Soma'ya kelepçe

İlçe yaşayanların acısını paylaşmak için gelenleri ilçe sınırında engellemeye başlayan polis olağanüstü hal koşulları uyguluyor. Katliamda yaşamını yitiren işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için ilçede bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyeleri, derp edilerek gözaltına alındı.

Yayınlanma: 17.05.2014 - 22:26
Abone Ol google-news

Soma’da hüzün yerini öfkeye bırakırken, ilçedeki dayanışmanın kendilerine yönelik tepkiyi örgütlemesinden çekinen hükümet bölgeyi abluka altına aldı. İlçeye giden yollarda “polis noktaları” oluşturuldu. Hatta TOMA’lar karayollarına indi. İlçe girişinde emniyet güçleri özellikle otobüsler ve Manisa dışından gelen otomobilleri durdurup, “neden geldiklerini soruyor”. Faciadan sonra bölgeye giden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında olduğu çok sayıda avukat, yaka paça gözaltına alındı. Gün boyu gözetim altında tutulan avukatlar saat 20.00 sıralarında "gözaltı işlemi yaplımadan" serbest bırakıldı. Diğer avukatlarla birlikte darp edilen Kozağaçlı kolundan yaralandı.

Polis, acıyı paylaşmak ve dayanışma için Soma’ya gelenleri engellemeye çalıştı. İlçeye gelen tüm araçlar durduruldu. Araçlardaki herkesin tek tek kimlik kontrolü yapıldı. “Sakıncalı” oldukları düşünülenler geri çevrildi. Özellikle “toplu” seyahat edenler, ilçeye sokulmadı. Girişte bekletildi. polisler, geri çevrilenlere “valilik kararını” gerekçe gösterdi.

İlçe merkezinde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gelişiyle birlikte başlayan “fiili olağanüstü hal” devam etti. İlçe halkının görmeye alışık olmadığı çevik kuvvet ekipleri güvenlik noktaları oluşturdu. Özellikle İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’dan gelen çevik kuvvet ekipleri bölgelerinde yaşattıkları şiddeti ilçeye taşıdı. Önceki gün TOMA’yla tanışan Soma’da, kömür kokusuna biber gazı kokusu karıştı. Önceki günlerde camları kırılan AKP ilçe binasında güvenlik önlemlerinin en üst seviyede olması ve polisin tutumu gözlerden kaçmadı. Bu tutum ablukanın ne için oluşturulduğunun ipuçlarını verdi.

Ablukanın devamı, facianın yaşandığı madendeydi. Maden çevresinde güvenliği asker sağladı. İlk günlerde ocağın başında bekleyen madenci yakınları bölgeden uzaklaştırıldı.

 

Avukatlar yaka paça...

Soma’daki maden kazasında yaşamını yitiren işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için ilçede bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyeleri, darp edilerek ve yaka paça gözaltına alındı. Avukatların, “eylem yapma olasılığı yüksek kişilere” gelişigüzel kimlik kontrolü yapan polise tepki gösterdiği, tartışmanın bu nedenle çıktığı öğrenildi. Daha sonra büyüyen gerginliğin ardından aralarında Kozaağaçlı’nın da olduğu çok sayıda avukat, dövülerek gözaltına alındı. Avukatlar bileklerine plastik kelepçe takıldıktan sonra Soma Spor Salonu’na götürüldü. Gözaltına alınan ve saat 19.00’da kadar salınmayacakları söylenenler arasında, madenci aileleriyle dayanışmak için ilçeye gelen çok sayıda öğrenci de yer aldı.

 

Gözaltı işlemi yapılmadı

Avukatlar, 20.00 sıralarında “gözaltı işlemi yapılmadan” serbest bırakıldı. Diğer yurttaşlar da “susma hakkını” kullandı ve serbest bırakıldı. Kozağaçlı, “Bize neden saldırdılar. Yüzlerimizdeki, kollarımızdaki darp izlerinin açıklamasını birilerinin yapması gerek. Gözaltına alınmadıysak, yapılan işlemi hukuksal olarak birilerinin açıklaması gerekir. Bizleri dövme izni mi verdiler?” dedi.

 

Maden durduruldu

Öte yandan İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemeler sonucu, Soma’da maden faciası yaşanan ocağın güvenliğini sağlamak ve kazanın etkilerini silmek dışında yeraltındaki bütün işlerin durdurulmasına karar verildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler