Sınır dışı edilirse idam edilecek

Örgüt üyeliği suçundan tahliye edildikten sonra Yabancılar Şube’ye gönderilen İran vatandaşı Hossein Ghorbani Shangol sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Ghorbani, eğer ülkesi İran’a geri gönderilirse, idam edilecek.

Yayınlanma: 19.12.2015 - 23:48
Abone Ol google-news

İran vatandaşı bir Kürt olan Hossein Ghorbani Shangol 2012 yılında PKK örgüt üyesi olmak iddiasıyla Hakkâri’de yakalanarak tutuklandı.  Daha sonra ise İstanbul’a getirilerek, yürütülen PKK soruşturmasına dahil edildi. Yabancı olduğu gerekçesiyle 4 yıla yakın Maltepe 3 no’lu cezaevinde tutulan Ghorbani, tüm başvurularına rağmen siyasilerin kaldığı diğer cezaevlerine nakil olamadı. Önce koğuşta kalan Ghorbani, daha sonra ise tek kişilik hücrede tutuldu.  Özgür Gündem gazetesi okuyabilmek için ise günlerce açlık grevi yapmak zorunda bırakıldı. Cezaevi’nde kaldığı süre boyunca yargılandığı davadan dolayı çeşitli işkencelere, baskılara ve şiddete maruz kaldı.

İşkence mektubu iade edildi

Hossein Ghorbani yaklaşık 4 yıla yakın bir süre sonra ise İnsan Hakları Derneği ile iletişime geçebildi. Yaşadığı olumsuz koşulları İnsan Hakları Derneği’ne ayrıntılarıyla anlattığı mektubu ise cezaevi tarafından engellenerek kendisine iade edildi.  İnsan Hakları Derneği olaydan haberdar olduktan sonra Hossein Ghorbani’nin avukatlığını Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden Hüseyin Boğatekin üstlendi. Boğatekin’in avukatı olarak katıldığı ilk duruşma 18 Kasım’da Bakırköy 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Hossein Ghorbani, yurtdışına çıkış yasağı ve haftada iki gün ikametgâhına en yakın karakola imza atmak koşuluyla tahliye edildi. Daha sonra ise polisler tarafından Kumkapı Yabancılar Şube’ye götürüldü.

‘’ İdam edileceksin’’ tehdidi

Yabancılar Şube Müdürlüğü’nde kalan Hossein Ghorbani, burada da çeşitli işkence ve kaba dayağa maruz kaldı. Avukat Hüseyin Boğatekin, olumsuz koşullara ek olarak, Terörle Mücadele Polisleri’nin de yasadışı olarak kendisiyle görüşmek istediğini ama Hossein’in bunu reddettiğini belirtiyor. Boğatekin, ‘’ Hossein Ghorbani  Yabancılar Şube’de kaba dayak ve işkenceye maruz kalıyor. Bununla birlikte görevliler de kendisine sürekli ‘seni İran’a yollayacağız orada idam edileceksin’ diyorlar. Eğer Hüseyin İran’a gönderilirse, İran’daki yasalar gereği uçaktan indiği anda tutuklanıp, idam edilir. ‘’ dedi.

‘’ Keşke cezaevine geri dönsem’’

 Avukat Hüseyin Boğatekin tarafından Ghorbani’nin sınır dışı edilme tehlikesine karşı İdari Mahkemeye idari gözetim ve sınır dışı edilme tehlikesine karşı başvuruldu. Ghorbani’de kendi yazdığı mektupla göç idaresine sığınma talebinde bulundu. Buna rağmen Çarşamba günü avukatını arayarak, ‘’Görevliler bana gelip seni G80 koduyla götüreceğiz’’ haberini veren Ghorbani, ‘’ Keşke cezaevine geri dönsem’’ diyor.

‘’G80 koduyla götüreceklermiş’’

Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine göre ise yabancı bir vatandaşı idam cezası olan bir ülkeye sınır dışı etmek yasak. Bu duruma ek olarak Avukat Hüseyin Boğatekin, ‘’ İdam cezası olan bir ülkeye kimseyi yollayamazsınız.  Çarşamba günü kendisinden gelen telefonla G80 koduyla Hossein’i göndereceklerini öğrendim. Nereye olduğu ise muamma. İdari mahkeme kararı olmadan böyle bir durumun olması skandal. Mahkeme’den yazı alıp yabancılar şubeye gideceğim. ‘’ dedi.
 
‘’ Can güvenliğinden emin değiliz’’

Durumu anlatan Hüseyin Boğatekin, Ghorbani’nin  4 yıl boyunca insani olmayan bir durumda yaşadığını belirterek, ‘’ Hossein’nin  ailesi ve parası yok. Bize ulaşana kadar dünyadan izole bir şekilde yaşamak zorunda kalmış. Sığınmacı olmak isteyenlerin durumu zaten zorken, siyasi bir Kürt suçlu Türkiye’de bulunmanın iki kat sıkıntısını yaşamakta. Kendisine karşı çok katı bir bürokrasi uygulanıyor. Keşke cezaevinden tahliye olmasaydı diye düşünüyorum. En azından can güvenliğinden emin oldurduk. ‘’ ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler