'Söylediklerim mantıklı yalanlardı'

Münevver Karabulut cinayetinde arabuluculuk yaptığı öne sürülen ve iddialı açıklamarıyla gündemi sarsan Cemil Baran poliste 9 sayfalık ifade verdi. 'Söylediklerim mantıklı yalanlardı' diyen Baran, mahkemece serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 01.10.2009 - 08:00
Abone Ol google-news

Karabulut cinayeti ile ilgili olarak Garipoğlu ve Karabulut aileleri arasında ara buluculuk yaptığı öne sürülen gazeteci Cemil Baran, ''Kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği'' ve ''soruşturmanın seyrini değiştirecek açıklamalarda bulunduğu'' gerekçeleriyle göz altına alınan Baran, Asayiş Şube'de tamamlanan işlemlerinin ardından Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.

Baran, şubeden çıkartılırken soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Faruk Erşen Yılmaz'ı kastederek, ''Paranın geçmediği tek yer olan Faruk Erşen'e gidiyorum. Bundan sonra çürük rapor işine de el atacağım'' dedi.

Gazeteci, Karabulut cinayeti soruşturmasını yürüten Savcı Yılmaz tarafından yaklaşık bir saat sorgulandı.

Baran, ifadesinin alınmasının ardından ''Yargılamayı etkileme'' iddiasıyla tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Baran'ın, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'nde verdiği ifadesinde, cinayet ile ilgili kendisinin ortaya attığı iddiaları, ''Yayınlanan başka haberleri derleyerek ve bazı bilgileri abartarak oluşturduğunu ve tekrar kamuoyuna sunduğunu'' söylediği belirtildi.

İfadesinde, cinayetin işlendiği ve cesedin atıldığı yeri, cinayet ve otopsi raporlarını hiç görmediğini anlatan Baran'ın, ''Ben bu cinayetin hiç bir yerindeyim. Anlattıklarım sadece Süreyya Karabulut'tan duyduklarımı abartarak, kamuoyu ile paylaşmamdan ibarettir'' dediği öğrenildi.

 

"Söylediklerimin başıma iş açağını tahmin ediyordum"

Hürriyet'in haberine göre; Cemil Baran, “Söylediklerimin başıma iş açağını tahmin ediyordum. Ama basının benle ilgilenmesi söylediklerime değer vermesi hoşuma gidiyordu” dedi.

Cinayet Büro Amirliği'nde sabaha kadar 2 saat dinlendirilen 2 saat sorgulanan Cemil Baran ifadesine “Beni Allah affetsin” demekle başladı. Cemil Baran, “30 bin TL borcum var. Evimin 1-2 aylık kira borcu bulunuyor, kredi kartlarına borcum var. Kısacası borç içinde yüzüyorum” dedi.

Yaptığı basın açıklamalarında söylediklerinin yorumdan ibaret olduğunu belirten Cemil Baran, “Basın kuruluşları önünde söylediklerim gazetelerden öğrendiğim ve yorumladığım bilgilerdi. Bunları tekrar gazetecilere anlatıyordum. Münevver Karabulut cinayetinin hiçbir yerinde değilim. Anlattıklarım Süreyya Karabulut’tan öğrendiğim ve yorumladığım şeylerdi” dedi. Cemil Baran ifadesinde şunları söyledi:

 

"Basın kuruluşları açık çek önerdiler"

“Büyük televizyon kuruluşundan bir bayan beni arayarak Ermenistan iddialarımı desteklemem karşılığında açık çek vereceğini söyledi. Büyük televizyonların yöneticileri beni telefonla arayıp canlı yayına çıkarmak istediler. Gözaltına alınmasaydım da bir haber programının çekimlerine gidecektim.
Süreyya Karabulut için Hayyam Garipoğlu’na arabuluculuk için gittim. Hayyam Garipoğlu’na Süreyya Karabulut’un isteklerini ilettim. O bana zaten hayır işi yaptıklarını bu nedenle okul yaptırmayı kabul ettiğini ancak para vermeyeceğini söyledi. Konuşmasının bir yerinde Hayyam Garipoğlu ’Yeter artık. Cem yüzünden şirketlerimize el kondu. Başımıza her türlü şey geldi. Yakalansa ya da teslim olsa da kurtulsak’ dedi. Ben de bu konuşmadan Cem G.’yi teslim edecekleri mesajı çıkardım. Bu konuşmanın ardından Cem G.’nin teslim edileceği haberini verdim. Şansımı denedim. 'Teslim olacak' dedim. Şansım tuttu. Teslim oldu.

Söylediklerim mantıklı yalanlardı. Olayının failinin yakalanacağını ya da teslim olacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok. Ayrıca olayla ilgili ifadesini başvurulacak kişi yerine Hayyam Garipoğlu değil de dağdaki çobanın mı ismini verseydim mantıklı olurdu? Çürük elma olarak bahsedilen kişiler Ergenekon davasında gözaltında tutulan askerler. Açıklamalarımdaki bazı bilgileri de bir milletvekilinden aldım”

 

Baran serbest bırakıldı

Karabulut cinayeti soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Faruk Erşen Yılmaz tarafından ''yargılamayı etkileme'' iddiasıyla tutuklanması istemiyle Nöbetçi 10. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edilen Baran, hakim karşısına çıktı.

Baran, mahkeme tarafından ''delil durumu ve kaçma şüphesi bulunmadığı'' gerekçesiyle serbest bırakıldı.

 

Baba Karabulut ifade verdi

Münevver Karabulut'un babası Süreyya Karabulut da bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gitti. Karabulut, gazetecilerin ''Buraya niçin geldiniz?'' sorusuna, ''Polis müfettişleri çağırdı. İfade vermek için geldim'' cevabını verdi.

 

Kemik yaşı tesbiti yapıldı

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yoğun güvenlik önlemleri altında getirilen Cem Garipoğlu'nun buradaki işlemleri tamamlandı.

Cem Garipoğlu, jandarmanın geniş güvenlik önlemleri altında, saat 13.30 sıralarında hastaneden çıkarılarak, tekrar Maltepe Ceza İnfaz Kurumları'na götürüldü.

Hastanedeki yurttaşlar, Cem Garipoğlu'na tepki gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler