Sinop için kara haber
Türkiye’nin ikinci nükleer santralı için düğmeye basıldı. ÇED süreci başlayan 20 milyar dolara mal olması beklenen santral İnceburun’da orman arazisi içinde kurulacak.
Sinop İnceburun halkının itirazlarına karşın nükleer santral için Sinop Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne geçen günlerde başvuru yapıldı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci önceki gün başlayan nükleer santralın tamamının ormanlık alana yapılması planlanıyor. ÇED Halkın Katılım Toplantısı ise 6 Şubat 2018 tarihinde yapılacak.
Mersin Akkuyu’ya yapılması planlanan birinci nükleer santralın ardından Türkiye’nin ikinci nükleer santralı için bakanlığa Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından kurulmuş EUAS international ICC 27 Aralık’ta başvuru yaptı. Başvuru dosyasında santralın Japonya ile Türkiye arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde imzalanan anlaşma gereği yapılacağı ve 4,560 MW kurulu gücünde olacağı belirtildi. Dosyada santralın amacına ilişkin “enerji verimliliğinin arttırılması ve ülkenin enerji ihtiyacının sürdürülebilir şekilde karşılanmasının sağlaması” olarak ifade edildi.
Bedeli 20 milyar dolar süresi 60 yıl
Dosyaya göre proje kaplayacağı alan Sinop Abalı köyü İnceburun’da yaklaşık 1.010,4 hektarlık “devlet ormanı” olarak ifade ediliyor. Bu alanın yaklaşık 102,5 hektarının santral alanı olarak kullanılması planlanıyor. Bölgede dört reaktör inşa edileceği belirtiliyor. Alanda nükleer ada, türbin adası, yardımcı tesisler ve diğer birimleri kapsayacak dört nükleer ünite oluşacak. Kazı çalışmalarının 2019’da başlaması ve ilk reaktörün 2025’te devreye alınması planlanıyor. Dosyada, inşa edilecek her bir reaktörün kullanım ömrünün işletmeye alınmasından itibaren 60 yıl olacağı ifade ediliyor. Dosyaya göre santralın şu anki yapım bedeli ise 20 milyar ABD Doları (74 milyar TL).
Yaban hayata komşu
Başvuru dosyasında “ekolojik mevcut durum çalışmalarının 30 kilometre yarıçaplı bölgede ve proje alanında bulunan “Hamsilos Tabiat Parkı”, “Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı”, “Aksaz-Karagöl Sulak Alanı” ve “Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası”nda yapılacağı, bu alanlar ve ilgili türlerin çeşitliliği, ekolojik önemleri ve yasal koruma statüleri hakkındaki detaylı bilgilerin ise ÇED Raporu’nda verileceği “ifade edildi. Proje alanına Hamsilos Tabiat Parkı 3,1 km. Proje alanının doğusu ise bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na komşu durumda.
Sel ve tsunami
Dosyanın doğal afetler bölümünde, doğal afetler konusunun ÇED raporunda detaylı değerlendirileceği ancak genel bilgilerin verildiği anlatıldı. Tsunami ve sel incelemelerine ilişkin dosyada “tsunami ve sel incelemeleri 2010 yılında ODTÜ tarafından yürütülmüştür. Sel konusunda yapılan analizlerin sonucunda proje alanının taşkın durumlarında bile sel olaylarından etkilenmeyeceği görülmüştür. Simülasyon sonuçlarına göre Sinop’taki en önemli tsunami etkisinin tsunami tarafından üretilen denizaltı toprak kayması olacağı öngörülmüştür” denildi.
Dosyada inşaat süresi boyunca tehlikeli ve tehlikeli olmayan atıkların oluşmasının beklendiği ancak etkilerin ÇED raporunda sunulacağı belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!