Sözler tutulmadı

Diyarbakır’da, tarihi Dört Ayaklı Minare önünde düzenlediği basın açıklamasının hemen ardından katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün üçüncü yıldönümünde anıldı. Diyarbakır’da polis avukatların yaptığı anmaya yurttaşların katılmasına izin vermedi. Ankara’da ise polis anma etkinliğine müdahale etti.

Yayınlanma: 28.11.2018 - 20:55
Abone Ol google-news

Diyarbakır’da, 28 Kasım 2015 tarihinde, Dört Ayaklı Minare önünde düzenlediği basın açıklamasının hemen ardından aynı yerde katledilen Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün üçüncü yıldönümünde, kitlesel bir yürüyüşle anıldı.

Diyarbakır Barosu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya, Elçi’nin eşi Türkan Elçi, çok sayıda baro başkanının yanı sıra, yüzlerce avukat, HDP ve CHP milletvekilleri ve parti teşkilatları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Diyarbakır Adliyesi önünde oluşturulan kortejin önünde, “Devletin aydınlatamadığı cinayet yoktur, devletin aydınlatmadığı cinayet vardır” pankartı açıldı. Polisin çok yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüş kortejine yurttaşların katılmasına izin vermedi. Daha sonra yürüyüş korteji Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare önünde toplandı. Burada, Elçi’nin son yaptığı basın açıklamasının ses kaydı dinletildi. Burada açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Bir mekâna ölüm kokusu sinmişse, orayla barışmak kadar oraya sırt dönmek de zordur. İşte bizim de, Tahir Elçi’nin dostlarının da burayla barışması kadar, buraya sırt çevirmesi de zordur” dedi. 

Avukatlar darp edildi

Elçi’nin öldürülmesi sonrası dönemin iktidar yetkililerinin, “Bu cinayeti aydınlatacağız” sözlerini sarf ettiklerini hatırlatan Aydın “Dediler, ama 3 yıl oldu. Bir arpa boyu yol gidemediler. 3-5 kovanı bile toplayamadılar. Bazı kamera görüntüleri ortadan kayboldu, bazı kameralar bozuldu, bazı görüntüler de her nedense silindi. Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapor, bugüne kadar bizlerden ısrarla gizlendi ve gizlenmeye de devam ediliyor. Sözler bir kez daha tutulmadı ve failler hâlâ aramızda dolaşmaya devam ediyor. Tahir Elçi dosyası da binlerce faili meçhul dosyasının tozlu rafları arasında unutulmak ve unutturulmak istenmektedir. Ama buna izin vermeyeceğiz. Tahir Elçi’nin inadı ile takip edeceğiz, soruşturacağız ve failleri yargı önüne çıkaracağız” dedi. Anma etkinliğinde Elçi’nin katledildiği Dört Ayaklı Minare’nin ayakları ve çıkıntılarına karanfiller bırakıldı.

Ankara’da ise Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar’ın Ankara Adliyesi önünde Tahir Elçi için yapmak istediği anmaya polis müdahale etti. Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan olay yerine gelerek polis ve avukatlarla uzun süre konuşmasına rağmen, çevik kuvvet polisleri avukatları darp ederek adliye binasına sokarken çok sayıda çevik kuvvet polisi de bina içerisine girdi. Avukatlar Ankara Barosu’nun adliyedeki odası önünde açıklama yaparak dağıldı.

Rahat uyumayacağız

İstanbul’da Bakırköy Adliyesi önündeki anma buluşmasına onlarca avukat katıldı. Burada okunan basın açıklamasında, “Meslektaşımız, dostumuz Tahir Elçi sen rahat uyu, mücadelen mücadelemizdir. Mücadele bayrağını senden devraldık ve daha da yükseğe taşıyacağız. Katillerini yargı önüne çıkartıp, gerektiği gibi cezalandırılana kadar hiç rahat uyumayacağız” denildi. Bursa Barosu, Elçi’yi yazılı bir açıklama yaparak andı. Cinayetin üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen etkili ve hızlı bir soruşturma yürütülemediğini ifade eden Bursa Barosu, soruşturmada bugüne kadar hiçbir ilerleme sağlanamadığına dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler