolojik baskıyı düşürmeye,sınavla öğrenci alan lise sayısını azaltmaya  dönük mesajlar içermektedir. Ancak bu yıl ortaokullarda başlatılan yeni bir uygulama ile her ay bir deneme sınavı yapılmaktadır. Bu sınav baskıları azaltmak bir yana, sınav piyasa kazanının altıında yanan ateşi alevlendirmekte, yarışı ve rekabeti pekiştirmektedir” dedi.
 Bakanlığın teşvik ve destekte öncelikli okul politikasıyla uyumlu bir tablo ortaya çıkardığına dikkat çeken Dinçer, şunları söyledi:

“Böylece LGS’ye geçilirken sıkça dile getirilen adrese yakın okul yerine politik önceliğe yakın okul tercihinin kazançlı çıkması sağlanmıştır. 300-400 puan aralığında bir yığılma olmuş gibi görünse de, sınavla öğrenci alan liselere yerleşenlerin büyük bir bölümünün 400-500 puan aralığında yer alan yüzde 15’lik dilimin içine girenlerden oldukları anlaşılmaktadır.”

En alttakiler

Dinçer’in Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı LGS raporu üzerinde yaptığı değerlendirme şöyle:

-Analiz raporunda yer alan oransal bulgular sayısal verilere dönüştürüldüğünde en altta kalanların sayısının azımsanmayacak ölçüde büyük olduğunu görmek gerekir.

-Genel ortaokulu bitirerek sınava katılanların yüzde 11.24’ü, imam hatip ortaokulunu bitirenlerin yüzde 16.15’i, özel ortaokulu bitirenlerin yüzde 25.45’i, YİBO’yu bitirenlerin yüzde 10.15’i ‘nitelikli’ diye tarif edilen liselere yerleşmiş

-“Nitelikli” mesleki teknik liselere yerleşenlerin büyük bir bölümü genel ortaokulu bitirenlerden oluşurken, bu liselere yerleşenlerin içinde imam hatip ortaokulunu bitirenlerin oranı yüzde 8,44.

-Fen ve sosyal bilimler liselerine yerleşenlerin yüzde 74.35’i genel ortaokullardan, yüzde 18.47’si özel ortaokullardan, yüzde 7.18’i İHO ve YİBO’lardan geliyor.

-Matematik’ten 20 soruyu boş bırakan öğrenci oranı yüzde 28.99, sayısal karşılığı 281 bin 683.
Yabancı Dil yüzde 4.42 sayısal karşılığı 42 bin 947,Türkçe yüzde 1.01 sayısal karşılığı 9 bin 814, Fen Bilgisi yüzde 6.25 sayısal karşılığı 60 bin 729, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yüzde 0.25 sayısal karşılığı 2 bin 429, İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük yüzde 0.58 sayısal karşılğı 5 bin 636.

-Puan aralığı 100-200 öğrenci sayısı 17 bin 295, puan aralığı 201-300 öğrenci sayısı 160 bin 614, puan aralığı 301-400 öğrenci sayısı 647 bin 803, puan aralığı 401-500 öğrenci sayısı 145 bin 982

-Özel ortaokulu bitirip sınava katılanların büyük bir bölümü Fen ve Anadolu liselerine, yüzde 12.19’u Sosyal Bilimler, yüzde 6.52’si AİHL’ye yerleşmiş.

-Devlet okulları içinde YİBO’da okuyan öğrenciler en zayıf halkayı oluşturmuş.

Bilgiden çıkarım yapmak şart

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan örnek Liseye Geçiş Sınavı (LGS) Matematik ve Fen Bilimleri sorularını değerlendirdi. Soruların ocak ayı müfredatını da kapsayacak şekilde hazırlanmış olsa da çözüm için gerekli formüller verildiğini hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi:

“Matematikte sorular yine akıl yürütme, sonuç çıkarma ve yorum yapabilmeyi gerektiren gündelik hayata uyarlanmış şekilde sorulmuş. Öğrencileri zorlayacak olan, kısa fakat iyi yorum yapmayı gerektiren dört soru: 3, 8, 10, 13. sorulardır.

Bugüne kadar yayımlanan sınavlarda konu özelliklerinden kaynaklanan soru tipi farklılıkları var. Yayımlanmış olan soruların ortak özelliği grafik ve şekillerden çıkarım yapma, yorumlama, karşılaştırma ve deneylerden sonuç çıkarmayı  gerektirmektedir. Bilgi gerektiren sorularda bilgi veriliyor, öğrenciden verilen bilgiden çıkarım yapması, bilgiyi  yorumlanması isteniyor.

Fen Bilimleri sınavında öğrencilerin başarılı olabilmesi için her konuyu kavrayarak ve uygulama yaparak öğrenmeleri gerekiyor. Ayrıca bugüne kadar ve bugünden yarına yayımlanacak soruları mutlaka mantığını kavrayarak çözmeleri gerekiyor.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon