Sivil itaatsizlik TBMM'de

BDP'li Ufuk Uras, "Meclis şekilciliği bıraksın" diyerek, kravatını çıkarıp kürsü mikrofonlarına astı. Uras'ın bu eylemi Genel Kurul'da gülüşmelere neden oldu. Ama Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil, Uras'ı, "ya kravatını takın, ya da Genel Kurulu'u terkedin" diyerek uyardı.

Yayınlanma: 05.04.2011 - 17:36
Abone Ol google-news

AKP'nin grup önerisi üzerine söz alan BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis İçtüzüğünün grup değil birey merkezli olması gerektiğini söyledi. Kılık kıyafetle ilgili yasakların da kaldırılması gerektiğini belirten Uras, Avrupa Parlamentosunda bu konuda bir yönetmelik bulunmadığını dile getirdi. Kılıf kıyafet gibi şekli meselelerin aşılması içerik konusunda adım atılmasının yararlı olacağını anlatan Uras, kravatını çıkarıp kürsüye koyarak, ''Kravatımı Meclise hediye ediyorum. Umarım yasaksız, kılık kıyafet yasağının olmadığı bir Meclisimiz olur'' dedi. Uras, kravatını kürsüde bırakarak yerine geçti.

Başkanvekili Nevzat Pakdil'in, kravatın Uras'a verilmesini istemesi üzerine kavas kürsüdeki kravatı alarak Uras'a götürdü. Ufuk Uras bu kez kravatı, oturduğu sıranın üzerine bıraktı. Başkanvekili Pakdil, değişmediği sürece İçtüzük hükümlerine uyulması gerektiğini hatırlatarak, Uras'tan kravatını takması ya da salondan çıkması gerektiğini söyledi. Uras ise kravatını sırada bırakarak salondan çıktı. Daha sonra kavas, kravatı Uras'a götürdü.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Uras'ın kravatını çıkarmasını eleştirerek, ''Genel Kurul salonunda kravat çıkarılıp bütün gazeteciler de fotoğraf çektikten sonra tekrar konsantrasyonu sağlamam sanırım zor olacak. Dört buçuk sene yat milletvekilliğinde, sonra, 'Gider ayak bir şov yapalım da gündeme gelelim' diye... Bunları doğru işler olarak görmüyorum'' dedi.

Hükümete, KHK çıkarma yetkisi veren bir tasarıyı eleştiren İnce, hükümetin 8,5 yılda yapamadıklarını 6 ayda yapmak istediğini öne sürdü. 23. dönemde 503 kez toplantı yeter sayısı istendiğini bunun 137'sinde bulunmadığını, 768 karar yeter sayısı talep edildiğini bunun 412'sinde yeter sayı sağlanamadığını belirten İnce, ''Karar yeter sayısında 138 milletvekili bulunduramamışsınız. Bu, siz yatmışsınız demektir'' dedi. İnce, bu yetkiyi istemenin aslında iktidara bir hakaret anlamına geldiğini savundu.

Kürsüde, AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç'ın 2000 yılında yazdığı ''Son Ispartalı'' adlı kitabı gösteren İnce, kitabın önsözünü Tuncay Özkan'ın yazdığını belirterek, ''Biz selam verdiğimiz zaman Tuncay Özkan'a darbeci, Silivrici ama siz önsöz yazdırdığınız zaman eyvallah... Pişkinlik bu kadar olur'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler