‘Sandık kurullarını mühür vurulması için uyar'

Avukat Kazan, seçim genelgesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararıyla çağrıda bulundu.

Yayınlanma: 20.06.2018 - 23:12
Abone Ol google-news

Eski İstanbul Barosu Başkanı, Hukukçu Turgut Kazan, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 24 Haziran öncesi sandık kurulu başkanlarına dağıttığı seçim genelgesinde yasal mühürleme görevi için “sandık kurullarına uyarıda” bulunmadığına dikkat çekti. Kazan, “YSK yasal mühürleme görevi için, sandık kurullarını uyarmak zorundadır. Çünkü, Anayasa Mahkemesi kararında belirtildiği gibi ‘mühürleme biçimindeki kanuni sorumluluğu yerine getirmeyen (sandık kurulu başkan ve üyelerinin) cezai sorumluluğu devam etmektedir.’ Bu nedenle, YSK bu uyarıyı derhal yapmak zorundadır. Aksi halde ve eğer mühürsüz kullanma yol olursa, referandumda yaşananlardan daha ağır ve yoğun kuşku ve tartışma doğacağı, bundan da YSK’nin sorumlu olacağı bilinmelidir” diye konuştu.

Avukat Turgut Kazan dün Cumhuriyet’in gündeme getirdiği “Sandıkta ANCAK oyunu” başlıklı haberin ardından YSK’nin seçim genelgesini hukuki açıdan gazetemize değerlendirdi. Turgut Kazan’ın değerlendirmeleri şöyle: 

-Zarfların mühürlenmesi temel kural: “298 sayılı yasaya göre, oy pusulaları ile zarfların sandık kurullarınca mühürlenmesi, halen temel kuraldır. Evet, 101. maddenin başlığı bile, aynen böyle söylüyor. Nitekim, 77. maddeye bakıyoruz, sandık kurullarının ilk işi, bu mühürlemeyi yapmaktır diyor. Ama, yeni yasayla ihmal sonucu mühürlenmemiş oy pusulalarını geçerli saydırabilme yolu açıldığı doğrudur. Ve salt bu düzenleme bile, 2017 referandumundaki YSK yaklaşımının, ne kadar yasaya aykırı ve şaibeli olduğunu gösteriyor.”

-YSK genelgede uyarıda bulunmuyor: “Şimdi, YSK’nin seçim genelgesini okuyunca, yasal mühürleme görevi için, sandık kurullarına bir uyarıda bulunulmadığını görüyoruz. Böylece, YSK’nin yine 2017 referandumundaki yolu izleyeceği apaçık anlaşılıyor. Oysa, mevcut yasal kurallar ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal isteğini red kararındaki gerekçeye göre, YSK yasal mühürleme görevi için, sandık kurullarını uyarmak zorundadır. Çünkü, Anayasa Mahkemesi kararında belirtildiği gibi: Mühürleme biçimindeki kanuni sorumluluğu yerine getirmeyen (sandık kurulu başkan ve üyelerinin) cezai sorumluluğu devam etmektedir.”

-YSK sorumlu olur: “Bu nedenle, YSK bu uyarıyı derhal yapmak zorundadır. Aksi halde ve eğer mühürsüz kullanma yol olursa, referandumda yaşananlardan daha ağır ve yoğun kuşku ve tartışma doğacağı, bundan da YSK’nin sorumlu olacağı bilinmelidir. Tabii, başta parti temsilcileri olmak üzere, gönüllü gözlemciler ve oy kullanacak seçmenler de mühürsüzlüğü önlemek için çaba harcamalıdır. Mühürleme yasal bir zorunluluktur. Yapacakları iş, bu yasal zorunluluğu hatırlatıp uygulanmasını sağlamaktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler