Sinyaldeki ipucu

Soruşturmayı derinleştiren savcılıkça, eski Özel Kuvvetçi Bozkır’ın, o dönemki iş yaşamı, aile çevresi ve sosyal hayatı mercek altına alındı. Savcılık, o gün görüştüğü kişiyi de şüpheli listesine aldı.

Yayınlanma: 18.12.2019 - 02:00
Sinyaldeki ipucu
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetine ilişkin soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. 17 yıldır faili meçhul olan cinayete ilişkin soruşturmada savcılık, 2002 yılında tüm Türkiye’nin sinyal bilgilerini mahkeme kararıyla incelemeye aldı. İstihbarat Daire Başkanlığı’nın yaptığı çalışma sonucunda, Ukrayna’dan iadesi istenen eski Özel Kuvvetler mensubu yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’ın izine ulaşıldı. Şüphelinin, cinayet günü Hablemitoğlu’nun evine yakın bir bölgede konuşma yaptığı belirlendi. Savcılık, konuştuğu kişiyi de mercek altına aldı. Cinayetin ardından soruşturmada görev alan bazı polislerin, FETÖ’den ihraç edildiği öğrenilirken, FETÖ’den tutuklu eski MİT yöneticisi Enver Altaylı’nın da ifadesinin alındığı kaydedildi.

DOSYA HAREKETLENDİ

Alman vakıflarıyla ilgili çalışmasıyla bilinen Necip Hablemitoğlu, Fethullah Gülen cemaatine ilişkin “Köstebek” adlı kitabı yazdığı bir süreçte 18 Aralık 2002’de evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Katliamın 17. yıldönümünde Hablemitoğlu cinayeti dosyası yeniden hareketlendi. Bu kapsamda eski yüzbaşı Bozkır’ın 15 Temmuz 2019’da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle Ukrayna’da gözaltına alındığı basına yansımıştı. Cumhuriyet, Bozkır’ın gözaltına alınmasına götüren sürecin ayrıntılarına ulaştı.

AKTİF GÖREV

Buna göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, olayı aydınlatabilmek için 2002’de kullanılan tüm cep telefonlarının sinyal bilgilerinin incelenmesine karar verdi. Mahkemeden alınan karar sonrası, Türkiye’de Haziran 2002-Haziran 2003 yılları arasında yapılan telefon görüşmelerine ilişkin sinyal bilgileri TİB’den alındı. Bu bilgiler, İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderilerek, bu kurumun özel bilgisayarlarında bilgiler analiz edilmeye başlandı. Yapılan analiz sonucunda, eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır’a ulaşıldı. Kayıtlarda eski yüzbaşının olay günü Hablemitoğlu’nun evinin yakınlarında bir kişi ile yaptığı telefon görüşmesinin sinyal bilgisine ulaşıldı.

FETÖ BAĞLANTISI

Savcılık, yaptığı araştırmada olay tarihinde Bozkır’ın Özel Kuvvetler’de aktif görev yaptığını belirledi. Soruşturmayı derinleştiren savcılık, eski Özel kuvvetçinin, o dönemki iş yaşamı, aile çevresi ve sosyal hayatını mercek altına aldı. Savcılık, o gün görüştüğü kişiyi de şüpheli listesine aldı.

Necip Hablemitoğlu, o dönem FETÖ’yü anlatan Köstebek adlı kitabını yazıyordu. Alınan bilgiye göre, FETÖ’nün üst yöneticilerinden Mustafa Özcan, halen FETÖ’den tutuklu olan eski MİT yöneticisi Enver Altaylı’yı araya koyarak Hablemitoğlu ile görüşmek istedi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Enver Altaylı, bu görüştürme olayı iddialarını reddetti. 

Cinayet soruşturmasında görev alan polisler arasında FETÖ’den ihraç edilen eski istihbarat polis şefi Muharrem Durmaz’ın olduğu, balistik kriminal raporu veren polis Sait Yayla’nın da FETÖ’den ihraç edildiği öğrenildi. O dönem FETÖ’nün Emniyet imamı ise Kemalettin Özdemir’di. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon