Sırrı çözmek istemiyorlar

5 No’lu harddiskle ilgili Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in emri de işe yaramadı.

Yayınlanma: 08.08.2014 - 19:29
Abone Ol google-news

Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirilen ve Balyoz davasının temel dayanaklarından olan 5 No’lu harddisk ile ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in verdiği soruşturma emrinin de işe yaramadığı ortaya çıktı. Daha önce Donanma Komutanlığı görevinden istifa eden Oramiral Nusret Güner’in tüm girişimlerine karşın iki kez “Kovuşturmaya yer yok - KYOK” kararı veren Donanma Savcılığı, bu sefer de “görevsizlik kararı” verdi. Savcılığın bu kararı ise çok ilginç bir şekilde, Balyoz davası sanıklarının Anayasa Mahkemesi’nin “Adil yargılanma hakları ihlal edildi” yönündeki kararı ile tahliye edilmelerinden bir gün sonra 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nce bozuldu. Mahkeme kararında, savcılığın soruşturma ile ilgili hiçbir işlem yapmadığı anlaşıldı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in, ocak ayı sonunda verdiği soruşturma emri doğrultusunda, döşeme altından çıkan harddiskle ilgili bilgisi bulunabileceği değerlendirilen Donanma Komutanlığı İstihbarat İKK ve Güvenlik Şube’de görev yapan tüm personelin ifadesinin alınması ve sorgulanması bekleniyordu. Askeri gizlilik dereceli belgeler içermesine karşın harddisklerin yürürlükteki yönerge ve usullere uygun olarak muhafaza edilmemesi, İstihbarat İKK ve Güvenlik Şube’ye ait odalara giriş-çıkış ve belgelerin muhafazası konularında güvenlik açığı oluşturulmuş olmasının da soruşturma kapsamında ele alınacağı ifade ediliyordu. İçeriği ile oynandığı öne sürülen 5 No’lu harddiske en son kimin erişimde bulunduğu ve hangi bilgisayarlara bağlandığının da savcılık tarafından masaya yatırılacağı belirtiliyordu. Soruşturma kapsamında ayrıca, harddisk üzerinde bulunan parmak izlerinin kime ait olduğunun da belirlenmesi bekleniyordu.

4 ay sümen altı edilmiş

28 Ocak’ta soruşturma görevini alan Donanma Savcılığı’nın ise 21 Mayıs’ta “görevsizlik” kararı verdiği ortaya çıktı. Görevsizlik kararını kaldıran 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nin kararında ise Donanma Savcılığı’nın soruşturma emriyle ilgili hiçbir işlem yapmadığı ortaya çıktı. Söz konusu durum, mahkeme kararına şu ifadelerle girdi:

“Donanma Komutanlığı’nca, askeri savcılığın yaptığı adli soruşturmada, idari tahkikat sırasında ifadesine başvurulan Donanma Komutanlığı personelinin ifadelerine başvurulmamış olması, dosyanın tekemmül ettirilmesine yönelik başkaca bir işlem de yapılmamış olması, bulunan malzemelerin kayıtsız ve arşiv yönergelerine aykırı şekilde tutulması güvenlik ihlali anlamına geldiği şüphesizken bu yönde soruşturma yapılmamış olması, zemin altında bulunduğu iddia edilen birtakım evrakın İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na ait olduğu kabul edilse dahi bu bilgilerin birlikten izinsiz çıkarılması hadisesinin olsa olsa o birliğin bağlı olduğu askeri savcılığa ait bir soruşturma konusu olabileceği belirtilerek görevsizlik kararına itirazda bulunulduğu anlaşılmıştır.”

Ya tahliyeler olmasaydı?

1. Ordu Askeri Mahkemesi’nin “görevsizlik kararının kaldırılmasına” yönelik kararının tarihi de dikkat çekti. Mahkeme bu kararı, Balyoz Davası sanıklarının tahliyesinden bir gün sonra verdi. Balyoz sanıkları Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda 19 Haziran’da tahliye edildi. Mahkemenin kararı 20 Haziran tarihini taşıyor. Tahliyeler gerçekleşmeseydi, Askeri Mahkeme’nin yine aynı yönde karar verip vermeyeceği de merak uyandırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler